*γράφει ο Μιχάλης Μουσελίμης

Αυστηρό μήνυμά προς όλους τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους έστειλε την Πέμπτη ο Τζο Μπαιντεν, με στόχο να εμβολιάσει τα δύο τρίτα του αμερικανικού εργατικού δυναμικού κατά του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, οι οποίοι εάν αρνηθούν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πειθαρχικά μέτρα.

Οι σαρωτικές ενέργειες, τις οποίες ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο, είναι οι πιο επεκτατικές ενέργειες που έχει λάβει για τον έλεγχο της πανδημίας από τότε που ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο και θα επηρεάσουν σχεδόν κάθε πτυχή της αμερικανικής κοινωνίας.

Ο Μπάιντεν είχε προηγουμένως επιτρέψει αυστηρούς ελέγχους για άτομα που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν και απαιτούσε να φορούν μάσκες ανά πάσα στιγμή όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, αυτές οι εξαιρέσεις όμως καταργούνται υπέρ της καθολικής εντολής εμβολιασμού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευση του για τους περίπου 80 εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.

“Θα προστατεύσουμε τους εμβολιασμένους εργαζόμενους από μη εμβολιασμένους συναδέλφους”, δήλωσε ο κ. Μπάιντεν από την κρατική τραπεζαρία του Λευκού Οίκου, με ένα πορτρέτο του Αβραάμ Λίνκολν να φαίνεται  πίσω του. “Θα μειώσουμε την εξάπλωση του Covid-19 αυξάνοντας το μερίδιο του εργατικού δυναμικού που εμβολιάζεται σε επιχειρήσεις σε όλη την Αμερική”.

Επίσης την Πέμπτη, διέταξε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για σχεδόν 300.000 εκπαιδευτικούς στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα Head Start. Ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το Defense Production Act για να αυξήσει την παραγωγή κιτ για rapid test και θα συνεργαστεί ακόμα και με τις Amazon και Walmart για να διευρύνει τη διαθεσιμότητά τους. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών θα διπλασιάσει τώρα τα πρόστιμα στους επιβάτες που αρνούνται να φορέσουν μάσκες, μεταξύ άλλων.

«Εάν παραβιάσετε τους κανόνες, να είστε έτοιμοι να πληρώσετε – και παρεμπιπτόντως, δείξτε λίγο σεβασμό», είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στους θυμωμένους επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών που αρνούνται να φορέσουν μάσκα.

Η κίνηση αυτή του Τζο Μπάιντεν είναι μέρος μίας νέας, επιθετικής στρατηγικής που έχει ως στόχο να πιέσει τον ιδιωτικό τομέα, τις Πολιτείες και τα σχολεία να επιβάλουν πιο αυστηρές πολιτικές για τον εμβολιασμό και τα τεστ για τον κορωνοϊό, καθώς η παραλλαγή Δέλτα συνεχίζει την εξάπλωσή της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως είναι γνωστό, αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει τον εμβολιασμό στους εργαζομένους τους, χωρίς να έχουν την σχετική υποχρέωση

Σύμφωνα με το σχέδιό του, οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δεν θα επιτρέπεται να εξαιρεθούν και θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό. Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που έχουν 100 ή περισσότερους υπαλλήλους θα πρέπει να απαιτήσουν εμβολιασμό ή υποχρεωτικό εβδομαδιαίο έλεγχο , για τους εργαζομένους τους.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς, το 53 %, είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι. Ενώ ο αριθμός των ατόμων που αναζητούσαν ραντεβού για να εμβολιαστούν αυξήθηκε σημαντικά τον Αύγουστο, καθώς η Δέλτα αύξησε τα κρούσματα. Το ποσοστό εμβολιασμού δεν έχει ακόμη βοηθήσει το έθνος να επιτύχει «ανοσία αγέλης» – το σημείο καμπής που συμβαίνει όταν ο εκτεταμένος εμβολιασμός, σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία, επιβραδύνει την εξάπλωση ενός ιού. Εάν συνεχίσει να εξαπλώνεται, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα μεταλλαχθεί σε μια άλλη, ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή που θα έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα εμβόλια.

«Όταν έχετε 75 έως 80 εκατομμύρια άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις για να εμβολιαστούν, τα οποία δεν εμβολιάζονται, θα έχετε μια δυναμική συνεχούς εξάπλωσης της μόλυνσης», δήλωσε ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του Μπάιντεν για την πανδημία , Δρ Άντονι Φάουτσι: «Είναι πολύ απογοητευτικό, γιατί έχουμε τη δυνατότητα και τον τρόπο πραγματικά να καταστείλουμε την εξάπλωση του ιού».

Η Τζεν Ψάκι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις από θρησκευτικές ανάγκες και αναπηρία, η συντριπτική πλειοψηφία των ομοσπονδιακών εργαζομένων θα υπόκειται σε περίοδο χάριτος 75 ημερών για τη λήψη εμβολίου.

Εάν οι εργαζόμενοι αρνηθούν να λάβουν τις δόσεις τους σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, είπε η κ. Ψάκι, «θα υπάρχουν πειθαρχικές κυρώσεις».

Η εντολή Μπάιντεν αφορά όλους τους υπαλλήλους του εκτελεστικού τομέα , συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον Λευκό Οίκο. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται σε Ομοσπονδιακά Γραφεία και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων- συνολικά πάνω από 4.000.000 άνθρωποι. Η προεδρική εντολή δεν θα αφορά τους εργαζομένους στο Κονγκρέσσο και στην ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη.

Η διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα έχει ανεβάσει τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων στις ΗΠΑ στις 150.000 για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο, προκαλώντας σχεδόν 1500 νεκρούς ημερησίως και πιέζοντας τα νοσοκομεία, ειδικά στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Η αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την απόφαση του περασμένου μήνα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να χορηγήσει πλήρη έγκριση για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech σε άτομα 16 ετών και άνω, έκανε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποφασίσει να κάνει πιο επιθετικά μέτρα, εξαλείφοντας την επιλογή των τεστ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.