Την «πολυγλωσσία» των εθνικών ρυθμιστικών αρχών στην Ευρώπη σχετικά με ένα κρίσιμο και ουσιαστικό θέμα της επιδημίας, αυτό της καταγραφής των θανάτων λόγω της λοίμωξης covid-19, ανέδειξε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Θεοκλής Ζαούτης, προαναγγέλλοντας παρέμβαση της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ των χωρών.

Όπως ανέφερε, τα πρωτόκολλα καταγραφής των θανάτων ασθενών με covid-19 δεν είναι ενιαία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμα συγκρίσιμα και συνεπώς αξιόπιστα δεδομένα σε ένα τόσο βασικό πεδίο της επιδημίας κορωνοϊού.

Η Ελλάδα ακολουθεί το πρωτόκολλο που είχε οριστεί εξαρχής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με αυτό, στο Μητρώο των θανάτων covid καταχωρούνται όλοι όσοι πεθαίνουν στα νοσοκομεία ή κατ’ οίκον και έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό. Μπορεί για παράδειγμα ασθενής που μολύνθηκε και νοσηλεύτηκε λόγω covid επί εβδομάδες ή και μήνες σε κλινική, στο οποίο και κατέληξε, να δηλωθεί στο σχετικό μητρώο ως «θάνατος covid». Σε αυτό το αποτέλεσμα βεβαίως είναι γνωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι έχουν σημαντικό ρόλο οι επιπλοκές που έχει προκαλέσει η νόσος covid ή τυχόν υποκείμενα νοσήματα του ασθενούς, γι αυτό και αναφέρονται στα συμπληρωματικά στοιχεία του θανατηφόρου περιστατικού.

Σε άλλες χώρες η καταχώριση γίνεται με διαφορετικά κριτήρια, κυρίως χρονικά. Στη Βρετανία ως νεκροί covid-19 καταχωρούνται όσοι καταλήγουν μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωση του κορωνοϊού. Μάλιστα, ο κ. Ζαούτης ανέφερε πως το Μητρώο θανάτων covid στην Ελλάδα θα αριθμούσε λιγότερους θανάτους, κατά 20% αν η καταχώριση γινόταν με βάση το πρωτόκολλο θανάτων της Βρετανίας. Αυτό σημαίνει πως αντί για τους 17.005 νεκρούς covid που περιλάμβανε χθες η έκθεση του ΕΟΔΥ, η χώρα μας θα δήλωνε περίπου 13.600 νεκρούς λόγω της επιδημίας κορωνοϊού.

Στην Ισπανία το Μητρώο νεκρών covid περιλαμβάνει τα θύματα της λοίμωξης που έχουν διαγνωστεί μέσα στις προηγούμενες 28 ημέρες και εφόσον έχουν πεθάνει μέσα σε νοσοκομεία.

Στη Δανία ως νεκροί λόγω covid καταχωρούνται όσοι μολύνθηκαν και νόσησαν, αλλά η εργαστηριακή επιβεβαίωση της μόλυνσης προέκυψε από τεστ PCR.

 

Διαβάστε επίσης:

Σημάδια μείωσης η επιδημία στα παιδιά 4-18 ετών χάρη στα self test

Συμφωνία της Pfizer με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για 10 εκατ. δόσεις του χαπιού κατά της Covid αντί $5,29 δισ.

Κορωνοϊός: Το φάρμακο αντισωμάτων της AstraZeneca προσφέρει 83% προστασία σε διάστημα έξι μηνών