Ισχυρά χτυπήματα δέχεται η Γηραιά Ήπειρος από την επέλαση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρούει τον κώδωνα για συνεχή επαγρύπνηση και περισσότερους εμβολιασμούς. Στην εντατική φαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, να βρίσκονται χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με μεγάλο ποσοστό  πληθυσμού να παρουσιάζει ελλιπή θωράκιση ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δημιουργούν εικόνες απελπισίας.

Η κατάσταση είναι πιο ενθαρρυντική στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, όμως οι μολύνσεις κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα και στη Γερμανία, με 37.120 νέες λοιμώξεις την Παρασκευή και 169,9 φορείς του ιού ανά 100.000 πολίτες, τις τελευταίες επτά ημέρες. Οι νοσηλευόμενοι, δε, στην εντατική κινούνται σε υψηλό εξαμήνου.

Αγωνία επικρατεί, την ίδια στιγμή, και για τη νέα μετάλλαξη «Δέλτα +» που επελαύνει ανά τον κόσμο και έχει αποδειχθεί κατά 10% πιο μεταδοτική από την αρχική παραλλαγή Δέλτα.

Οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων, με χαμηλή όμως θνησιμότητα είναι η Ολλανδία, η Αυστρία, το Βέλγιο.

Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά και σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία. Πρόσφατα, η Ισπανία κήρυξε την επιτάχυνση της διαδικασίας θωράκισης του πληθυσμού με την τρίτη δόση.

Στην κορυφή της εμβολιαστικής κάλυψης βρίσκεται η Μάλτα, με το 94% του κόσμου να έχει λάβει και τις δύο δόσεις, ενώ η τρίτη προσφέρεται σε όλους άνω των 12 ετών.

Θλιβερά είναι, όμως, τα στοιχεία στην ανατολική Ευρώπη. Στη Σλοβακία μόνο το 46% είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν τα 6.000.

Στην Πολωνία, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φτάνει στο 53%, ενώ μέσα σε μία βδομάδα διπλασιάστηκαν τα κρούσματα και αυξήθηκαν οι νοσηλείες.

Η Λετονία, από την πλευρά της, λόγω της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων επέβαλε lockdown ενό μήνα, στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει το ισχυρό κύμα πανδημίας.

Δραματική είναι η κατάσταση στη Ρουμανία, με μόνο το ένα τρίτο του κόσμου εμβολιασμένο και με τους περισσότερους θανάτους ανά πληθυσμό, την τελευταία εβδομάδα.

Στη Βουλγαρία, τη χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, οι ημερήσιοι θάνατοι κατέγραψαν αρνητικό ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 7.000 σήμερα τα κρούσματα

Κορωνοϊός – Κομισιόν: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος ισχύος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid

Κορωνοϊός: Γιατί το χάπι της Pfizer μπορεί να «αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού»