Σε αυστηροποίηση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους προχωρούν χώρες της ΕΕ με σκοπό το χτίσιμο υψηλού τείχους προστασίας απέναντι στη σαρωτική επέλαση του νέου κύματος πανδημίας.

Μετά την Αυστρία που επέβαλε ολικό lockdown για ανεμβολίαστους, Τσεχία και Εσθονία υιοθετούν παρόμοιο πολιτικό «μοντέλο» αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Η τσεχική κυβέρνηση ενέκρινε τα σχέδια να επιτρέπεται από τη Δευτέρα η είσοδος σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες υπηρεσίες μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ή έχουν αναρρώσει από την ασθένεια τους τελευταίους έξι μήνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει τα νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα, καθώς η χώρα πασχίζει να αντιμετωπίσει την έξαρση στα κρούσματα COVID-19 και προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των 10,7 εκατ. κατοίκων της.

Το κράτος θα απαιτεί επίσης διαγνωστικά τεστ COVID-19 σε εταιρίες στο πλαίσιο των νέων μέτρων, που είναι παρόμοια με αυτά που ίσχυαν νωρίτερα φέτος κατά το τελευταίο μεγάλο κύμα της πανδημίας.

Η χώρα είχε προχθές Τρίτη αριθμό ρεκόρ 22.511 κρουσμάτων. Τα νοσοκομεία γεμίζουν αν και ο αριθμός των ασθενών, περίπου 4.500, είναι σχεδόν ο μισός από τα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο.

Το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με το 58% του συνολικού πληθυσμού να έχει ανοσοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, η Σλοβακία θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλειών που ασκούν πιέσεις στο υγειονομικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουαρντ Χέγκερ.

«Πρόκειται για lockdown για τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο Χέγκερ σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Σε χώρες όπως είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λετονία και Τσεχία όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά αντιεμβολιαστών στη γηραιά ήπειρο, αναμένεται να υπάρξουν ανάλογα μέτρα.

Oλλανδία

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε ότι επανέρχεται το lockdown στη χώρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Οι πολίτες καλούνται να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα «μη απαραίτητα» καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Αυστρία

Εν μέσω αύξησης κρουσμάτων και εισαγωγών στις ΜΕΘ, η κυβέρνηση εφάρμοσε σχέδιο lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να κυκλοφορούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμη δεν θα μπορούν να βγαίνουν από τις κατοικίες τους παρά μόνο για λόγους εργασίας, για να προμηθευθούν τα απαραίτητα και για σωματική άσκηση.

 

Διαβάστε επίσης:

Μόνο εμβολιασμένοι και κάτοχοι αρνητικού τεστ σε χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς στη Γερμανία

Εξαντλήθηκε αντιπαρασιτικό φάρμακο που πρότεινε ο αρχηγός του ακροδεξιού FPÖ της Αυστρίας για θεραπεία από τον κορωνοϊό

Συμφωνία της Pfizer με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για 10 εκατ. δόσεις του χαπιού κατά της Covid αντί $5,29 δισ.