*γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός lockdown στις ΗΠΑ άφησε ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Δρ. Άντονι Φάουτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες σε αμερικανικό δίκτυο. Μιλώντας στο δίκτυο «ABC News», ο Αμερικανός επιστήμονας δεν δίστασε να επισημάνει ότι η χώρα του μπορεί να βρεθεί απέναντι μ’ ένα πέμπτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με αφορμή την εμφάνιση της νέας, σούπερ μετάλλαξης «’Ομικρον» ενώ δεν απέκλεισε ένα νέο lockdown.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για οτιδήποτε και για τα πάντα προκειμένου να καταπολεμήσουν την εξάπλωση της νέας παραλλαγής COVID-19 Όμικρον», τόνισε ο καθηγητής Φάουτσι.

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης προειδοποίησε επίσης ότι, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και το πρόγραμμα του εμβολιασμού παρουσιάζει στασιμότητα στις ΗΠΑ, η νέα μετάλλαξη που ανιχνεύτηκε στη Νότιο Αφρική δείχνει σημάδια αυξημένης μεταδοτικότητας. Οι δηλώσεις Φάουτσι βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες αφότου επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης σε Βόρεια Αμερική και Καναδά.

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος τόνισε ακόμη ότι εντός της ημέρας θα ενημερώσει τον Λευκό Οίκο για την κατάσταση αναφορικά με τη μετάλλαξη «Όμικρον», ενώ υπογράμμισε ότι θα χρειαστούν περίπου ακόμη δύο ακόμη εβδομάδες για να έχουμε σαφείς πληροφορίες σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και άλλα χαρακτηριστικά της. Ερωτηθείς για την επικινδυνότητα της νέας μετάλλαξης, ο Δρ. Άντονι Φάουτσι είπε χαρακτηριστικά: «Το προφίλ των μεταλλάξεων της Όμικρον υποδηλώνει έντονα ότι θα έχει πλεονέκτημα στη μεταδοτικότητα» κι έφερε ως παράδειγμα τη Νότιο Αφρική, λέγοντας ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων της νόσου Covid αυξήθηκαν δραματικά στην περιοχή όπου ανακαλύφθηκε η μετάλλαξη Όμικρον και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Στη Νότιο Αφρική υπήρξε χαμηλός αριθμός κρουσμάτων και ξαφνικά εκτινάχθηκαν τα κρούσματα… κι όταν οι Νοτιοαφρικανοί μελέτησαν τα κρούσματα είπαν: “Θεέ μου. Αυτός είναι ένας διαφορετικός ιός από αυτόν που έχουμε αντιμετωπίσει”», τόνισε ο Αμερικανός επιδημιολόγος και πρόσθεσε: «Έτσι σαφώς δίνει ένδειξη ότι έχει την ικανότητα να μεταδίδεται γρήγορα. Αυτό είναι που μας προκαλεί ανησυχία».

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο δρ. Φάουτσι υποστήριξε ότι, η έλευση του πέμπτου πανδημικού κύματος «θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες». «Έχουμε αυτή τη στιγμή περίπου 62 εκατομμύρια πολίτες που έχουν επιλεγεί για να εμβολιαστούν», είπε, «και που δεν έχουν ακόμη κάνει το εμβόλιο».