*γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Το «χέρι στην τσέπη» για να προμηθευτεί νέες αντι-ιικές θεραπείες για τη νόσο Covid έβαλε η βρετανική κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει τον δύσκολο χειμώνα. Πρόκειται για δύο χάπια και μάλιστα οι κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι ένα από αυτά, μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου ασθενών με κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», η Ντάουνινγκ Στριτ συνήψε δύο συμφωνίες για την αγορά εκατοντάδων χιλιάδων δόσεων των νέων φαρμάκων για τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, δεν έχει αποκαλυφθεί το ποσό το οποίο δαπανά το Λονδίνο για την προστασία των Βρετανών από τη νόσο Covid.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σαγίντ Τζαβίντ, τουλάχιστον ένα από τα δύο φάρμακα ελπίζει ότι θα λάβει αδειοδότηση για την χορηγήσή του πριν από το χειμώνα.

Ποιες θεραπείες αγόρασε η Βρετανία

Η μία συμφωνία αφορά στο φάρμακο «molnupiravir», το οποίο είναι σε μορφή χαπιού και λαμβάνεται από το στόμα δύο φορές την ημέρα. Στις κλινικές δοκιμές, το φάρμακο, που παρασκευάστηκε από την εταιρεία Merck, γνωστό και ως MSD εκτός των ΗΠΑ, αποδείχθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου για όσους νοσούν κατά 50%.

Η άλλη θεραπεία είναι το PF-07321332/ριτοναβίρη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του HIV/Aids. Παρασκευάζεται από τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer και ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κλείσει συμφωνία για την προμήθεια 250.000ν δόσεων.

Καμία θεραπεία δεν θα χορηγηθεί πριν λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές

Η εφημερίδα «Daily Mail» επισημαίνει ότι, καμία θεραπεία δεν θα χορηγηθεί σε ασθενείς προτού λάβει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Βρετανίας(MHRA).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι κλινικές δοκιμές για το φάρμακο PF-07321332/ριτοναβίρη είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Σε ότι αφορά την προμήθεια του φαρμάκου «molnupiravir», η παραγγελία αναμένεται να φτάσει νωρίτερα από τα μέσα Νοεμβρίου στη Βρετανία. Το αντι-ιικά φάρμακο της Pfizer δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος Ιανουαρίου.

«Οπλοστάσιο μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού»

Για τους Βρετανούς υπουργούς, οι συμφωνίες που διαπραγματεύτηκε η ειδική ομάδα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση των ιών, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων Covid που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ, δήλωσε ότι θα αποτελέσουν μέρος ενός «οπλοστασίου μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού».

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι, οι περισσότερες δόσεις των νέων αντι-ιικών φάρμακα θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ηλικιωμένων και ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, που είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν.

Τα φάρμακα αυτά δρουν με διαφορετικούς τρόπους και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά στο μέλλον, όπως εξηγούν οι ειδικοί.