Στη «δίνη του κυκλώνα», δηλαδή «μέσα στο 4ο κύμα, με μια σημαντική έξαρση της πανδημίας και με μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια» βρίσκεται η χώρα, όπως εξήγησε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βιώνει ισχυρούς κραδασμούς από την ασφυκτική πίεση του όγκου των ασθενών.

Τόσο η υψηλή κάλυψη των ΜΕΘ με νοσούντες από κορωνοϊό (88% στην επικράτεια και 97% στη Θεσσαλονίκη), όσο και η σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών τα τελευταία εικοσιτετράωρα (την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 50%), έχουν δημιουργήσει «συνθήκες ασφυξίας» στα περισσότερα νοσοκομεία, με την κυβέρνηση να ενεργοποιεί από την ερχόμενη Δευτέρα και το μέτρο της επίταξης των ιδιωτών γιατρών.

Επίταξη τη Δευτέρα

Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως θα γίνει «ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε το Ε.Σ.Υ., γιατί αυτήν την ώρα γίνεται μεγάλη μάχη, σε κάθε επίπεδο θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος».

«Είναι μία προσπάθεια σύνθετη για την αντιμετώπιση της πανδημίας» ανέφερε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «η πρώτη προτεραιότητα είναι στο να περιορίσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε, τις ανθρώπινες απώλειες». Ο κ. Οικονόμου γνωστοποίησε παράλληλα πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη από τη Δευτέρα, εάν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο Ε.Σ.Υ. από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, με τις βασικές ανάγκες να εντοπίζονται σε πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς.

Αποτυπώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρομοίασε την καθημερινότητα στα νοσοκομεία με «μια μάχη», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «δεν υπάρχει άνθρωπος που να χρειάζεται διασωλήνωση και να μην διασωληνωθεί σε κρεβάτι που πληροί τις προϋποθέσεις, αν δεν είναι διαθέσιμη κλίνη σε Μ.Ε.Θ.», με τις τελευταίες να έχουν αυξηθεί από 557 σε 1.277.

«Το ΕΣΥ πιέζεται παρά πολύ αυτή τη στιγμή» επισήμανε χθες και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καθώς «για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500». «Έχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα και σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid, που σημαίνει πολλαπλάσια δουλειά» δήλωσε η κ. Γκάγκα, την ώρα που εκτιμάται πως η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα εξακολουθήσει για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

«Η Αττική δεν πιέστηκε»

Παρότι «η Αττική μέχρι τώρα δεν πιέστηκε» σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, «είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Δηλαδή είναι θέμα μίας ημέρας το να μετατρέψουμε κρεβάτια non-Covid σε Covid και να χρησιμοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα με τον οποίο μας βοήθησε πέρσι», σημείωσε, αν και η αυξητική τάση στη ροή των πολιτών προς τα εμβολιαστικά κέντρα έχει ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό το κυβερνητικό επιτελείο.

«Είναι ένα θετικό μήνυμα, έστω και την έσχατη ώρα, ότι κάποιοι συμπολίτες μας που είχαν τις δικές τους επιφυλάξεις, έχουν πειστεί, είτε επειδή τα μέτρα λειτουργούν και προς αυτή την κατεύθυνση, είτε επειδή επηρεάστηκαν από τις εικόνες από τις εντατικές, είτε από τον οικογενειακό τους περίγυρο, καθώς η λογική και τα δεδομένα, επισημαίνουν ότι οι 9 στους 10 που βρίσκονται στις Μ.Ε.Θ. είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι και πολλοί απ’ αυτούς κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους» υποστήριξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, καθώς το ποσοστό των ραντεβού για την πρώτη δόση -μόνο την τελευταία εβδομάδα- έχει αυξηθεί μέχρι 12% σε κάποιες ηλικιακές ομάδες (λχ. 18-24 ετών). Αγκάθι, ωστόσο, παραμένουν οι εμβολιασμοί στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς μονοψήφια αύξηση για την πρώτη δόση σημειώνεται στα νέα ραντεβού για την πρώτη δόση από πολίτες άνω των 60 ετών.

Χριστούγεννα πανδημίας

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων λόγω της έξαρσης της πανδημίας απέκλεισαν χθες τόσο η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, όσο και οι Καθηγητές, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης αντίστοιχα, παρά την εμπειρία της σφοδρότητας του τέταρτου κύματος. «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συζητήσει για παραπάνω μέτρα. Δεν έχουμε μπει στην διαδικασία να συζητήσουμε, δηλαδή, για οριζόντια ή τοπικά μέτρα» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ «εγώ έχω σταματήσει να προβλέπω, πραγματικά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε όλοι πολύ σεμνοί σε αυτά που νομίζουμε ότι θα συμβούν γιατί πολλές φορές ο ιός τρέχει μπροστά από εμάς», συμπλήρωσε.

Από πλευράς του, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής υποστήριξε ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα μέρη, όπου υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης», καθώς «η διασπορά γίνεται κυρίως από τους ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένοι νοσούν γιατί η ανοσία απέναντι στον ιό με το εμβόλιο μειώνεται σημαντικά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα νέων περιορισμών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου περιόρισε τη δυνητική εμβέλειά τους στη δεξαμενή των ανεμβολίαστων, κλείνοντας, ωστόσο, κάθε παράθυρο χαλάρωσης τις ημέρες των γιορτών. «Εάν απαιτηθεί να σφίξει και άλλο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους -ο οποίος φυσικά δεν θα χαλαρώσει, αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι επειδή έρχονται γιορτές και Χριστούγεννα θα χαλαρώσει κάπως- εάν χρειαστεί να σφίξουν και άλλο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους προς κάποια κατεύθυνση, όπως για πιο συχνό έλεγχο, είμαστε εδώ για να το δούμε», κατέληξε.

«Καμία αναστολή» στα σχολεία

Με κατηγορηματικό τόνο επανέλαβε χθες ότι «δεν θα ανασταλεί η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων» και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με δεδομένο ότι το ποσοστό των ημερήσιων κρουσμάτων που αφορούσε παιδιά έχει μειωθεί από το 29% στο 23%. Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, αυτό έχει επιτευχθεί χάρις στην «εξαιρετική εφαρμογή των μέτρων από εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης, τοπική αυτοδιοίκηση», με εργαλείο τα αυξημένα τεστ, τα οποία συνιστούν «τον πιο αποτελεσματικό τρόπο» πρόβλεψης του κορωνοϊού. «Αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να επενδύσει στο αυξημένο testing. Γίνονται πολλά τεστ, όλα πληρωμένα από το κράτος», κατέληξε η Υπουργός.