Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας – Hellenic Pulmonary Hypertension – H.P.H», απέσπασε το δεύτερο βραβείο σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της κοινότητας των μεταμοσχευμένων ασθενών.

Το διαγωνισμό οργάνωσε ο ESOT – Πανευρωπαϊκός Οργανισμός Μεταμόσχευσης Οργάνων κατά τη διάρκεια των μηνών Ιούνιο μέχρι και Οκτώβριο.

Η ιδέα που κατέθεσε ο ελληνικό σύλλογος ασθενών σε συνεργασία με γιατρούς από άλλες χώρες του κόσμου, αφορά τη δημιουργία μιας μοναδικής εφαρμογής (application) που θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων και τις δωρεές τους.

Η εφαρμογή αυτή βρίσκεται προς το παρόν σε στάδιο ανάπτυξης (developing) και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι διαθέσιμη.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας – Hellenic Pulmonary Hypertension – H.P.H» έχει ως κύριο στόχο την αναγνώριση, την εδραίωση και την επικαιροποίηση όλων των θεμάτων γύρω από τη σπάνια νόσο.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια προοδευτικά επιδεινούμενη νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση, με τη συχνότητά της να ανέρχεται στις διάφορες διεθνείς καταγραφές σε 2-7 νέες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ετησίως, ενώ ο επιπολασμός της ανέρχεται σε 15-50 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα ακριβή στοιχεία, καθώς μόλις πολύ πρόσφατα ξεκίνησε η καταγραφή της ΠΑΥ.