Με ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί μοιάζει όλο και περισσότερο η διαχείριση της πανδημίας, που σταθεροποιείται μεν, σε ανησυχητικά ωστόσο επίπεδα. Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις επόμενες ημέρες καταγράφονται δυσοίωνες, με τα επικρατέστερα σενάρια να τοποθετούν την επιδημική κορύφωση στον Δεκέμβριο, την πρώτη εβδομάδα -κατά την αισιόδοξη εκδοχή.

Οι σημερινοί έλεγχοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποκάλυψαν 8.100 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε 71 από τις 77 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας, με την πλειονότητα στην Αττική (2.114) και τη Θεσσαλονίκη (1.472) και αυξητικές τάσεις της διασποράς στο νοτιότερο τμήμα.

Παράλληλα με την αυξημένη μετάδοση του ιού -ο αριθμός νέων κρουσμάτων αποτελεί από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί-, σε υψηλά επίπεδα παραμένει η θνησιμότητα, με τους 91 νέους θανάτους να ανεβάζουν το σύνολο Νοεμβρίου στους 1.527.

Στη Βόρεια Ελλάδα το 37% των νέων κρουσμάτων

Τον χαρακτηρισμό «πανδημία των ανεμβολίαστων» που έχει αποδοθεί στο τέταρτο επιδημικό κύμα επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία των νοσοκομείων και των εμβολιασμών, καθώς και θλιβερά γεγονότα. Σε σύνολο 597 διασωληνωμένων ασθενών σήμερα, οι 492 (82,41%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Χθες, κατέληξε ανεμβολίαστος 28χρονος που νοσηλευόταν με COVID-19 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Σερρών από τις 19 Νοεμβρίου.

Η Βόρεια Ελλάδα παραμένει το «μαύρο πρόβατο» στην πορεία της πανδημίας, επιλέγοντας να παραμείνει αθωράκιστη έναντι του κορωνοϊού. Τα δεδομένα από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) για τον Οκτώβριο είναι δηλωτικά της κατάστασης: ανεμβολίαστο το 92,9% των ασθενών στις ΜΕΘ, κάτω από το 55% η εμβολιαστική κάλυψη στις ΠΕ της περιφέρειας, κατά 35% αύξηση στις εισαγωγές ασθενών και κατά 27% ειδικότερα στις ΜΕΘ Covid, συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο.

Η κατάσταση είναι κοινή για το σύνολο του Βορρά: σε 1.285 ασθενείς με κορωνοϊό σε απλές κλίνες και 184 σε ΜΘΕ, οι 974 (75,7%) και οι 169 (91,3%) αντίστοιχα είναι μη εμβολιασμένοι. Στις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας εντοπίζεται σήμερα το 37% των νέων λοιμώξεων με κορωνοϊό (3.048).

Μεγάλη είναι η διασπορά του ιού και στη Θεσσαλία, όπως αποτυπώνεται από τα 320 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας, τα 222 στην ΠΕ Μαγνησίας και τα 100 στην ΠΕ Καρδίτσας, αλλά και την Κέρκυρα. Στο νησί ανιχνεύτηκαν 93 κρούσματα, ενώ το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων σημείωσε αύξηση +271% στο ιικό φορτίο. Οι ΜΕΘ του νησιού πλέον ασφυκτιούν.

Η πανδημία στον Νότο και η «οχυρωμένη» Κρήτη

Το κόκκινο και βαθύ κόκκινο στον επιδημιολογικό χάρτη σκιαγραφούν τις επεκτατικές τάσεις της πανδημίας προς το νοτιότερο τμήμα της χώρας, με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε πολλές περιοχές. Ενδεικτικά είναι τα 161 νέα κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, τα 290 στην ΠΕ Αχαΐας, τα 948 στην ΠΕ Κορινθίας και τα 162 στην ΠΕ Φθιώτιδας.

Προσφάτως, σε ανοδική πορεία βρέθηκε και η πανδημία στην Κρήτη, όπως μαρτυρούν η έκρηξη στα αστικά λύματα (+86% στο Ρέθυμνο, +157% στα Χανιά, +433% στο Ηράκλειο, +95% στον Άγιο Νικόλαο), αλλά και η διασπορά, με το νησί να συγκεντρώνει 349 νέα κρούσματα σήμερα.

Ωστόσο, στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται μόλις 85 ασθενείς (70 σε απλές κλίνες, 15 σε ΜΕΘ) και δεν καταγράφεται κανένας νέος θάνατος. Όπως είχε επισημάνει στις 11 Νοεμβρίου η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο, όπου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της επικράτειας και υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της θνητότητας, χάρη στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών 60 ετών και άνω.

Σύμφωνα με δηλώσεις σε τοπικά μέσα του αναπληρωτή προϊστάμενου Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης, διευθυντή ΕΣΥ, κ. Μανώλη Λουμπούνη, στο νησί το ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60 ετών είναι μεγάλο και συγκεκριμένα: 81% στο Ηράκλειο, 77% στα Χανιά, 75% στο Ρέθυμνο και 78% στο Λασίθι.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλεύρης: Δεν θα πάρουμε μέτρα για εμβολιασμένους, αν χρειαστεί μόνο για ανεμβολίαστους

Όσα περισσότερα τα αντισώματα, τόσο μεγαλύτερη η προστασία των εμβολίων Covid-19, επιβεβαιώνει νέα έρευνα

Η «πανδημία ανεμβολίαστων» θέτει σε «κόκκινο» συναγερμό την Ευρώπη και φέρνει νέους περιορισμούς