Σε μια περίοδο που σταχυολογούνται στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ώστε να λυθεί ο γρίφος για την πορεία της πανδημίας, αποκαλυπτικά δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ αφήνουν αιχμές για την άρνηση της Κίνας να συνεργαστεί με τους κορυφαίους υγειονομικούς φορείς.

Η Κίνα, σύμφωνα με τελευταίο ρεπορτάζ της αμερικανικής Washington Post, αρνείται στον ΠΟΥ την πρόσβαση σε σπήλαια με νυχτερίδες και φάρμες όπου θα μπορούσαν να υπάρχουν πληροφορίες-κλειδιά για την προέλευση της νόσου Covid-19.

Επιστήμονες εξέφρασαν την πρόθεση να επισκεφθούν σπήλαια και περιοχές της άγριας φύσης σε πόλη της επαρχίας Χουμπέι, έξι ώρες μακριά από την πηγή γέννησης του κορωνοϊού, την Ουχάν.

Σκοπός των ειδικών να εξετάσουν τις φάρμες που φιλοξενούν εκατοντάδες άγρια ζώα τα οποία στη συνέχεια πωλούνται σε αγορές.

Η ύπαρξη των εν λόγω ζώων οδήγησε στη θεωρία περί μεταφοράς του ιού από εκείνα, συγκεκριμένα από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους.

Ενώ η Κίνα αρνείται κατηγορηματικά τις θεωρίες περί αρχικής κυκλοφορίας του ιού από τις αγορές της Ουχάν ή από το εργαστήριο ιολογίας της πόλης, δημοσίευμα της Washington Post αποκάλυψε και πριν από λίγους μήνες ότι ο κορωνοϊός κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο στο εργοστήριο ιολογίας ώστε να χαρακτηρίζεται από πολύ ηψηλό βαθμό επικινδυνότητας και  μεταδοτικότητας.