*Γράφει η Γεωργία Σαδανά

Με τρία εφόδια θα διανύσει η κυβέρνηση την απόσταση μέχρι την αποκλιμάκωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, η σφοδρότητα του οποίου δοκιμάζει ισχυρά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και πολλές, ευρωπαϊκές χώρες. Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, που ανήλθαν χθες σε 8.613, «είναι σαφές ότι βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με ένα ισχυρό τέταρτο κύμα το οποίο χτυπάει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο» εκτίμησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, ότι «δεν θα ξαναϋπάρξει άλλο lockdown στη χώρα».

Παρότι το νέο, «μαύρο» ρεκόρ των 8.613 κρουσμάτων σόκαρε αρχικά την κοινή γνώμη, η έξαρση της πανδημίας τις επόμενες -τουλάχιστον δύο- εβδομάδες έχει σχεδόν προεξοφληθεί από τους περισσότερους ειδικούς, με το κυβερνητικό επιτελείο να βαδίζει στο εξής με βάση το τρίπτυχο:

  • Εφαρμογή του πλαισίου των νέων μέτρων – Σαρωτικοί έλεγχοι
  • Περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ
  • Ενίσχυση της ροής των εμβολιασμών

Οι εικόνες της αγοράς, άλλωστε, από τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής των νέων περιορισμών αποτυπώνουν τη συντριπτική συμμόρφωση επιχειρηματιών και καταναλωτών απέναντι στα νέα μέτρα, καθώς γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτή η αναγκαιότητά τους μπροστά στην «έκρηξη» κρουσμάτων και διασωληνώσεων, εκπέμποντας αισιόδοξα μηνύματα για την τήρησή τους μέχρι τέλους, δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, οπότε εκπνέει το διάστημα εφαρμογής τους. Πάντως, σε δεύτερο χρόνο φαίνεται να μετατίθενται και τυχόν προσθήκες στο υπάρχον πλαίσιο που αναδείχθηκαν από την καθημερινότητα (όπως η είσοδος με τεστ στα σούπερ μάρκετ), καθώς στόχος αποτελεί η εξάντληση κάθε περιθωρίου για την καλύτερη δυνατή απόδοση των υφιστάμενων περιορισμών.

Στην μέγιστη ισχύ των νέων μέτρων αναμένεται να συμβάλουν και οι σαρωτικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση και σε όλες τις ώρες από 8.000 αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ, από κοινού με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μετά την αισθητή παρουσία τους στην πρεμιέρα των νέων μέτρων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 93.479 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν μόνο την περασμένη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να βεβαιωθούν 367 παραβάσεις και πρόστιμα ύψους 157.350 ευρώ σε επτά επιχειρήσεις, κρατώντας αμείωτο το ρυθμό επιτήρησης των περιορισμών.

Στοχευμένες παρεμβάσεις, ωστόσο, αναμένονται άμεσα στο πεδίο της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας, καθώς η ασφυκτική πίεση στις μονάδες του ΕΣΥ, ιδίως σε περιοχές που το ποσοστό των ανεμβολίαστων υπολείπεται του πανελλαδικού μέσου όρου, έχει σημάνει γενικό συναγερμό αναφορικά με την νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, ιδίως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στο πλαίσιο αυτό, «θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο Σύστημα Υγείας εκεί που σήμερα ακόμα έχουμε ελλείψεις» εξήγησε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος και σε συγκεκριμένες ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στο σύστημα υγείας λόγω της πανδημίας, όπως: «αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι, ενδεχομένως και παθολόγοι».

Εντός της ημέρας η επίταξη

Λόγω της κατάστασης, «εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, με το ενδεχόμενο να καθίσταται πιο ισχυρό για τις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία. Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τόνισε χθες ότι το μέτρο της επίταξης είναι θέμα ωρών, αφού θα ενεργοποιηθεί «στην τρέχουσα εβδομάδα» (πολύ πιθανά σήμερα), αλλά για τις «περιοχές οι οποίες πιέζονται, όχι συνολικά», σημείωσε.

Στον αντίποδα, ως «πολύ ενθαρρυντικό» αποτιμά το Μέγαρο Μαξίμου το μήνυμα που φτάνει από τα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα, όπου η προσέλευση των πολιτών τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι υπερπολλαπλάσια σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Μολονότι για το κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης των ποσοστών, στα πλέον θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται η κατακόρυφη άνοδος των ποσοστών εμβολιασμού πανελλαδικά, αλλά και «περιοχών που είχαν μείνει πίσω» και επιχειρούν να καλύψουν άμεσα το χαμένο έδαφος του εμβολιασμού, όπως η Βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικό αυτού αποτελεί το γεγονός ότι χρονικό διάστημα 1-7 Νοεμβρίου δρομολογήθηκαν 130.808 ραντεβού πρώτης δόσης στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, αλλά και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, αυξημένα κατά 198,4% συγκριτικά με το περασμένο επταήμερο. «Στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα τα νοσοκομεία είναι πολύ πιεσμένα. Κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί» περιέγραψε σχετικά ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, συμπληρώνοντας πως τα μέτρα «πιάνουν τόπο διότι υπάρχει θεαματική αύξηση των ανθρώπων που θέλουν να εμβολιαστούν».

Ανοιχτά σχολεία

Κατηγορηματική ως προς την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας δια ζώσης εμφανίστηκε χθες και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως«Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων. Πολλές ευχαριστίες στην εκπαιδευτική κοινότητα για την εξαιρετική τήρηση των μέτρων» τόνισε η Υπουργός Παιδείας σε διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής της, προσθέτοντας πως «κλειστά είναι μόλις 6 τμήματα στα πάνω από 80.000. Το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%». Στην ίδια κατεύθυνση, «δεν έχουμε πολλά κρούσματα στα σχολεία. Έχουν κλείσει ελάχιστα τμήματα γιατί είχαν πολλά κρούσματα» δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, υπογραμμίζοντας ότι «η διαμόλυνση είναι στην κοινότητα αλλά δεν είναι μέσα στα σχολεία. Τα παιδιά είναι πολύ προσεκτικά».

Λύση για το εξωτερικό

Επιπλέον, η σχολική κάρτα θα αποτελέσει το μέσο πιστοποίησης των self test για την είσοδο των παιδιών στα καταστήματα διευκρίνισε χθες ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. «Η σχολική κάρτα αποδεικνύει ότι ο μαθητής έκανε self test, μπορεί ένας καταστηματάρχης κι έτσι όπως είναι να το δεχτεί. Σε κάθε περίπτωση για να μην υπάρχει παρερμηνεία θα δοθούν διευκρινίσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα» τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας από το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τη δημιουργία δύο νέων μητρώων: του μητρώου εμβολιασθέντων εξωτερικού και του μητρώου όσων έχουν νοσήσει στο εξωτερικό, ώστε να αναγνωρίζονται και στην Ελλάδα τα πιστοποιητικά τους. «Μόλις δημιουργηθούν αυτά τα δυο μητρώα τότε θα δικαιούνται αυτοί οι άνθρωποι, εφόσον ενταχθούν στο μητρώο, καθώς θα έχει αναγνωριστεί ως έγκυρο και αξιόπιστο το πιστοποιητικό τους, είτε να πάρουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για να μπορούν να κινούνται άνετα, είτε να κάνουν την αναμνηστική δόση», επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς.