Μία δραματική εικόνα στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, περιέγραψε ο διευθυντής ΜΕΘ Νίκος Καπραβέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τώρα δεν έχουμε καμία επιλογή, είναι ‘κλειστόν’ λόγω πληρότητας».

«105 προσελεύσεις στο νοσοκομείο μας και άλλοι τόσοι φύγανε, διότι δεν μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε», τόνισε ο κ. Καπραβέλος το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ. Έγιναν 44 εισαγωγές στα πιο βαριά περιστατικά και 4 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ«Δεν είχαμε άλλες. Αυτές είναι οι κλίνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Περιέγραψε οικογενειακές τραγωδίες, με μια γυναίκα 58 ετών να νοσηλεύεται διασωληνωμένη και τον άνδρα της 60 ετών να χάνει τη ζωή του προχθές. Σήμερα το νοσοκομείο «Παπανικολάου» ανοίγουν ακόμη 9 κλίνες εντατικής με πέντε γιατρούς που φθάνουν από την Αθήνα ώστε να απορρωφηθούν οι ασθενείς που υπάρχουν διασωληνωμένοι.

Ο κ. Καπραβέλος σχολίασε ότι και 100 κλίνες ΜΕΘ να ανοίξουν είναι τόσο μεγάλος ο ρυθμός των ασθενών που δεν θα φτάνουν. Εξέφρασε την ανησυχία του πως θα φτάσουν στο σημείο να νοσηλεύουν ασθενείς στο πάρκινγκ όπως στη Ρουμανία. «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε κι εμείς, θα δείτε, θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε στο παρκινγκ ασθενείς. Δεν θα έχουμε άλλες κλίνες όπως η Ρουμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ρουμανία ζει την κόλαση

Υπενθυμίζεται πως στην δίνη της πανδημίας βρίσκεται η Ρουμανία η οποία χτυπιέται ανελέητα από τον κορωνοϊό με τα κρούσματα να ανεβαίνουν διαρκώς και τα νοσοκομεία να δέχονται πίεση άνευ προηγουμένου, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

α στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δίνουν στη τελευταία στη λίστα, Βουλγαρία ποσοστό εμβολιασμένων -τουλάχιστον με μία δόση, επί του πληθυσμού στο 23.8% και στην αμέσως επόμενη, Ρουμανία, 36,5%. Με αυτά τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων και τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και υποδομές η Ρουμανία μετρά εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα είναι η εικόνα που έρχεται από την πόλης Μπουζάου, βορειότερα του Βουκουρεστίου στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας όπου τα νοσοκομεία έχουν τέτοια πληρότητα που οι γιατροί έφτασαν στο σημείο, μην έχοντας άλλες κλίνες, να αφήνουν τους ασθενείς μέσα στα αυτοκίνητά τους στο πάρκινγκ προκειμένου να μπορούν να τους παρέχουν οξυγόνο.

«Έχουμε κάποιον από χθες, από τη 01:00 στο αυτοκίνητο, και η νοσοκόμα μας εξήγησε πώς να χρησιμοποιήσουμε το σωλήνα οξυγόνου, γιατί έχουν πολύ κόσμο και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Πολύ μεγάλη πίεση, υπάρχουν δύο νοσοκόμες για 70 ασθενείς», λέει συγγενής ασθενούς στο ρουμανικό δίκτυο Stirile Pro TV.

Οι γιατροί περιγράφουν μία εικόνα δραματική λέγοντας πως πολλοί από τους ασθενείς Covid στο πάρκινγκ είναι ανεμβολίαστοι και φτάνουν στο νοσοκομείο πολύ αργά, ακόμη και μια εβδομάδα μετά τα πρώτα συμπτώματα. Ορισμένοι από αυτούς έχουν κορεσμό οξυγόνου μόνο 50%, και οι πνεύμονές τους έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου δε μιλώντας για την επιλογή του αυτή, να βρίσκονται οι ασθενείς στο πάρκινγκ, λέει πως βρήκε καλύτερη την επιλογή των αυτοκινήτων γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε οι ασθενείς να βρίσκονται μέσα στο κρύο σε σκηνές. «Ακόμα και στα ιδιωτικά αυτοκίνητα υπάρχουν ασθενείς στους οποίους πρέπει να μεταφέρουμε σωλήνες οξυγόνου για να αναπνέουν κανονικά. Κάποιοι δεν θέλουν να κάθονται σε σημεία όπου έχουμε οξυγόνο, νιώθοντας πιο άνετα ή ψυχικά καλύτερα στα προσωπικά αυτοκίνητα», λέει χαρακτηριστικά.

Η αυλή του νοσοκομείου είναι επίσης γεμάτη ασθενοφόρα. Το μεσημέρι της Τετάρτης υπήρχαν 11 λεωφορεία που έφερναν ασθενείς. Από την άλλη, άλλοι 150 άνθρωποι από το Μπουζάου περιμένουν να υποβληθούν σε εξετάσεις στο σπίτι.

Δείτε βίντεο:

Ειδήσεις σήμερα:

Σπάνε ρεκόρ κρούσματα και διασωληνώμενοι – 3.500 ασθενείς στα νοσοκομεία με Covid-19

Τρίτη δόση εμβολίου και πριν το εξάμηνο – Γιατί οι ειδικοί ανοίγουν νωρίτερα την πλατφόρμα