Στο «πάγωμα» μιας παρτίδας εμβολίων Moderna προχώρησε η Ιαπωνία, καθώς εντοπίσηκε ξένη ουσία σε φιαλίδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 3.790 άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί με δόσεις της συγκεκριμένης παρτίδας, την οποία απέσυρε για έλεγχο ο τοπικός διανομέας.

Σύμφωνα με το το BBC το οποίο επικαλείται τις ιαπωνικές αρχές, ένας φαρμακοποιός διέκρινε πολλά μαύρα σωματίδια σε ένα φιαλίδιο του εμβολίου στην περιφέρεια Καναγκάουα.

Το γεγονός αυτό έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η Ιαπωνία απέσυρε περίπου 1,63 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna λόγω μόλυνσης.

Ο φαρμακοποιός εντόπισε τα μαύρα σωματίδια κατά τον έλεγχο για ξένες ουσίες πριν από τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου. Από την πλευρά του, ο διανομέας του εμβολίου στην Ιαπωνία έχει συλλέξει το φιαλίδιο για το οποίο υπάρχει υποψία ότι είναι μολυσμένο, ενώ σύμφωνα με αναφορές τοπικών ΜΜΕ, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για κινδύνους για την υγεία που προκαλούνται από το πιθανά μολυσμένο εμβόλιο.

Η εταιρεία η φαρμακευτική Takeda που πουλά και διανέμει το εμβόλιο στην Ιαπωνία, «πάγωσε» την περασμένη εβδομάδα τρεις παρτίδες εμβολίου καθώς σε περίπου 560.000 φιαλίδια εντοπίστηκε «ξένο υλικό».

Η ισπανική φαρμακοβιομηχανία Rovi η οποία εμφιαλώνει τα συγκεκριμένα εμβόλια, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως η αιτία τού προβλήματος ενδέχεται να ξεκινά από τη γραμμή παραγωγής της, προσθέτοντας πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα.

Σημειώνεται πως η Ιαπωνία καταγράφει έξαρση των κρουσμάτων ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.