Το καλοκαίρι του 2020 η Ελλάδα τόλμησε να χρησιμοποιήσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στα σύνορά της για να εντοπίσει ασυπτωματικούς ταξιδιώτες, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Όταν η τεχνητή νοημοσύνη ελέγχει τα σύνορα».

Όπως επισημαίνεατι στη γερμανική εφημερίδα, «Αμερικανοί και Έλληνες επιστήμονες περιγράφουν στο επιστημονικό περιοδικό Nature πως σε 40 εισόδους της ελληνικής επικράτειας έγιναν οι έλεγχοι για τον εντοπισμό όσο το δυνατόν περισσότερων κρουσμάτων».

«Οι ταξιδιώτες έπρεπε να συμπληρώσουν 24 ώρες πριν την άφιξή τους μια φόρμα, στην οποία σημείωναν χώρα προέλευσης, ηλικία και φύλο. Με τη βοήθεια του συστήματος Εύα οι ταξιδιώτες κατηγοριοποιούνταν ανάλογα με την πιθανότητα μόλυνσης», σημειώνεται ακόμη.

Χάρη  στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως γράφει ο αρθρογράφος του δημοσιεύματος, εντοπίστηκαν σχεδόν οι διπλάσιοι ασυμπτωματικοί ταξιδιώτες απ’ ότι αν είχαν γίνει τυχαία τεστ.

Τόνίζεται, δε, ότι το ελληνικό πείραμα «θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα για να εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι ανίχνευσης κρουσμάτων πάντοτε όμως με σεβασμό στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα».

Πηγή: DW