«Τα μεγάλα ζητήματα, όπως αυτό της πανδημίας, απαιτούν συναίνεση σε πολιτικό επίπεδο, κάτι που δυστυχώς δεν έχει συμβεί στη χώρα μας», επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης βρέθηκε το περασμένο Σάββατο στα Χανιά, ως ένας εκ των ομιλητών της εσπερίδας, με τίτλο «Αναπνέω Ελεύθερα», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στο Μεγάλο Αρσενάλι.

Στο πλαίσιο της εσπερίδας, ο κ. Τζανάκης παραχώρησε σε συνέντευξη στο ΧΑΝΙΑ LIVE TV και τον δημοσιογράφο Γιώργο Γεωργακάκη, απαντώντας σε μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους, το αν χρειάζεται να ληφθούν σε μελλοντικό χρόνο ανάλογα μέτρα και για τους εμβολιασμένους, τα εμβόλια και το πόσο ασφαλή είναι, τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα φάρμακα για την Covid-19, τους προβληματισμούς των εμβολιασμένων και τη στάση των ανεμβολίαστων τον εμβολιασμό των παιδιών, την Εκκλησία και τον ρόλο της την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, την τρίτη αναμνηστική δόση, την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις αποφάσεις των ειδικών, τη λειτουργία των σχολείων, τις πολυήμερες σχολικές εκδρομές, αλλά και τη σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, σε ό,τι αφορά στην υγειονομική κρίση.

Κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης και την στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της πανδημίας, ο κ. Τζανάκης είπε πως «δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος από τον βαθμό πολιτικής συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων. Ξέρετε, όταν δεν συναινούν τα πολιτικά κόμματα δυσκολεύουν οι όποιες αποφάσεις καθότι υπεισέρχεται αυτό το απαίσιο πολιτικό κόστος. Αυτή η απαίσια έννοια. Πού τι σημαίνει; Ότι δυσκολεύονται κάποιοι να πάρουν κάποιες αποφάσεις».

Ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης τόνισε, ακόμη, πως «για το επίπεδο που βρέθηκε αυτή η χώρα, πιστεύω ότι τα πήγαμε αρκετά καλά», θυμίζοντας ότι «… το υπόστρωμα της χώρας τόσα χρόνια, δεν ήταν το καλύτερο δυνατό από υγειονομικής απόψεως, δεν ήταν καθόλου καλό από οικονομικής και κοινωνικής απόψεως. Μην ξεχνάτε ότι πάρα πολλοί γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό» και «η χώρα προέρχεται από μία παραπάνω από δεκαετή οικονομική δυσπραγία…», υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.

Παράλληλα, όμως, σημείωσε ότι «θα μπορούσαμε, φυσικά, να τα πάμε καλύτερα και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αυτά τα περιθώρια βελτίωσης θα πρέπει να τα ψάξουμε, θα πρέπει να τα κάνουμε, θα πρέπει να κάνουμε την κριτική μας, όχι για να διαφωνήσουμε και να τσακωθούμε πολιτικά, αλλά κυρίως για να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας. Κριτική πάντα χρειάζεται. Όμως καλοπροαίρετη κριτική. Υπό αυτή την έννοια θα έδινα μία συμβουλή – αν μπορεί να δώσει ένας απλός άνθρωπος, όπως εγώ, μία συμβουλή στους πολιτικούς. Σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα χρειάζεται συναίνεση. Η συναίνεση θα χαλαρώσει τη συμπεριφορά μεταξύ τους, θα χαλαρώσει την αντιπολίτευση μεταξύ τους, θα χαλαρώσει τις πολιτικές αψιμαχίες μεταξύ τους και θα δώσει ανάσα και λύση σ’ ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, όπως είναι αυτό», κατέληξε ο κ. Τζανάκης.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινούν από τη Βόρεια Ελλάδα οι επιτάξεις γιατρών – Περίπου 100 θα επιστρατευθούν

Πάνω από 200.000 ραντεβού για 1η δόση εμβολίου σε μία εβδομάδα

Πού θα πραγματοποιηθούν δωρεάν rapid test αύριο Τρίτη 16 Νοεμβρίου