Σε νέα νομοθετική ρύθμιση προχωρούν οι ΗΠΑ όσον αφορά στους μετανάστες που αιτούνται άδεια μόνιμης διαμονής. Στο πλαίσιο της παρουσίασης του φάκελου ιατρικών εξετάσεων, απαιτείται η επίδειξη πραγματοποίησης εμβολιασμού ενάντια στον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες Αμερικανικής Ιθαγένειας και Μετανάστευσης.

Από τον νόμο εξαιρούνται οι μετανάστες που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα του αμερικανικού νότου.

To μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Οκτωβρίου για τους μετανάστες που ζητούν πράσινη κάρτα, για τους αιτούντες άσυλο και για τους πρόσφυγες. Όσοι υποβάλλουν αίτημα για προσωρινή διαμονή, θα υπάγονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο νόμο.

Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε πρόσφυγας αναζητά προσωρινή κατοικία, δεν είναι υποχρεωτικό να εμβολιαστεί μετά την αρχική άφιξη στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: «Ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων λέει η κυβέρνηση Μπάιντεν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενθαρρύνει την ενεργοποίηση από τους πολιτειακούς και τους τοπικούς ηγέτες του υποχρεωτικού χαρακτήρα των εμβολιασμών.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν την προηγούμενη εβδομάδα ενεργοποίησε μία ομοσπονδιακή εντολή εμβολιασμού για τους εργαζόμενους των μεγάλων εταιριών και των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αλλά και για όσους συνεργάζονται μαζί τους μέσω συμβολαίων.

Η εντολή αυτή, βρίσκεται αντιμέτωπη με αμφισβητήσεις σε νομικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιστρέφοντας στο Λευκό Οίκο δήλωσε ότι έχει δει «σε γενικές γραμμές θετική υποστήριξη στον υποχρεωτικό εμβολιασμό» παρά το γεγονός ότι θεωρεί πως θα υπάρχει πάντα ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που θα αρνούνται να εμβολιαστούν.