Για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, τη σημασία του εμβολιασμού και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το επόμενο κρίσιμο διάστημα μίλησε σήμερα ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας.

Σχολιάζοντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα αυτό το καλοκαίρι, ο καθηγητής έκανε λόγο για μια τραγωδία, ενώ για το υγειονομικό κομμάτι της υπόθεσης, στάθηκε στη χρήση της προστατευτικής μάσκας από όλους όσοι είναι κοντά στην πυρκαγιά. «Η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη με μικροσωματίδια και τοξικά αέρια και με τη χρήση μάσκας μειώνεται ο αριθμός των μικροσωματιδιών που εισέρχονται στον οργανισμό μου», ανέφερε.

«Οι άνθρωποι χωρίζονται σε τρεις ανθρώπους. Οι απολύτως υγιείς αν φορούν μάσκα δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως ΧΑΠ, άσθμα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί και να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο τους», εξήγησε.

«Η είσοδος του τοξικού νέφους κάνει φλεγμονή. Σε έναν υγιή άνθρωπο θα φέρει δυσφορία, σε έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει ασθματική κρίση. Όσοι νιώσουν ιδιαίτερα συμπτώματα δεν είναι φυσιολογικό. Αν νιώσουμε έντονο βήχα, δύσπνοια, σφύξιμο στο στήθος το πιθανότερο είναι να έχω πρόβλημα στο αναπνευστικό και να μην το ξέρω. Στην Ελλάδα ένα 10% έχουν ΧΑΠ και οι μισοί δεν το ξέρουν», τόνισε και αναφέρθηκε στην επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος.

«Η μεγάλη αιτία της έξαρσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση»

Στο κομμάτι της πανδημίας, ο κ. Βασιλακόπουλος υπέδειξε την νυχτερινή διασκέδαση ως τη βασική αιτία της έξαρσης των κρουσμάτων, στάθηκε στην αξία του εμβολιασμού και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να είναι προστατευμένοι και οι εμβολιασμένοι.

«Είμαστε μακριά από την κορύφωση, γιατί συνεχίζει να υπάρχει κινητικότητα. Η μεγάλη αιτία της έξαρσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Οι νέοι ξεφαντώνουν όπως πριν τον κορωνοϊό. Όταν δεν είμαστε εμβολιασμένοι τα ανθρώπινα πράγματα είναι πρόβλημα. Όταν είμαστε στο μπαράκι δεν φοράω τη μάσκα μου και δεν κάθομαι στα 2 μέτρα από τον άλλον. Η μεγάλη αύξηση που έχουμε είναι σε μικρές ηλικίες. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε χάσει πέντε νέους ανθρώπους 18 – 39 ετών όλοι ανεμβολίαστοι και δεκατέσσερις είναι διασωληνωμένοι. Έχουμε 94 ανθρώπους νεκρούς σε αυτές τις ηλικίες (συνολικά). Ο νέος δεν είναι άτρωτος. Έχουμε ένα παιδάκια διασωληνωμένο, ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Δεν μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω αν δεν εμβολιαστούμε», σημείωσε.

«Το μείγμα μέτρων της πολιτείας το αποφασίζει η πολιτεία. Υγειονομικά το σωστό είναι ότι οι εσωτερικοί χώροι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια με ανεμβολίαστους», ξεκαθάρισε και αναφέρθηκε στην απώλεια του 70χρονου πλήρως εμβολιασμένου ανθρώπου που προκάλεσε ανησυχιά.

«Με βάση τα στοιχεία από τις ΗΠΑ σε 164 εκ. εμβολιασμένων έχουμε 1.500 θανάτους. Αν εμβολιάσουμε 10 εκατ. Έλληνες θα χάσουμε 90 ανθρώπους από κορωνοϊό και 430 θα νοσηλευτούν», τόνισε.

«Τα νυχτερινά κέντρα/μπαρ θα πρέπει να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους. Ο άλλος θα πρέπει να έχει ως κίνητρο, αν θέλει να διασκεδάσει, θα πρέπει να εμβολιαστεί. Θα έπρεπε να ισχύσει και εσωτερικούς και για εξωτερικούς χώρους. Δεν εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εφευρεύθηκε και το επάγγελμα του τσιλιαδόρου που όταν έρχεται έλεγχος λέει στους πελάτες να κάτσουν.»

Αναφορικά στα σούπερ μάρκετ ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε την διενέργεια κάποιου τεστ από τους ανεμβολίαστους.

«Το συχνότερο που ακούω – από τους αντιεμβολιαστές – είναι “δεν έχει δοκιμαστεί μακροχρόνια το εμβόλιο”. Η απάντησή μου είναι “κάποιος που κόλλησε τον κορωνοϊό και γιατρεύτηκε, ξέρει τι θα του συμβεί σε 4 χρόνια;»