Η Νορβηγία επανέφερε σήμερα υγειονομικούς περιορισμούς κατά της Covid στο Όσλο και την περιφέρειά του, μετά την εμφάνιση ύποπτης εστίας της παραλλαγής Όμικρον, η οποία μπορεί να έχει επηρεάσει τους μισούς από τους σχεδόν 120 καλεσμένους σε ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα, παρότι είναι όλοι εμβολιασμένοι.

Εάν η νέα παραλλαγή ανιχνευτεί σε όλους τους καλεσμένους που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, θα πρόκειται μακράν για τη μεγαλύτερη γνωστή εστία της Όμικρον στην Ευρώπη.

“Η κατάσταση είναι ανησυχητική”, δήλωσε η Νορβηγίδα υπουργός Υγείας Ίνγκβιλντ Κιέρκολ σε συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση που προκάλεσε ανησυχία.

Λίγο νωρίτερα, ο δήμος του Όσλο είχε επιβεβαιώσει ότι ένα κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον είχε εντοπιστεί σε αυτό το στάδιο ανάμεσα σε πενήντα — “μεταξύ 50 και 60”, σύμφωνα με τις αρχές — ανθρώπους που μολύνθηκαν από την Covid έπειτα από ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα σε εστιατόριο της πρωτεύουσας στις 26 Νοεμβρίου.

Το σύνολο των σχεδόν 120 καλεσμένων είχε ωστόσο εμβολιαστεί και όλοι είχαν υποβληθεί σε σέλφτεστ πριν από το δείπνο που διοργάνωσε η εταιρία παραγωγής ηλιακής ενέργειας Scatec.

Οι υγειονομικές αρχές είπαν πως περιμένουν η παραλλαγή να βρεθεί και σε άλλους καλεσμένους καθώς προχωρά η διαδικασία ιχνηλάτησης.

“Αυτό δείχνει ότι ο ιός μολύνει πολύ εύκολα και ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει καλά από τις μολύνσεις. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το εμβόλιο προστατεύει από τις σοβαρές μορφές της νόσου, αλλά δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό”, τόνισε η Κιέρκολ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο αριθμός των γνωστών κρουσμάτων ανθρώπων που μολύνθηκαν από αυτή την παραλλαγή σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ευρωπαϊκή Ένωση, συν η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) ήταν 79 σήμερα, Πέμπτη.

Παραλλαγή που σύντομα θα αποτελεί την πλειοψηφία των κρουσμάτων;

Για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού να βγει εκτός ελέγχου, η νορβηγική κυβέρνηση επέβαλε νέους περιορισμούς στο Όσλο και την περιφέρειά του που τίθενται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.

Μεταξύ άλλων μέτρων, η χρήση μάσκας — μέχρι τώρα συνιστάτο μόνο σε εθνικό επίπεδο — θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα όπου είναι αδύνατη η τήρηση της απόστασης.

Η τηλεργασία θα γίνει επίσης ο κανόνας εκεί όπου είναι δυνατόν, ο αριθμός των ατόμων θα περιοριστεί το πολύ στα 100 στις ιδιωτικές εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους, οι πελάτες των μπαρ και των εστιατορίων θα πρέπει να εγγράφονται σε κατάλογο και το αλκοόλ θα σερβίρεται μόνο σε καθήμενους.

Αυτές οι περιφερειακές υποχρεώσεις συνοδεύονται από εθνικές συστάσεις (τήρηση απόστασης, τηλεργασία…) και νέους κανόνες για τους ταξιδιώτες: από τα μεσάνυχτα, όλοι όσοι εισέρχονται στη Νορβηγία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ Covid κατά την άφιξή τους ή εντός των επόμενων 24 ωρών.

Παρότι η εστία που αποτελεί πηγή ανησυχίας συνδέεται με τέτοιου είδους γιορτές που περιλαμβάνουν φαγητό, τα χριστουγεννιάτικα γεύματα, μια πολύ αγαπητή παράδοση στους Νορβηγούς όπου το συχνά αλκοόλ ρέει άφθονο, δεν απαγορεύονται.

“Εκτιμώ ότι εναπόκειται στον καθένα χωριστά να το αξιολογήσει σύμφωνα με τους δεδομένους κανόνες που τονίζουν τη σημασία της διατήρησης της απόστασης και του περιορισμού της φυσικής εγγύτητας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Αντιμέτωπη με την παρουσία της παραλλαγής Όμικρον, η Νορβηγία είχε ήδη επεκτείνει σε επτά ημέρες τη διάρκεια της απομόνωσης για τα άτομα που βρίσκονται θετικά σε αυτήν την παραλλαγή και αύξησε σε δέκα ημέρες την περίοδο της καραντίνας που επιβάλλεται στους συγγενείς τους με τους οποίους ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία καταγράφει εδώ και καιρό αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, των νοσηλειών και των θανάτων λόγω της Covid, ανακοίνωσε την Τετάρτη τα τέσσερα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο έδαφός της. Κανένα δεν συνδεόταν με το χριστουγεννιάτικο γεύμα που οργάνωσε η Scatec.

Σήμερα, το ECDC ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον, που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη χώρα της Νότιας Αφρικής, είναι πιθανό να αποτελεί την πλειοψηφία των κρουσμάτων στην Ευρώπη μέσα στους “αμέσως επόμενους μήνες”.