Αισιοδοξία για την ταχύτερη αναχαίτιση της πανδημίας φέρνουν τα προωθούμενα φάρμακα κατά του κορωνοϊού. Ανάμεσα σε αυτά και το χάπι της Merck, το οποίο, όπως εξηγεί ο ιατρικός διευθυντής της MSD, της φαρμακευτικής εταιρείας (Merck) στην Ελλάδα, Λάζαρος Πουγγίας, μειώνει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας.

Το χάπι όπως εξηγεί στο Mega o κ.Πουγγίας εμποδίζει τη διαδικασία αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του ιού μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

«Μειώνει στο 50% τη νοσηλεία, ενώ μόνο 7% νοσηλεύτηκαν και κάνεις δεν πέθανε», δήλωσε ο Ιατρικός διευθυντής της Merck.
Όπως προσέθεσε, όσο το συντομότερο χορηγηθεί η θεραπεία τόσο το καλύτερο για τον ασθενή ενώ προτεραιότητα θα έχουν όσοι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Ο κ. Πουγγίας ωστόσο επισημαίνει ότι η ύπαρξη του φαρμάκου δεν είναι λόγος εφησυχασμού.

«Η θεραπεία είναι ο τρόπος αντιμετώπισης, ο εμβολιασμός ο τρόπος πρόληψης. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει η θεραπεία τον εμβολιασμό. Παραμένει ωστόσο μια ακριβή θεραπεία ενώ ήδη η Αμερική έχει προμηθευθεί 1,7 εκατομμύρια θεραπείες στην τιμή των 614 ευρώ», επισημαίνει ενδεικτικά.

Μετά την έγκριση του φαρμάκου από τη Βρετανία, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων ανακοίνωσε οτι θα επισπεύσει κατά πολύ τις διαδικασίες έγκρισής του.

Η μολνουπιραβίρη μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου

Η μολνουπιραβίρη (molnupiravir) είναι ένα ερευνητικό από του στόματος αντιικό φάρμακο, που δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα, για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας νόσου COVID-19 σε ενήλικες που διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου COVID-19 ή/και νοσηλείας. Το φάρμακο ανέπτυξαν από κοινού οι εταιρείες Merck (MSD) και η Ridgeback Biotherapeutics.

Σύμφωνα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε στην κλινική μελέτη MOVe-OUT (Φάση 3), η μολνουπιραβίρη χορηγήθηκε κατ’ οίκον σε 775 ενήλικες μη νοσηλευόμενους ασθενείς στη δόση των 800 mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι οι μη νοσηλευόμενοι ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που συμμετείχαν στο κλινικό δείγμα είχαν συμπαραμαρτούντα νοσήματα (όπως παχυσαρκία, διαβήτης ή καρδιακές παθήσεις) και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκεύασμα έχει καλό προφίλ ασφαλείας.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό η χρήση της μολνουπιραβίρης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς.

Ειδήσεις σήμερα: 

Εκτινάχθηκαν στα 8.613 τα νέα κρούσματα, 486 οι διασωληνωμένοι, 46 θάνατοι

Ένας γιατρός για 120 ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου, καταγγέλλει ο διευθυντής της νευροχειρουργικής κλινικής

Προς έγκριση η χρήση δύο νέων μοκοκλωνικών αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού από τον ΕΜΑ