Τα νέα μέτρα στοχεύουν στην αύξηση της πίεσης προς τους ανεμβολίαστους πολίτες για να εμβολιαστούν ανέφερε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος σε συνέντευξή του στο MEGA για την υποχρεωτική τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Στην συνέντευξή του ο κ. Σκέρτσος εξήγησε γιατί δεν μπορεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, και τους ένστολους ενώ μια φράση του για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και αστυνομικούς προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου.

Υπάρχουν μέτρα και για τους εμβολιασμένους

«Δεν παίρνουμε μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους, υπάρχουν μέτρα ατομικής προστασίας και για τους εμβολιασμένους. Έχουμε πει ότι πρέπει να φορούν τις μάσκες του και να τηρούν τα πρωτόκολλα σε κλειστούς χώρους. Η ένταση των μέτρων αφορά το μικρό, αλλά σημαντικό ως προς τη μεταδοτικότητα, μέρος του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστο» ανέφερε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος .

«Στοχεύουμε σε όσους δεν έχουν πάρει την απόφαση να εμβολιαστούν. Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος στις ΜΕΘ, οι 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Είναι μέτρα που προστατεύουν το σύστημα υγείας, τη δημόσια και την ατομική υγεία. Έχουμε παραπάνω από 360.000 συμπολίτες που τις τελευταίες 20 ημέρες έκαναν την Τρίτη δόση και 1,2 εκατ. πολίτες που έκαναν την τρίτη δόση. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι. Ανεμβολίαστος θεωρείται και όποιος εμβολιασμένος πολίτης που έχει περάσει το εξάμηνο, τότε μειώνεται η ανοσολογική απόκριση του απέναντι στον κορωνοϊό», είπε.

«Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους

 

Τα νέα μέτρα βάζουν «φρένο» στους ανεμβολίαστους, καθώς πλέον δεν θα μπορούν να μπαίνουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, σινεμά, θέατρα και γυμναστήρια ούτε με rapid test.

«Έχουμε κάνει διάκριση μεταξύ δραστηριοτήτων που είναι σημαντικές για την καθημερινότητα των ανθρώπων. Το λιανεμπόριο εξυπηρετεί αυτές τις ανάγκες και δεν μπορούμε να βάλουμε υπέρμετρους περιορισμούς εκεί. Αυτή είναι η βασική διάκριση. Όταν κάποιος φοράει τη μάσκα και κινείται σε μέρος που τηρούνται τα μέτρα σωστά, ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται. Πρέπει αν φύγει αυτός ο φόβος: όταν τηρούμε τα μ’ετρα προστασίας, κάνουμε το εμβόλιο, φοράμε μάσκα και κάνουμε τακτικά test, ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως τα νέα μέτρα ήταν ένας έμμεσος τρόπος πίεσης για να πείσουν τους ανεμβολίαστους να κάνουν το εμβόλιο.

Υποχρεωτική η τρίτη δόση για τους άνω των 60

«Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Αυτές είναι οι ηλικίες που μπορούν να νοσήσουν βαρύτερα εάν δεν έχουμε εμβολιαστεί ή αν το έχουν κάνει, θα αρχίσουν να ατονούν τα αντισώματα που έχουν».

Επιπλέον, ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας και ιδιαίτερα την επέκταση αυτής στους ένστολους.

«Το έχουμε ξεκαθαρίσει, η υποχρεωτικότητα εφαρμόζεται δύσκολα, ειδικά σε ομάδες που αφορούν τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Οι ένστολοι, τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις, λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, αν τεθούν σε αναστολή δεν αναπληρώνονται εύκολα. Αυτό οδηγεί σε σειρά από κενά που θα γίνουν σε κρίσιμα σημεία του κράτους. Τα νοσοκομεία αποτελούν εστίες διασποράς του ιού εάν δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα, ενώ οι άλλοι χώροι του δημόσιου τομέα δεν συμβάλουν σε αυτό το μέγεθος της διασποράς του ιού».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Επικρατείας αναφερόμενος τα νοσοκομεία θεωρούνται εστίες διασποράς του ιού εάν δεν υπάρχουν μέτρα ενώ άλλοι χώροι του δημοσίου δεν συμβάλλουν σε αυτό το μέγεθος στην διασπορά του ιού… Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους άρα επιβάλλεται να εμβολιαστούν…

Ηλιόπουλος για Σκέρτσο: «Επιτελικό τσίρκο»

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την τελευταία φράση του κ. Σκέρτσου ανέφερε: «Με 91 απώλειες σήμερα ο κ. Σκέρτσος θέλει ειδική μελέτη για να κρίνει αν ένας ανεμβολίαστος αστυνομικός που έρχεται σε επαφή με δεκάδες πολίτες μπορεί να μεταδίδει ή όχι».

«Επιτελικό τσίρκο», καταλήγει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Απάντηση Σκέρτσου: Οι αστυνομικοί νοσούν και μεταδίδουν τον ιό όσο και οι υπόλοιποι

«Ας σταματήσουν επιτέλους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υπονομεύουν πλαγίως ή ευθέως το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να διαστρεβλώνουν δηλώσεις» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε:

Οι ανεφάρμοστες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «προαιρετικής υποχρεωτικότητας» -αλλά χωρίς πρακτικές κυρώσεις- σε άλλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων πλην των υγειονομικών, δεν προσφέρουν πρακτικά κάποιο υγειονομικό όφελος ως προς τη γενική ανοσία του πληθυσμού. Λειτουργούν όμως σίγουρα παρελκυστικά αφενός για να καλύψουν τη συστηματικά επαμφοτερίζουσα στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα θέματα της πανδημίας και αφετέρου για να προκαλέσουν αναστάτωση σε κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, όπως είναι η δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό δεν αποτελεί πολιτική σημαία ευκαιρίας. Η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό συνδέεται ευθέως με τον κίνδυνο έκθεσης και μετάδοσης του ιού σε ευάλωτες ομάδες όπως π.χ. οι ασθενείς που προσφεύγουν στα νοσοκομεία για να αναζητήσουν θεραπεία και όχι για να κολλήσουν COVID.

Οι αστυνομικοί νοσούν και μεταδίδουν όταν δεν τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας όσο και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας. Σίγουρα όμως δεν συμμετέχουν σε αλυσίδες διασποράς του ιού που να δικαιολογούν την επιβολή οποιασδήποτε υποχρεωτικότητας. Κανένα δεδομένο από τις καθημερινές ιχνηλατήσεις που πραγματοποιούν με επιστημονική μεθοδολογία επί 20 μήνες οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν οδηγεί σε τέτοιο συμπέρασμα. Δηλαδή καμία έρευνα. Τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ ας σταματήσουν να παράγουν τόσο ανώφελο θόρυβο που προκαλεί μόνο σύγχυση και παραπληροφόρηση.

 

Διαβάστε επίσης:

Την Τρίτη ξεκινά ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών στο Ισραήλ

Πάνω από επτά στους δέκα ανεμβολίαστοι στη Βουλγαρία, «κίνδυνος να κυκλοφορήσει νέα μετάλλαξη»

«Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που να έχουν προκληθεί από το Sputnik-V» λέει ο παρασκευαστής του