Ενήλικες και παιδιά που μπορούν και χρειάζεται να θωρακιστούν κατά της γρίπης δεν πρέπει να καθυστερούν τον εμβολιασμό τους. Πρόκειται για ένα αναγκαίο τείχος ανοσίας που δομείται παράλληλα με αυτό για την COVID-19 και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο, οπότε ο επιπολασμός της γρίπης κορυφώνεται. Όπως έχει επισημάνει η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, το ένα εμβόλιο δεν υποκαθιστά το άλλο και ο επικείμενος χειμώνας αναμένεται πιο απειλητικός λόγω απουσίας των μέτρων προστασίας που πέρυσι «εξαφάνισαν» τη γρίπη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότερα από 840.000 αντιγριπικά εμβόλια συνταγογραφήθηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου ενώ στα 1,8 εκατομμύρια ανέρχονται οι παραλαβές, με στόχο του Υπουργείου Υγείας για φέτος τα 4,2 εκατ. εμβόλια. Οι συστάσεις των ειδικών απευθύνονται στις ομάδες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκής σε περίπτωση λοίμωξης και ειδικότερα: ηλικιωμένους 65 ετών και άνω, παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες υγείας όπως χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις (νοσογόνο παχυσαρκία, ανοσοκαταστολή, σακχαρώδη διαβήτη, νευρολογικά νοσήματα κ.α.), λαμβάνοντες χρονίως ασπιρίνη, εγκύους, λεχοείδες και θηλάζουσες και όσους έχουν ευπαθή άτομα στο περιβάλλον τους (π.χ. ηλικιωμένους ή βρέφη έως 6 μηνών).

Όσον αφορά τις εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού, το 60% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του (πάνω από 6,3 εκατ. πολίτες), σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, πολύ κοντά στον αντίστοιχο μέσο όρο για την ΕΕ (64,2%). Τις τελευταίες 10 μέρες, 52.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού 1ης δόσης και 206.000 συνολικά έχουν λάβει την τρίτη δόση ενώ, χάρη στα περισσότερα των 300 κινητά συνεργεία, η εμβολιαστική κάλυψη επεκτείνεται σε περιοχές απομακρυσμένες ή με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

«Ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων τα παιδιά

Την ανάγκη εμβολιασμού κατά της COVID-19 παιδιών που υπάγονται στις ομάδες του εμβολιαστικού σχεδίου επανέλαβε η κυρία Θεοδωρίδου, γνωστοποιώντας το πόρισμα μελέτης παιδιών και εφήβων στη Μασαχουσέτη που διαπίστωσε ότι το ιικό φορτίο τους είναι εξαιρετικά υψηλό ανεξαρτήτως ηλικίας και φάσης της λοίμωξής τους (οξεία, ήπια ή ασυμπτωματική). «Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει ότι και τα παιδιά μεταδίδουν και επιπλέον ότι αποτελούν ένα ”ρεζερβουάρ” που διευκολύνει, ευνοεί τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων», σχολίασε η καθηγήτρια.

Τα νέα δεδομένα προκύπτουν εν μέσω αυξημένης ανησυχίας, με τη μετάλλαξη Δέλτα στο 100% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), και 868 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού σε παιδιά έως 17 ετών επί συνόλου 3.164.

Ο εμβολιασμός αυτός συνδυαστικά με τον αντιγριπικό «θα βοηθήσουν και την καθημερινότητα της κοινωνίας μας, αλλά και δεν θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου. Οι επιπτώσεις της αποφυγής των εμβολίων αποτυπώνονται σταθερά στους διασωληνωμένους ασθενείς καθώς, σε σύνολο 347 σήμερα, οι 307 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Παράλληλα, οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (43 σήμερα) και αφορούν ολοένα περισσότερους νέους ανθρώπους που δεν εμβολιάστηκαν. Τελευταίες περιπτώσεις, η 34χρονη από την Αγία Μονή Τρικάλων, ο 49χρονος άνδρας στην Κρήτη και ο 32χρονος πυροσβέστης στα Καλάβρυτα.

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε έξι περιοχές

Αναπόφευκτος είναι ο προβληματισμός μετά την επιδημιολογική έκθεση που κοινοποίησε σήμερα ο ΕΟΔΥ, στην οποία η διασπορά δείχνει να εκτοξεύεται. Τα 3.164 νέα κρούσματα κατόπιν 75.687 ελέγχων κορωνοϊού ανέβασαν τη θετικότητα των τεστ στο 4,18% και γεννούν ερωτηματικά για τις επόμενες ημέρες και το σενάριο η πανδημία να εισέρχεται σε σταθερά αυξητική πορεία.

Έξι περιοχές καταγράφουν τριψήφιο αριθμό νέων λοιμώξεων: Αττική (541), Θεσσαλονίκη (453), Λάρισα (199), Ημαθία (139), Πιερία (138) και Μαγνησία (117). Αναφορικά με το λεκανοπέδιο, στο Κέντρο της Αθήνας εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα (134) με αμέσως επόμενο τον Βόρειο τομέα (78). Στη Βόρεια Ελλάδα, επιδημιολογική επιβάρυνση πλην της συμπρωτεύουσας παρουσιάζουν ο Έβρος (87), η Κοζάνη (56), οι Σέρρες (91), η Ξάνθη (94) και η Πέλλα (71).

Τέλος, Αχαΐα και Μεσσηνία σημειώνουν πολλά κρούσματα, 94 και 88 αντίστοιχα.