Κατά 10% αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της Covid στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί ότι η γηραιά ήπειρος είναι η μοναδική περιοχή στον κόσμο όπου αυξάνονται σταθερά τα κρούσματα και οι θάνατοι από επιπλοκές της νόσου Covid. Kι αυτό συμβαίνει καθώς οι χώρες βιώνουν το τέταρτο ή πέμπτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 3,1 νέα εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως, αύξηση περίπου 1% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων κρουσμάτων – ήτοι 1,9 εκατομμύρια – καταγράφηκαν στην Ευρώπη, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 7% την τελευταία εβδομάδα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 την τελευταία εβδομάδα, μειώθηκε κατά περίπου 4% και σε όλες τις περιοχές εκτός της Ευρώπης.

Οι χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων παγκοσμίως ήταν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Τουρκία και η Γερμανία.

Από τις 61 χώρες που συγκαταλέγονται στη λίστα του ΠΟΥ με τα ευρωπαϊκά κράτη (περιλαμβάνει τη Ρωσία και την περιοχή μέχρι την Κεντρική Ασία), το 42% ανέφεραν αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων τουλάχιστον κατά 10% την τελευταία εβδομάδα.

Στη Γερμανία, το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε σήμερα 50.196 νέα κρούσματα της νόσου Covid, αριθμός που καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας. Στη Σαξονία, οι αρχές έλαβαν την απόφαση να μην λειτουργήσουν οι χριστουγεννιάτικες αγορές καθώς η κατάσταση με την πανδημία είναι ανησυχητική.

Στην Ιταλία, ο επικεφαλής της ΜΕΘ στην Τεργέστη προειδοποιεί για «επιστροφή στις μαύρες μέρες της πανδημίας». Ο Ουμπέρτο Λουκάντζελο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το 90% των ασθενών που νοσούν από Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι, ενώ πολλοί που νοσηλεύονται στην εντατική είχαν συμμετάσχει στις πρόσφατες διαμαρτυρίες ενάντια στο πάσο υγείας και τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Στη Σλοβενία, ορισμένα νοσοκομεία «παγώνουν» τα μη αναγκαία χειρουργεία για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κρούσματα Covid.

 

Διαβάστε επίσης:

Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης: Τι ισχύει με την ημερομηνία λήξης

Αδειάζει τον Μαγιορκίνη η Επιτροπή Εμβολιασμών για τα εμβόλια γρίπης και κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Ακόμα και την ίδια μέρα ο εμβολιασμός για γρίπη και κορωνοϊό, λέει η Επιτροπή Εμβολιασμών