Με την ανακοίνωση πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Omicron στην Ελλάδα ξεκίνησε την εξειδίκευση των μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε είναι Έλληνας από την Νότια Αφρική και έχει ξεκινήσει λεπτομερής ιχνηλάτηση των επαφών του και έχει τεθεί σε απομόνωση.  Όπως είπε ο κ. Πλεύρης ήταν θέμα χρόνου προκειμένου να εντοπιστεί το συγκεκριμένο στέλεχος στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε πως η χώρα μας τηρεί όλα τα πρωτόκολλα.

Η εξειδίκευση των μέτρων

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση εμβολίου για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021. Τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα. Ένα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Παράλληλα είπε οτι θα συσταθούν ειδικές επιτροπές για όσους υποβάλουν αιτήσεις επικαλούμενοι ειδικούς λόγους για να μην κάνουν τον εμβολιασμό τους. Σημείωσε, ακόμα, ότι ο νόμος επιτρέπει στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους γίνουν 60 ετών μετά τις 16 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, μετά τις γιορτές δηλαδή. Συστήνονται επιπλέον self test κατά την περίοδο των Χριστουγέννων πριν τις συναθροίσεις είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Όσον αφορά τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με self test. Τέλος, για το πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται θετικό PCR τεστ.

Δείτε τις ανακοινώσεις:

Ζαούτης: Πώς εντοπίστηκε το κρούσμα

Στην συνέχεια, λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο κρούσμα έδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης λέγοντας πως ο εν λόγω πολίτης ήρθε στην Ελλάδα από την Νότια Αφρική με πτήση της 26ης Νοεμβρίου. Έγινε ράπιντ τεστ στο αεροδρόμιο το οποίο ήταν αρνητικό.

Όπως είπε την επόμενη ημέρα εμφάνισε ήπια συμπτώματα κορωνοϊού, με τα οποία παραμένει έως και σήμερα. Ο συμπολίτης μας έκανε ράπιντ τεστ κάθε μέρα τα οποία τον εμφάνιζαν αρνητικό έως την 29η Νοεμβρίου, όποτε και το τεστ τον έδειξε θετικό. Στην συνέχεια έγινε PCR το οποίο τον εμφάνισε επίσης θετικό, με το αποτέλεσμα να είναι ύποπτο για την μετάλλαξη Omicron. «Προχωρήσαμε σε έλεγχο για τα γονίδια και σήμερα το πρωί επιβεβαιώσαμε πως είναι κρούσμα της μετάλλαξης Omicron», είπε ο κ. Ζαούτης.

Όπως σημείωσε το κρούσμα βρίσκεται στην Κρήτη και μένει σε καραντίνα μαζί με όλες του τις επαφές, ενώ έχει γίνει ενδελεχής ιχνηλάτηση. Όλοι τους παραμένουν υπό στενή παρακολούθηση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Omicron, είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία. Ο κ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

Θεμιστοκλέους:  Πάνω από 25.000 ραντεβού από τους άνω των 60 ετών σε δύο μέρες

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς και έδωσε στατιστικά στοιχεία για την πορεία τους. Τις τελευταίες δυο μέρες είπε ότι έχουμε αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης από τους πολίτες άνω των 60 που έχουν κλείσει πάνω από 25.000 ραντεβού ενώ ραντεβού δεν έχουν κλείσει 493.000.

Η δυνατότητα εμβολιασμού του Δεκεμβρίου ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς τόνισε. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ανακοινώσει αν θα μικρύνει ο χρόνος ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη δόση. Είπε ακόμα ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα ραντεβού της πρώτης δόσης.

Eιδήσεις σήμερα: 

Η αλήθεια για τις εγκύους που «πλήρωσαν» το αντιεμβολιαστικό κίνημα – Τι λένε οι ειδικοί

Κορωνοϊός: Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Οmicron στην Ελλάδα

Εμβόλια Moderna vs Pfizer «σημειώσατε 1», δείχνει η πρώτη μεγάλη σύγκριση της αποτελεσματικότητάς τους