Διευκρινίσεις για το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ των εμβολιασμών για τη γρίπη και τον κορωνοϊό, παρείχε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε εναρμόνιση με τις διεθνείς συστάσεις και με αφορμή τη διατύπωση ποικίλων απόψεων και κρατώντας αποστάσεις από τις θέσεις που εξέφραζε τις προηγούμενες μέρες ο επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας,  Γκίκας Μαγιορκίνης για τη χορήγηση των εμβολίων.

O επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ παρέθετε επιστημονικά συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποιά τα εμβόλια mRNA του κορωνοϊού δεν θα πρέπει να χορηγηθούν, εάν δεν περάσουν 20 μέρες από τον εμβολιασμό της γρίπης, προκαλώντας σύγχυση στον κόσμο. Ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης προχώρησε σε διευκρινίσεις, επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, όπου και σημείωσε ότι τα εμβόλια μπορούν να συνδυάζονται σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεταξύ τους για να καταλήξει ότι «σπεύδουμε να κάνουμε το εμβόλιο για την covid-19».

Παρά τις διευκρινίσεις του κ.Μαγιορκίνη, η Επιτροπή προχώρησε σε ανακοίνωση, στην οποία χωρίς να τον κατονομάζει,  αναφέρει πως «με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός» σύμφωνα με τις οποίες: «Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού».

Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις. Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορωνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του.

Η υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα».

Διαβάστε επίσης:

Βρέθηκε νέος πρωτεϊνικός στόχος που ανοίγει τον δρόμο για αποτελεσματικότερη ανοσία των εμβολίων Covid-19

Plan b με τον ιδιωτικό τομέα στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού – 900 εισαγωγές σε 48 ώρες

Κορωνοϊός – Αντισώματα: Το απρόσμενο πλεονέκτημα των 50ρηδων