Τα δραματικά μηνύματα της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, ήταν ενδεικτικά της σοβαρής επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης στη χώρα της, με την πίεση στο σύστημα υγείας να αυξάνεται σημαντικά.

Η χώρα με τις 40.000 κλίνες εντατικής, λυγίζει στο νέο κύμα του κορωνοϊου. Το κρατίδιο της Βαυαρίας ξεκίνησε να στέλνει ασθενείς σε άλλες χώρες για να αντέξει στην πίεση.

Πάνω από το 90% ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ

«Αρχίζουν να γεμίζουν ασφυκτικά και περισσότερο στη Νότια Γερμανία, μεταφέρονται ασθενείς σε Αυστρία, Ιταλία αλλά όχι ότι δεν υπάρχουνε καθόλου κρεβάτια, υπάρχουν μερικά αλλά σχεδόν έχει βγει κατάσταση συναγερμού ότι μπορεί να γεμίσουν τελείως», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η πνευμονολόγος στο Μόναχο, Μυρσίνη Καματερού- Μούνκερ.

«Πάνω από 90% είναι οι ανεμβολίαστοι στις εντατικές. Tους ανεμβολίαστους θα τους αποκλείσουν από πάρα πολλές δυνατότητες, συζητιέται πολύ αυτό, ακόμα και στα τραμ και τα λεωφορεία», επισημαίνει ακόμη.

Περισσότεροι από 1.700 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε κρεβάτια εντατικής και τα νοσοκομεία έχουν φτάσει ένα βήμα πριν κάνουν διαλογή ασθενών.

Πιθανό lockdown στους ανεμβολίαστους

«Εχουμε φτάσει στο σημείο για παράδειγμα εμείς ως νευρολόγοι εντατικολόγοι που χρειάζεται να περιθάλπουμε εγκεφαλικά επεισόδια να έχουμε πρόβλημα να τα περιθάλψουμε και να σκεφτόμαστε αν θα αφήσουμε ασθενείς που έρχονται από πιο μακριά από μικρά νοσοκομεία να έρθουν ή όχι», δηλώνει ο νευροεντατικολόγος στο Μόναχο, Κωνσταντίνος Δημητριάδης.

Στη Γερμανία, επίσης, η αυστηροποίηση των μέτρων προ των πυλών.

«Συζητείται lockdown για τους ανεμβολίαστους όπως έγινε στην Αυστρία, συζητάται υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον σε επαγγελματικές ομάδες. Ό,τι μέτρα και να λάβουν τώρα θα δούμε τα αποτελέσματά τους σε 3-4 βδομάδες, κατόπιν τούτου εμείς της εντατικής έχουμε μεγάλο άγχος για το πως θα εξελιχθούν οι επόμενες βδομάδες και όλο βλέπουμε την πίεση να αυξάνει και να αυξάνει», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης.