Γράφουν οι Παναγιώτα Καρλατήρα, Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Στα Επείγοντα μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής την περασμένη Τετάρτη οι γιατροί βρέθηκαν αντιμέτωποι με έξι ασθενείς από μονή του Λεκανοπεδίου που είχαν σοβαρά συμπτώματα λοίμωξης COVID-19. Το καινοφανές δεν ήταν η συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού σε μοναστήρι -έχουν καταγραφεί στις εφημερίες εκατοντάδες ανάλογα περιστατικά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας-, αλλά ότι οι καλόγριες είχαν ακολουθήσει δικό τους… θεραπευτικό πρωτόκολλο λαμβάνοντας τη δραστική ουσία ιβερμεκτίνη.

Πρόκειται για ένα παλιό αντιπαρασιτικό σκεύασμα για το οποίο είχαν γίνει περιορισμένες κλινικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητά του απέναντι στον κορωνοϊό.

Η συνέχεια ήταν χαρακτηριστική τού τι συμβαίνει στα νοσοκομεία: ενώ οι καλόγριες πήγαν στο εφημερεύον νοσοκομείο αναζητώντας περίθαλψη, αμφισβήτησαν ότι χρειάζονται νοσηλεία! Οι αντιστάσεις τους κάμφθηκαν έπειτα από ώρα και, κυρίως, όταν ενημερώθηκαν για τα σοβαρά ευρήματα των απεικονιστικών εξετάσεων στους πνεύμονές τους.

Το προαναφερθέν περιστατικό περιγράφει τη δύσκολη, νέα καθημερινότητα στα δημόσια νοσοκομεία. Τις τελευταίες εβδομάδες οι γιατροί αναγκάζονται σε κάθε εφημερία να μπαίνουν σε μια μάχη με τους αρνητές του ιού, οι οποίοι επιχειρούν να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στη νοσηλεία τους, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με μηνύσεις.

autoxthones3

Ένα από τα έγγραφα που ανεβάζουν στο Διαδίκτυο οι αρνητές για να εμποδίσουν τους εμβολιασμούς

Τα όπλα που ενεργοποιούν οι λειτουργοί του Ιπποκράτη -είναι εκείνοι που έχουν τον τελευταίο λόγο στην ενημέρωση του ασθενούς και ως εκ τούτου εκείνοι που βρίσκονται συχνότερα κατηγορούμενοι από τους αρνητές ή τους συγγενείς τους τόσο στα social media όσο και στα δικαστήρια- είναι βασικά η επιστημοσύνη και η υπομονή.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, δεν αρκούν αυτά για να αντιμετωπιστεί το κύμα των αρνητών του κορωνοϊού. Ενα κύμα ανθρώπων κάθε ηλικίας, μορφωτικής και οικονομικής κατάστασης, που σπεύδουν στα νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα λοίμωξης COVID-19 και ζητούν ιατρικές υπηρεσίες αλά καρτ.

Όλο και πιο δύσκολη η αντιμετώπιση

Οι γιατροί στα Τμήματα Επειγόντων, στις κλινικές και τις ΜΕΘ, παρότι εξαντλημένοι από τις συνεχείς επιθέσεις του κορωνοϊού αλλά εσχάτως και από τη διαχείριση των αρνητών παραδέχονται μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» πως ο βαθμός δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους αυξάνεται κατακόρυφα από τις εξυβριστικές εκφράσεις που ακούν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Οταν η επικοινωνία προσκρούει σε τείχος αδιαπέραστο, ζητούν τη συνδρομή των νομικών υπηρεσιών των νοσοκομείων. Σε αυτή την περίπτωση η παρέμβαση του εισαγγελέα γίνεται μονόδρομος ώστε να διενεργηθούν ιατρικές πράξεις που μπορεί να σώσουν τον ασθενή.

meth

Παράλληλα, όμως, φαίνεται πως προσφέρει και αίσθημα ασφάλειας στους γιατρούς, καθώς η εισαγγελική παρέμβαση λειτουργεί ως ένα πρόσθετο αμυντικό στοιχείο υπέρ τους όταν βρεθούν κατηγορούμενοι στο δικαστήριο.

«Η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών απαιτεί ψυχραιμία, ευελιξία, πειθώ. Δεν είναι όμως ούτε εύκολο ούτε απλό αν αναλογιστεί κάποιος ότι βρισκόμαστε επί 18 μήνες σε πανδημία – και τους τελευταίους δύο μήνες σε μια συνεχή διαχείριση κρίσης με αρνητές κορωνοϊού μέσα στην εφημερία, που εξ ορισμού είναι κατάσταση δύσκολη και απρόβλεπτη», λέει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» γιατρός μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής.

Στα νοσοκομεία της Περιφέρειας η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς αρνητές και γιατροί είναι μέλη της ίδιας μικρής τοπικής κοινωνίας.

Οπως αναφέρουν στελέχη της Υγείας στο «ΘΕΜΑ», η αντιπαράθεση με τους αρνητές για τη νοσηλεία τους ή τις αναγκαίες ιατρικές πράξεις κόβεται σαν τον γόρδιο δεσμό: οι γιατροί υποβάλλουν αίτημα διακομιδής των αρνητών ασθενών με COVID-19 σε μεγαλύτερο νοσοκομείο και έτσι «ξεφεύγουν» από μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

plevris

Θάνος Πλεύρης: «Θα λογοδοτήσουν όσοι παρεμποδίζουν το έργο των γιατρών»

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με δήλωσή του στο «ΘΕΜΑ» αναφέρει:

«Ως υπουργός Υγείας στηρίζω απόλυτα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό απέναντι σε αβάσιμες καταγγελίες αρνητών που δεν αφήνουν τους ανθρώπους της υγείας να επιτελέσουν το καθήκον τους όπως επιτάσσει ο όρκος του Ιπποκράτη.

Η συναίνεση του ασθενούς στην ιατρική πράξη είναι σεβαστή κατά το δίκαιό μας και πράγματι οι γιατροί μας σέβονται αυτή την επιθυμία. Οταν όμως το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση μη συναίνεσης, ο γιατρός λειτουργεί με γνώμονα το καλό του ασθενούς.

Απειλές και αβάσιμες μηνύσεις θα βρουν συντονισμένα απέναντι το υπουργείο. Δεν θα ανεχθούμε άλλους εκβιασμούς σε βάρος των ανθρώπων που στηρίζουν δύο χρόνια τον αγώνα μας κατά της πανδημίας. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νομική διαδικασία που υπάρχει για να λογοδοτήσουν όσοι παρεμποδίζουν το έργο των γιατρών μας».

Τι λένε οι γιατροί για την επέλαση των ψεκ

κοτανιδου

Η κυρία Αναστασία Κοτανίδου, εντατικολόγος, διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), αναφέρει σχετικά:

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 που, παρότι έρχονται στο νοσοκομείο μας και ζητούν περίθαλψη, εκδηλώνουν ακραίες συμπεριφορές είτε γιατί αμφισβητούν ότι ασθενούν, είτε γιατί αρνούνται ιατρικές πράξεις και θεραπείες. Ως γιατρός εντατικολόγος λυπάμαι που αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά. Με θλίβει, με προβληματίζει, με δυσκολεύει που δεν γίνεται αντιληπτό ότι ο γιατρός μόνο έναν στόχο έχει: να φροντίζει, να περιθάλπει, να θεραπεύει. Η διαχείριση αυτών των ασθενών ή των συγγενών τους δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες υπό τις οποίες εργαζόμαστε μέσα στην πανδημία κορωνοϊού και στην προσπάθειά μας να περιθάλψουμε όλους τους ασθενείς, και εκείνους με άλλα προβλήματα υγείας. Αντικειμενικά προκαλεί δυσκολίες. Ως γιατροί εξαντλούμε την προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με τον αρνητή, αλλά όταν η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου ζητούμε τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας του νοσοκομείου».

Σπυρος-Παπανικολαου

O κ. Σπύρος Παπανικολάου, γενικός χειρουργός, εντατικολόγος και ιατρός Επείγουσας Ιατρικής του ΕΚΑΒ, επισημαίνει:

«Από τη στιγμή που ο ασθενής ζητεί το ΕΚΑΒ ή πηγαίνει στο εφημερεύον νοσοκομείο, το ιατρικό, ηθικό, νομικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας υπαγορεύει στον επαγγελματία υγείας να πράξει οτιδήποτε μπορεί για να προσφέρει την καλύτερη περίθαλψη με βάση τα μέσα που έχει στη διάθεσή του. Η λοίμωξη γενικώς και ειδικώς η λοίμωξη COVID-19 είναι μια οξεία κατάσταση που επιβάλλει την εξάντληση κάθε ιατρικής ή θεραπευτικής πράξης. Μέχρι πρότινος τα περιστατικά που ανέκυπταν στα νοσοκομεία αφορούσαν ασθενείς που προέρχονταν κυρίως από συγκεκριμένη αίρεση, καθώς και μεμονωμένα περιστατικά πασχόντων από χρόνιες και ανίατες νόσους. Οι αρνητές της πανδημίας εκμεταλλεύονται μια πρωτόγνωρη κατάσταση επιχειρώντας να γίνουν συνομιλητές των γιατρών και να θέτουν όρους στους επιστήμονες. Εμείς οφείλουμε να ασκούμε την Ιατρική. Να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει η επιστήμη. Η νομική διάσταση των ιατρικών πράξεων δεν πρέπει να μας αφορά, ούτε να μας επηρεάζει, ούτε να μας κάμπτει».

Σχολεία: Μετά το φρένο στις μηνύσεις, οι αρνητές επιμένουν «εκ των έσω»
Το υπουργείο Παιδείας έχει αρχίσει να θέτει σε αναστολή όσους αρνούνται να υποβληθούν σε rapid test

Oι αρνητές των εμβολίων εντός του χώρου της εκπαίδευσης, που δεν είναι πολλοί ποσοστιαία, αλλά αρκετοί σε απόλυτους αριθμούς, φαντάζουν πλέον ως το κυριότερο εμπόδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία για τους γονείς αρνητές που έσερναν στην Aστυνομία και στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς απλώς επειδή εφάρμοζαν τον νόμο.

Οι εκπαιδευτικοί που μηνύονται επειδή εφαρμόζουν τον νόμο και δεν επιτρέπουν την είσοδο στο σχολείο σε παιδιά χωρίς μάσκα και self test δεν θα συλλαμβάνονται πλέον, ενώ οι γονείς αρνητές θα διώκονται ποινικά εφόσον κριθεί ότι έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα φρενάροντας την ορμή των αρνητών που προχωρούσαν σε «βιομηχανία μηνύσεων» κάνοντας copy-paste σε σχετικά νομικά κείμενα που έχουν ανεβάσει στο Διαδίκτυο διάφοροι επιτήδειοι.

sxoleio35

Αρνητές εκπαιδευτικοί

Δεν είναι όμως μόνο οι γονείς, αλλά υπάρχουν και εκπαιδευτικοί αρνητές. Είναι λίγοι βέβαια εκείνοι που τάσσονται κατά του εμβολιασμού, δεν φορούν μάσκα και δεν υποβάλλονται σε rapid test, όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν. Ηδη, μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας έχει αρχίσει να θέτει σε αναστολή όσους αρνούνται να υποβληθούν σε rapid test για να εισέλθουν στα σχολεία και να διδάξουν τους μαθητές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός εκπαιδευτικού από τη Δράμα ο οποίος τέθηκε σε αργία επειδή επέμενε να μπει στο σχολείο χωρίς rapid test, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βλέπει τα τεστ σαν τιμωρητικό μέσο, αναρωτώμενος «γιατί να διαφέρω από τους εμβολιασμένους;».

Τις τελευταίες ημέρες έχει ενσκήψει και μια μίνι επιδημία καταλήψεων στα σχολεία από μαθητές αρνητές που με ισχνές μειοψηφίες απαγορεύουν ουσιαστικά στην πλειοψηφία των συμμαθητών να κάνουν μάθημα και προβάλλουν αιτήματα όπως η μη χρήση μάσκας και self test και η λήψη μέτρων προστασίας με μεγαλύτερες αποστάσεις και μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη, διανθίζοντάς τα και με αιτήματα για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Το φαινόμενο αυτό αντιμετωπίστηκε με αποτελεσματικό τρόπο από τον δήμαρχο Γαλατσίου, ο οποίος εισέβαλε σε σχολείο που τελούσε υπό κατάληψη και έθεσε τέρμα στην κατάσταση αυτή την οποία είχαν δημιουργήσει μόλις πέντε μαθητές που μάλιστα δεν ανήκαν στο 15μελές.

Αρνητές -έστω και λίγοι- υπάρχουν και στα πανεπιστήμια, όπου η πανεπιστημιακή κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη αν θα πρέπει να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ κανονικά ή με τηλεκπαίδευση προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα με τη δημόσια υγεία, ακόμα και μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη διά ζώσης λειτουργίας τους. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έως τώρα για τα σχολεία δείχνουν ενθαρρυντικά, καθώς λιγότερα κρούσματα παιδιών και εφήβων θετικών στον κορωνοϊό καταγράφονται στα σχολεία με την έναρξη των μαθημάτων απ’ όσο μετρούσαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στις καλοκαιρινές διακοπές. Την πρώτη εβδομάδα που άνοιξαν τα σχολεία είχαμε 1.000 κρούσματα λιγότερα στην ηλικιακή ομάδα 4-18 από τον εβδομαδιαίο μέσο όρο του καλοκαιριού.

Ειδήσεις σήμερα:

Clawback: Τι επιχειρείται να αλλάξει – Αντιδρούν οι γιατροί με κινητοποιήσεις

Σε διαθεσιμότητα δύο εργαζόμενοι για «μαϊμού» εμβολιασμό στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου

«Κόκκινες» οι ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα – Κατά 35% περισσότεροι διασωληνωμένοι σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο