Η διχογνωμία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, αν δηλαδή πρέπει να χορηγείται τώρα αναμνηστική δόση στους πολίτες των αναπτυγμένων χωρών ή να ενταθούν οι προσπάθειες για τη χορήγηση πρώτης δόσης στον πληθυσμό των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, χαρακτηρίζει και τα μέλη των σχετικών Επιτροπών στη χώρα μας.

Η επιπλέον θωράκιση του γενικού πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού με τη χορήγηση επαναληπτικής (τρίτης) δόσης εμβολίου ενόψει και του χειμερινού κύματος της επιδημίας που αναμένεται, τίθεται στο “τραπέζι” των τηλεδιασκέψεων των επιτροπών του υπουργείου Υγείας (τόσο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, της καθ’ ύλην αρμόδιας, όσο και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων) με αγωνία πρωτίστως από τους γιατρούς του συστήματος υγείας.

Τι εισηγείται για την 3η δόση ο EMA

Στην ατζέντα των συνεδριάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού παραμένει αλλά σε δεύτερο πλάνο ο αναμνηστικός εμβολιασμός των πολιτών ηλικίας κάτω των 60 χρόνων, με τα μέλη της να αναμένουν την οριστική έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής. Υπενθυμίζεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προ δύο εβδομάδων με ανακοινωση του είχε συστήσει να δίδεται έμφαση στα εμβολιαστικά προγράμματα για τη χορήγηση πρώτης δόσης και κατ´ εξαίρεση να προχωρά η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης για τους ανοσοκατασταλμένους, τους διαμένοντες σε γηροκομεία και τους ηλικιωμένους.

Το γεγονός ότι οι γιατροί είναι εκείνοι που βίωσαν τις αναταράξεις στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων κατά τα προηγούμενα επιδημικά κύματα με τους ασθενείς που εισάγονταν κατά εκατοντάδες στις κλινικές Covid-19, νοσηλεύονταν επί μακρόν με επιπλοκές, χρειάζονταν να εισαχθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλα και έχαναν κατά δεκάδες τη ζωή τους σε αυτή τη μάχη με τον κορωνοϊό, προφανώς έχει επηρεάσει βαθιά τους κλινικούς, μάχιμους γιατρούς που ζητούν να προχωρήσει άμεσα ο επαναληπτικός εμβολιασμός και για τον γενικό πληθυσμό.

Στάση αναμονής, αντίθετα, τηρούν μέλη των επιτροπών που βρίσκονται σε άλλο επιστημονικό μετερίζι, και όχι στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Πιο συγκρατημένοι οι ειδικοί που εκφράζουν αυτήν την τάση, μέσα σε γόνιμη συζήτηση με τους συναδέλφους τους ακούνε με προσοχή τα οφέλη που θα έχει στοχευμένα η χώρα μας από τη στρατηγική του άμεσου εμβολιασμού με τρίτη δόση για τον κορρωνοιό.

Από τέλος Σεπτεμβρίου εμβολιασμούς και από παιδιάτρους και παθολόγους

Θεωρείται σημαντικό πάντως από όλους πως στην παρούσα φάση η Ελλάδα έχει απόθεμα περί των 4 εκατομμυρίων εμβολίων συνολικά, με περισσότερα από τα μισά να είναι σκευάσματα mRΝΑ και να είναι σε θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού και με την τρίτη δόση. Μάλιστα, ο προκαταρκτικός σχεδιασμός περιλαμβάνει στην ταχεία εφαρμογή των αναμνηστικών δόσεων και τη δυναμική συμμετοχής των ιδιωτών της υγείας. Εκτός από τους ιδιώτες γιατρούς, παιδιάτρους, παθολόγους, γενικούς γιατρους, πνευμονολόγους κα. που θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό στα ιατρεία τους στο τέλος του μήνα, στην εμβολιαστική εκστρατεία για την τρίτη δόση ζητούν να συμβάλλουν και οι ιδιωτικές κλινικές, πολυϊατρεία και κέντρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εμβολιασμός για τους πολίτες στα ιδιωτικά ιατρεία θα γίνεται δωρεάν και οι γιατροί θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον μαζί με τους εμβολιασμούς για πρώτη δόση που συνεχίζονται, αν και με μειωμένο ρυθμό, έχουν δρομολογηθεί και οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί (τρίτη δόση) για τους περισσότερο ευάλωτους πολίτες. Μέχρι χθες 5.870.484 πολίτες είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ συμμετοχή στην “Ελευθερία” δηλώνουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες ηλικίας 18-59 χρόνων, ηλικιακό πεδίο όπου χρειάζεται περισσότερη εμβολιαστική κάλυψη.

Η διαδικασία για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, που ξεκίνησε χθες για την κατηγορία των ανοσοκατασταλμένων (εκτιμώνται σε περίπου 285.00 ασθενείς) θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε πρώτη φάση έκριναν ότι είναι αναγκαίος ο επαναληπτικός εμβολιασμός, εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους, στους διαμένοντες στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση οι επιστήμονες συνεχίζοντας την κατάρτιση της προτεραιοποίησης των ομάδων πληθυσμού που χρειάζονται την αναμνηστική δόση οριστικοποίησαν και την ένταξη των υγειονομικών εργαζομένων. Οι ειδικοί εισηγούνται προς τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές -οι οποίες ξεδιπλώνουν στη συνέχεια το επιχειρησιακό σχέδιο- να προχωρήσει άμεσα ο επαναληπτικός εμβολιασμός των υγειονομικών αφενός διότι είναι σημαντικά εκτεθειμένοι σε σύγκριση με άλλες ομάδες πληθυσμού στον κορωνοϊού, αφετέρου γιατί για μεγάλο αριθμό υγειονομικών έχει συμπληρωθεί το διάστημα των 6-8 μηνών από τον εμβολιασμό και συνεπώς της υψηλής προστασίας που είχαν έναντι του κορωνοϊού. Επιπλέον, η αναμνηστική δόση στους υγειονομικούς θα ενισχύσει το τείχος ανοσίας και ενόψει της δύσκολης χειμερινής περιόδου που αναμένεται να υψωθεί και πάλι ένα ακόμη κύμα κορωνοϊού.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα

Σκέρτσος για εστίαση: Δεν θα εφαρμοστεί αυταρχικό πρωτόκολλο υγείας που θα οδηγήσει σε απολύσεις

Πλεύρης: Αναμένουμε εισήγηση για την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό -Σχέδιο για νοσηλείες παιδιών