Την εντατικοποίηση της εκστρατείας ενημέρωσης των ηλικιωμένων στη χώρα μας για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ιδιαίτερα με την έλευση του φθινοπώρου και την πιθανολογούμενη έξαρση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τον αναγκαίο αντιγριπικό εμβολιασμό και τα λοιπά εμβόλια, ζητά η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (ΕΓΓΕ) με αφορμή την 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων.

«Εφιστούμε την προσοχή στον έγκαιρο αντιγριπικό εμβολιασμό και τη συχνή ιατρική παρακολούθηση για όλα τα χρόνια προβλήματα υγείας που τους απασχολούν αλλά και την επιμελή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που τους έχει χορηγηθεί για την αντιμετώπισή τους. Από την άλλη πλευρά, όλοι μας πρέπει να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους μας από πιθανή μετάδοση του ιού, αποφεύγοντας τις άσκοπες επαφές και τηρώντας οι ίδιοι σχολαστικά τις οδηγίες και προφυλάξεις», τονίζει ο κ. Γιάννης Καραϊτανός, πρόεδρος της ΕΓΓΕ και άμισθος Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Σύμφωνα με την εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων στη χώρα μας άνω των 80 ετών αγγίζει το 71,4% (Ευρώπη: 85,1%), στις ηλικίες 60 – 69 ετών το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 76,7% (Ευρώπη: 82,3%) και στις ηλικίες 70 – 79 ετών το ποσοστό φτάνει το 80,4% (Ευρώπη 86,2%).

Ο φόβος της επιβολής αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο του κορωνοϊού, κατά το πρότυπο του περσινού χειμώνα, είναι εντονότερος μεταξύ των ηλικιωμένων αφού ο κατ’ οίκον περιορισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτέλεσε εμπόδιο στην απαραίτητη επαφή με τον θεράποντα ιατρό και τον συστηματικό ιατρικό έλεγχο.

Κατά τη διάρκεια των lockdown πολλοί πολίτες εγκατέλειψαν τον προσυμπτωματικό έλεγχο για παθήσεις, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η νεφρική ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, κλπ., με ότι αυτό συνεπάγεται για ενδεχόμενες σοβαρές επιπλοκές και επιβάρυνση ή απορρύθμιση της υγείας τους.

Νόσος των ηλικιωμένων ο καρκίνος

Ο καρκίνος είναι νόσος της Τρίτης Ηλικίας αφού περίπου το 55% των νέων κρουσμάτων αφορά στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες μεταξύ 65 -74 ετών και τη δεύτερη αιτία θανάτου από 75 ετών και άνω.

Η εγκατάλειψη των προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε σε μείωση των νέων διαγνώσεων καρκίνου κατά 40% το 2020 σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία.

«Παρά την επικρατούσα άποψη ότι οι προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο στα άτομα τρίτης ηλικίας στοιχίζουν δυσανάλογα στο Σύστημα Υγείας σε σχέση με το πιθανό όφελος, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Έχει μείζονα σημασία η εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης των συχνότερων μορφών καρκίνου (μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη, τραχήλου μήτρας, δέρματος, κλπ.) ακόμα και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, τουλάχιστον μέχρι τα 75 έτη ανάλογα με τη βιολογική ηλικία αλλά και το προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων αυτών. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου σημαίνει λιγότερες βαριές χειρουργικές επεμβάσεις, λιγότερες χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, λιγότερες ημέρες νοσηλείας και τελικά προσφέρει μεγάλες πιθανότητες ίασης ή μακρότερης επιβίωσης με ικανοποιητική ποιότητα ζωής», σύμφωνα με κ. Καραϊτανό.

Οστεοπόρωση, άνοια και δυσθρεψία απειλούν την Τρίτη Ηλικία

Η τρίτη ηλικία ωστόσο χαρακτηρίζεται και από άλλα χρόνια νοσήματα. Στην Ελλάδα, το 50% των ατόμων 65 ετών και άνω πάσχει από υπέρταση, ενώ κολπική μαρμαρυγή (αρρυθμία) έχει το 5% των 65 ετών και άνω, ενώ στο 10% των υπερηλίκων άνω των 80 ετών αποτελεί το κύριο αίτιο θρομβοεμβολικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η οστεοπόρωση, νόσος και αυτή της τρίτης ηλικίας, πλήττει το 30% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Μελέτες στην Ελλάδα έδειξαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, που είναι απαραίτητη μαζί με το ασβέστιο για την υγεία των οστών, στο 60% των ενηλίκων ανδρών και στο 70% των γυναικών. Το 30% των οστεοπορωτικών ανδρών και γυναικών θα εμφανίσει ένα κάταγμα.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των καταγμάτων του ισχίου αυξάνεται κατά 7% ετησίως. Ένα χρόνο μετά από κάταγμα του ισχίου η πιθανότητα θανάτου εξαιτίας του είναι 20%-25%, ανάλογα με το ιατρονοσηλευτικό επίπεδο, η δε πλήρης αποκατάσταση μετά από κάταγμα ισχίου δεν υπερβαίνει το 50%. Στην Ελλάδα το 2018 συνέβησαν περίπου 90.000 οστεοπορωτικά κατάγματα (εκ των οποίων τα 16.000 του ισχίου) και τα οποία κόστισαν περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, από άνοια και άλλες διαταραχές της μνήμης πάσχουν 200.000 ασθενείς στη χώρα μας και λόγω της φύσης της νόσου συμπάσχει και ανάλογος αριθμός οικογενειών που φροντίζουν τους ασθενείς τους.

Τέλος, η δυσθρεψία, η κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε θερμίδες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μέσω της διατροφής, αφορά 1 στους 3 άνω των 65 ετών και σχετίζεται με πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Είναι αποτέλεσμα ελαττωμένης πρόσληψης τροφής και θρεπτικών συστατικών ή διαταραχών στην απορρόφηση και στον μεταβολισμό και προκαλεί διαταραχές στη σωματική και νοητική λειτουργία.

Εκτός των σωματικών αιτιών η δυσθρεψία είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων και σταδιακά οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε σαρκοπενία (σοβαρή απώλεια μυϊκής μάζας), αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αναιμία, οστεοπόρωση, κ.ά. Ανεξήγητη απώλεια βάρους, εξάντληση, αδυναμία ή δυσκολία στην κίνηση αποτελούν κάποια από τα αναγνωρίσιμα «σημάδια» της δυσθρεψίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – Υπουργείο Υγείας: Επεκτείνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στο προσωπικό Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας

Γιατί απεργούν οι εργαστηριακοί γιατροί – Τι ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία

Επισπεύδεται η αντιγριπική θωράκιση – Αύριο ανοίγει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο