Καταιγισμός ελέγχων με ζητούμενο την επιτήρηση των νέων υγειονομικών μέτρων καταγράφηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε μια εκτεταμένη, ταυτόχρονη επιχείρηση των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλη τη χώρα. Αφενός η έκρηξη εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία τα τελευταία εικοσιτετράωρα και αφετέρου η κεντρική στόχευση για τη διατήρηση της κανονικότητας στην εμπορική κίνηση και την κοινωνική ζωή παρά τους όποιους περιορισμούς, κινητοποίησαν στο έπακρο τις Αρχές, προκειμένου οι πολίτες να συμμορφωθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα με την νέα, επιδημιολογική συνθήκη, αυτή του τέταρτου, ισχυρού, κύματος της πανδημίας.

Περισσότεροι από 8.000 αστυνομικοί, αλλά και 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΔΙΜΕΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιούσαν αδιάλειπτα ελέγχους από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, έλεγχοι οι οποίοι συνεχίστηκαν μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.

99.258 έλεγχοι

Ενδεικτικό του εύρους της επιχείρησης επιτήρησης των μέτρων αποτελεί το γεγονός ότι μόνο στην πρεμιέρα της εφαρμογής τους, το περασμένο Σάββατο διενεργήθηκαν συνολικά 99.258 έλεγχοι, ενώ βεβαιώθηκαν 601 παραβάσεις και συνολικά πρόστιμα ύψους 228.150 ευρώ. Επιπλέον, 25 επιχειρήσεις έβαλαν προσωρινό λουκέτο 15 ημερών μετά από επίσκεψη ελεγκτικών κλιμακίων, όπου βεβαιώθηκαν οι σχετικές παραβάσεις.

Συχνές παραβάσεις

Στην πλειοψηφία τους, οι παραβάσεις των δύο πρώτων ημερών εφαρμογής των μέτρων αφορούσαν σε:

· Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/ Μη τήρηση αποστάσεων

· Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος

· Μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας/ ορίου πελατών εντός του καταστήματος

· Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την covid 19.

Ο χάρτης των παραβάσεων

Πρωταθλήτρια στις παραβάσεις των νέων μέτρων στην περιφέρεια αναδεικνύεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη και η Δυτική Ελλάδα, με το υψηλότερο ποσοστό συμμόρφωσης στους περιορισμούς να εντοπίζεται στο Νότιο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν 261 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και άλλες συναφείς παραβάσεις, ενώ επιβλήθηκαν 254 πρόστιμα των 300 ευρώ και 7 των 150 ευρώ. Συγκεκριμένα:

59 στη Θεσσαλία,
45 στη Θεσσαλονίκη,
41 στη Δυτική Ελλάδα,
22 στην Ήπειρο,
21 στο Βόρειο Αιγαίο,
16 στην Πελοπόννησο,
12 στην Κεντρική Μακεδονία,
11 στη Δυτική Μακεδονία,
10 στην Κρήτη,
9 στη Στερεά Ελλάδα,
4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
3 στα Ιόνια Νησιά και
1 στο Νότιο Αιγαίο.

Εκτός από τσουχτερά πρόστιμα, το «τσουνάμι» ελέγχων είχε ως αποτέλεσμα 11 συλλήψεις μετά από παράβαση των όρων λειτουργίας των καταστημάτων, που προβλέπονται με τα νέα μέτρα, εκ των οποίων ενός πελάτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κεντρική Μακεδονία μετά την άρνησή του να επιδείξει προς τις Αρχές πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης ή rapid test, αλλά και ενός ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλία, με αιτιολογικό την εξυπηρέτηση δυο πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Έμφαση στα γκισέ

Με αμείωτους ρυθμούς αναμένεται να εξελιχθούν οι έλεγχοι και σήμερα, Δευτέρα, καθώς με το νέο καθεστώς περιορισμών θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά τα υποκαταστήματα των τραπεζών, αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, η προσοχή των ελεγκτικών μηχανισμών είναι στραμμένη στα γκισέ, ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός και κυρίως να εφαρμοστούν μέχρι κεραίας οι νέοι περιορισμοί.

Στην κατεύθυνση αυτή, οδηγίες προς ναυτιλλομένους δίνει για την τήρηση των νέων μέτρων η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, υπενθυμίζοντας πως από σήμερα, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021, όσοι συναλλασσόμενοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν, με φυσική παρουσία, συναλλαγή σε τραπεζικό κατάστημα θα πρέπει:

· Να διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ή

·Εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (μοριακού ή rapid) COVID-19.

·Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων (το οποίο είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για το σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών).

·Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο με τη διαδικασία που θα καθοριστεί από τις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ και θα τελούν σε συνάρτηση με τη γεωγραφική περιοχή και το είδος των παρεχόμενων ανά κατάστημα υπηρεσιών.

·Σημειώνεται ότι μη συμμόρφωση των συναλλασσομένων προς τα ανωτέρω θα καταγράφεται στο τηρούμενο από τα καταστήματα βιβλίο συμβάντων και θα αναφέρεται αρμοδίως στις αρχές.

·Ενδείκνυται ως εκ τούτου η χρήση των εναλλακτικών δικτύων εξυπηρέτησης (ΑΤΜ που είναι εγκατεστημένα σε εξωτερικούς χώρους), και των ευρύτατων δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Τεστ με το «καλημέρα»

Υπ’ ατμόν βρίσκονται σήμερα και οι δημόσιες υπηρεσίες στη χώρα και ιδιαίτερα στους τομείς εκείνους που απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία εργαζόμενων και πολιτών, ώστε να τηρηθούν με ακρίβεια τα νέα μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι η προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα σε όποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) γίνεται με 2 υποχρεωτικά (αρνητικά) τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR).

Ειδικά για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας, σήμερα, Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν κάνει το πρώτο από τα δύο υποχρεωτικά test.

Τοπικά μέτρα

Σε περίπτωση, ωστόσο, που οι νέοι υγειονομικοί περιορισμοί δεν αποδώσουν τα προσδοκώμενα, «τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού τα οριζόντια μέτρα να μην επηρεάζουν πολύ τη ζωή των εμβολιασμένων», σχολίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απορρίπτοντας για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown.

Την ίδια ώρα, υποτονική χαρακτήρισε την αγοραστική κίνηση χθες, πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων (που διαρκούν το διάστημα 1-15 Νοεμβρίου), ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας ακόμη ότι «οι έλεγχοι για τα έκτακτα μέτρα είναι πολύ αυστηροί, οι παραβατικές επιπτώσεις τιμωρητικές και πρέπει να αποφευχθούν, πρόστιμα, αναστολές λειτουργίας, συλλήψεις και κυρίως αυστηρότερα μέτρα».

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, οπότε θα επαναξιολογηθούν οι νέοι υγειονομικοί περιορισμοί προβλέπονται:

Είσοδος με υποχρεωτικό (αρνητικό) τεστ (rapid test ή τεστ PCR) για ανεμβολίαστους σε:

  • δημόσιες υπηρεσίες και δικαστήρια,
  • τράπεζες,
  • μικτούς χώρους διασκέδασης
  • ανοιχτούς χώρους διασκέδασης
  • εμπορικά καταστήματα
  • κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, περιποίηση νυχιών, σολάριουμ) , αλλά και
  • στις εκκλησίες και τα μοναστήρια.

Ελεύθερη είσοδος (χωρίς τεστ) προβλέπεται σε:

  • Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες),
  • φαρμακεία
  • πρατήρια υγρών καυσίμων,
  • pet shop,
  • καθαριστήρια,
  • καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων

Click away χωρίς τεστ

Επίσης, για όσους δεν διαθέτουν κανένα τεστ, μπορούν να προχωρούν σε αγορές στα εμπορικά καταστήματα με τη λογική click away, δηλαδή να παραλαμβάνουν στην είσοδο του καταστήματος (χωρίς να μπαίνουν μέσα), όποιο προϊόν θα έχουν προηγουμένως παραγγείλει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά.

Ανήλικοι

Στην περίπτωση μικρών παιδιών, αλλά και εφήβων ως 18 ετών που δεν έχουν προβεί σε εμβολιασμό, τότε προβλέπεται η είσοδός τους σε μικτούς και αμιγείς χώρους με την επίδειξη αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test). Το ίδιο ισχύει και για την είσοδο σε παιδότοπο, παιδιών ηλικίας 4-17ετών.

Κέντρα διασκέδασης

Τέλος, τα κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων των κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ, θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (ανοικτοί ή κλειστοί) χώροι αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Οι πελάτες θα πρέπει να επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης.