Ντόμινο αποκαλύψεων έφερε το προ ολίγων μηνών αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Times ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ξεκίνησε από το εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν.

Κινέζοι επιστήμονες, όπως αποκαλύπτεται σε έκθεση του 2018 που διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων των ΗΠΑ, επεδίωξαν να δημιουργήσουν κορωνοϊούς που ήταν ιδαίτερα μεταδοτικοί στον άνθρωπο και στη συνέχεια προχώρησαν σε πειράματα σε νυχτερίδες.

Όλα αυτά, σύμφωνα με την έκθεση, συνέβησαν 18 μηνές προτού αναφερθούν τα πρώτα κρούσματα της νόσου.

Εκείνο στο οποίο είχαν επικεντρωθεί οι επιστήμονες ήταν να ενισχύσουν τη μετάδοση του ιού και δια μέσω αέρος και να απελευθερώσουν αερολύματα στις νυχτερίδες.

Ο σκοπός της έρευνας ήταν να εκτιμηθεί ο κίνδυνος κορωνοϊών, να εξεταστεί ο τρόπος αντιμετώπισής τους και να εμβολιαστούν ακόμη οι νυχτερίδες κατά του ιού.

Της συγκεκριμένης έκθεσης ηγήθηκε ο επικεφαλής και βρετανός επιστήμονας Πίτερ Νταζάκ της μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στις ΗΠΑ, EcoHealth Alliance. Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε προηγουμένως διοχετεύσει κεφάλαια στο εργαστήριο της Ουχάν πάνω στην έρευνα για τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, το ποσό  14 εκατ. δολάρια απορρίφθηκε από την Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων των ΗΠΑ υπό τον φόβο υψηλής μεταδοτικότητας του ιού.