Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε την Τρίτη στις ΗΠΑ και αποφάσισε να συστήσει στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να εγκρίνει ένα χάπι για την Covid από τη Merck για ενήλικες υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για το πρώτο χάπι σε μια νέα κατηγορία αντιικών φαρμάκων που θα μπορούσε να λειτουργήσει ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα μεταλλάξεων του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης και  της «Omicron».

Το φάρμακο, γνωστό ως μολνοπιραβίρη ( molnupiravir) είναι ένα αντιικό φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού όπως άλλα αντιικά φάρμακα, «εξαναγκάζει» τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Αυτό θεωρητικά έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων. Η μολνοπιραβίρη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει μέτρια τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, κυρίως από τις παραλλαγές Delta, Mu και Gamma .

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων το συνέστησε για ασθενείς με Covid που είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή έχουν ιατρικές παθήσεις που τους καθιστούν ευάλωτους σε σοβαρές ασθένειες.

Το χάπι θα μπορούσε να εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες εντός ημερών και θα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του έτους.

Τις επόμενες εβδομάδες, ο FDA μπορεί επίσης να πάρει το πράσινο φως για ένα παρόμοιο χάπι από την Pfizer που φαίνεται να είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικό από αυτό της Merck.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει πειράματα για να δουν πόσο καλά τα χάπια εμποδίζουν την αναπαραγωγή των μεταλλάξεων της Omicron. Αλλά υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι θα παραμείνουν αποτελεσματικά ακόμα κι αν η παραλλαγή μπορεί μερικές φορές να αποφύγει τα εμβόλια.

Εάν εγκριθεί η μολνοπιραβίρη, η προσφορά στις ΗΠΑ αναμένεται αρχικά να είναι περιορισμένη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη κάνει παραγγελία της θεραπείας, με περίπου 700 δολάρια ανά άτομο, για 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Merck αναμένεται να προμηθεύσει αυτά τα χάπια πριν από τον Φεβρουάριο.

Η θεραπεία χορηγείται εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και λαμβάνεται ως 40 χάπια σε διάστημα πέντε ημερών.