Την αρχική του δήλωση, σύμφωνα με την οποία ανέφερε πως κρούσμα με την παραλλαγή Omicron είχε εντοπιστεί στη Νιγηρία από τον Οκτώβριο, διόρθωσε το απόγευμα της Τετάρτης το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της αφρικανικής χώρας (NCDC).

Συγκεκριμένα, διευκρίνισε πως το δείγμα που είχε εξεταστεί τον Οκτώβριο, δεν έφερε τελικά την παραλλαγή Omicron, αλλά τη Δέλτα.

Παράλληλα, το NCDC ανέφερε στην τροποποιημένη δήλωσή του, ότι η παραλλαγή Omicron εντοπίστηκε σε «τρία άτομα με ιστορικό ταξιδιού στη Νότια Αφρική» και όχι σε δύο ταξιδιώτες, που σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση, έφτασαν από τη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα.

Η Νιγηρία δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε επιβεβαιώσει τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Omicron COVID-19, αλλά τροποποίησε την αρχική της δήλωση λέγοντας ότι οι ταξιδιώτες είχαν φτάσει όλοι στη Νιγηρία την περασμένη εβδομάδα.

«Δεδομένης της πολύ πιθανής αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Omicron, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης στην κοινότητα», πρόσθεσε το NCDC.

Τα δεδομένα από άλλες χώρες δείχνουν, πάντως, ότι η παραλλαγή κυκλοφορούσε πριν αναγνωριστεί επίσημα στη Νότια Αφρική και έκτοτε έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από δώδεκα χώρες. Οι μελέτες για να διαπιστωθεί εάν είναι πιο μολυσματικό, θανατηφόρο ή «ξεφεύγει» από τα εμβόλια θα χρειαστούν εβδομάδες.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Δεκαπλασιάστηκαν τα ραντεβού για τους άνω των 60 μετά την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Αυξάνεται η παραγωγή του εμβολίου από την AstraZeneca

Ομάδα προτεραιότητας για εμβολιασμό τα παιδιά 5-11 ετών που κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση, λέει το ECDC