Γράφει η Ζωή Ψαρρά

Για την επικινδυνότητα των μικροσωματιδίων καπνού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα μετά τις φωτιές μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, στο protothema.gr, καθώς μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσουν μέχρι και καρκίνο.

«Αυτά τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα και πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε», ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η μακροχρόνια εισπνοή τους μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας.

Όπως εξήγησε, τα συγκεκριμένα μικροσωματίδια έχουν αεροδυναμικό σχήμα και πολύ μικρή διάμετρο έτσι ώστε παρασύρονται από εισπνεόμενο ρεύμα αέρος και φτάνουν πολύ βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα όπου διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής που προσβάλλει όλα τα όργανα αρχίζοντας πρώτα από το αναπνευστικό, αλλά και από το κυκλοφορικό.

«Ευθύνονται για υπερτασικά επεισόδια, αρρυθμίες, στεφανιαία προβλήματα κι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και καρκινογόνα μακροπρόθεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προσοχή στα παιδιά

Αναφορικά με τα μικρά παιδιά, συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι όταν βγουν έξω κι εκτεθούν σε τέτοιου είδους περιβάλλον, «τρέχουν, παίζουν, κινούνται άρα εισπνέουν μεγάλη ποσότητα αέρος σε σχέση με το σωματικό τους βάρος, τον εισπνέουν με μεγάλη ροή και άρα η διεισδυτικότητα των σωματιδίων είναι δεδομένη».

«Και το χειρότερο είναι ότι το παιδί εισπνέει σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους. Οι μετρήσεις έχουν γίνει σε ύψος 2 μέτρων, ενώ το παιδί αναπνέει σε ύψος 40-50 εκατοστών. Η επίδραση τους στα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερη. Πρέπει να προστατεύσουμε τουλάχιστον τα παιδιά όσο μπορούμε», υπογράμμισε.

Επιπλέον αναφέρθηκε στους κινδύνους για τις εγκύους, επισημαίνοντας ότι πρέπει να φροντίσουν να μην εκτεθούν και να μην εισπνεύσουν αυτόν τον ρύπο, «γιατί ξέρουμε ότι προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο, όπως χαμηλό σωματικό βάρος, πρόωρο τοκετό κλπ».

Τέλος, ο Παναγιώτης Μπεχράκης σημείωσε ότι άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, ηλικιωμένοι, με άσθμα ή αναπνευστικά νοσήματα, «καλό είναι να φορούν  σωστή μάσκα (ιδανικά ΚΝ -95) και να μείνουν στο σπίτι, να μην περπατούν πολύ».

«Παραμονή στο σπίτι, κλειστές πόρτες και παράθυρα, αν βγούμε έξω, επειδή είναι απαραίτητο, να εισπνέουμε από τη μύτη και να φοράμε καλή μάσκα για να μας προστατεύει από τα μικροσωματίδια που διεισδύουν βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν αντιδράσεις. Αυτά είναι τα μέτρα που όλοι ξέρουμε και καλό είναι να τα εφαρμόσουμε»,κατέληξε.

fotiatora-FOTIATORA-varibobi-bexrakis

Ο καπνός από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη όπως διακρίνεται από τον λόφο του Λυκαβηττού το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Αυγούστου 2021

Ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της πυρκαγιάς: Live χάρτης της Αττικής

Οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Αττικής παραμένουν και σήμερα επικίνδυνες, όπως προκύπτει και από τον live χάρτη παρακολούθησης της ευρωπαϊκής πλατφόρμας μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir.  Η αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Δείτε live την εξέλιξη ΕΔΩ.

Οι περισσότεροι από τους σταθμούς της Αττικής βρίσκονται στο πορτοκαλί και βαθύ πορτοκαλί χρώμα (όσον αφορά τα μικροσωματίδια PM 2,5) με τις μεγαλύτερες τιμές να εντοπίζονται στη δυτική Αττική.