Τον κώδωνα του κινδύνου για μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού κρούουν οι Βρετανοί επιστήμονες.

Όπως μεταδίδει το Sky News Βρετανοί επιστήμονες τονίζουν πως είναι μία ρεαλιστική πιθανότητα να εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη η οποία πιθανόν να είχε παρόμοια ποσοστά θανάτων με τον MERS, ο οποίος σκότωνε έναν στους τρεις ανθρώπους που μολύνονταν από αυτόν.

Ωστόσο, φαίνεται πως όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά μιας και οι ίδιοι επιστήμονες τονίζουν πως δεν αποκλείεται μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού να οδηγούσε σε «πολύ λιγότερο σοβαρή ασθένεια» σε ηλικιωμένους και σε εκείνους που είναι κλινικά ευάλωτοι μακροπρόθεσμα.

Σε ένα έρευνα που δημοσιεύτηκε, οι επιστήμονες περιγράφουν τις πιθανότητες ότι μια νέα παραλλαγή θα αποφύγει τα τρέχοντα εμβόλια, λέγοντας ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Το έγγραφο που γράφτηκε από την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης (SAGE) εξέτασε τη «μακροπρόθεσμη εξέλιξη του SARS-CoV-2», του ιού που προκαλεί τον COVID-19. Τόνιζε δε ότι η εξάλειψη του ιού «θα είναι απίθανη» και οι επιστήμονες έχουν «την σιγουριά να δηλώσουν ότι πάντα θα υπάρχουν παραλλαγές».

Σύμφωνα με την έρευνα, μια νέα παραλλαγή του ιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού από ό,τι είχε συμβεί προηγουμένως, με παρόμοια ποσοστά θανάτων με άλλους κορωνοϊούς SARS (10%) ή MERS (35%). Οι ειδικοί είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από έναν «ανασυνδυασμό» μεταξύ δύο παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία ή παραλλαγές υπό έρευνα, όπως μεταξύ παραλλαγών βήτα και άλφα ή δέλτα.

Το SAGE προειδοποίησε επίσης ότι η πιθανότητα μιας πιο σοβαρής παραλλαγής υπό αυτές τις συνθήκες ήταν μια «ρεαλιστική πιθανότητα».

Ποιος είναι ο MERS

Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που διαφέρει από τον SARS-CoV, τον κορωνοϊό που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2003, αλλά και από τους υπόλοιπους κορωνοϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο.

Ο νέος κορωνοϊός (MERS-CoV) απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, το Σεπτέμβριο του 2012. Λόγω του περιορισμένου μέχρι σήμερα αριθμού των κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες όσον αφορά την πιθανή πηγή έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης, το κλινικό φάσμα της λοίμωξης και τη διάρκεια της περιόδου επώασης.

Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συμπτώματα και σημεία της νόσου, βασίζονται στη μελέτη περιορισμένου αριθμού κρουσμάτων και ενδέχεται να αλλάξουν όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες. Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιλοκών (Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης, περικαρδίτιδα) ή και θάνατο.

Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου.

Σε περιπτώσεις χειρισμών που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας αερολύματος, στις βασικές προφυλάξεις και προφυλάξεις σταγονιδίων προστίθενται και προφυλάξεις για πρόληψη μετάδοσης αερογενώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

Έγγραφο CDC: H μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται και από τους εμβολιασμένους

Η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού είναι το ίδιο μεταδοτική με την ανεμοβλογιά, πιθανότατα μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες μορφές ασθένειας από προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2 και όσοι μολύνονται με αυτή φαίνεται να την μεταδίδουν είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ένα εσωτερικό έγγραφο των αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), στο οποίο καταγράφονται προτάσεις να δοθεί στο κοινό ένα σαφέστερο μήνυμα, να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και να επιστρέψει η καθολική χρήση μάσκας.

Τα ευρήματα, που βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες, συμπεριλαμβάνονται σε μια παρουσίαση που κυκλοφορεί εσωτερικά στα CDC, τον κύριο οργανισμό υγείας των ΗΠΑ.

Το έγγραφο που έφερε αρχικά στο φως της δημοσιότητας η Washington Post, και η αυθεντικότητα του επιβεβαιώθηκε από τα CDC, συνοδεύτεται από μια προειδοποίηση προς τους αρμοδίους: «Ο πόλεμος άλλαξε».

Με τίτλο «Βελτίωση των τρόπων επικοινωνίας σχετικά με την σημαντική ανακάλυψη των εμβολίων και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», το έγγραφο υπογραμμίζει ότι το στέλεχος Δέλτα απαιτεί μια νέα προσέγγιση ώστε να βοηθηθεί το κοινό να κατανοήσει τον κίνδυνο – συμπεριλαμβανομένου του να καταστεί σαφές ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν πάνω από 10 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους εμβολιασμένους να νοσήσουν βαριά ή να πεθάνουν.

Η Ροσέλ Ουαλένσκι, διευθύντρια των CDC βασίστηκε στα δεδομένα της παρουσίασης για να συστήσει εκ νέου, για δύο ημέρες, τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους ανθρώπους σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Η παρουσίαση βασίζεται κυρίως σε μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Προβινστάουν της Μασαχουσέτης, όπου εντοπίστηκαν σχεδόν 900 κρούσματα της Covid-19 μετά από εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου, παρόλο που τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων στην εκδήλωση ήταν εμβολιασμένα.

Ωστόσο, δεν υπήρχε «καμία διαφορά» στο ιικό φορτίο των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων ατόμων, σύμφωνα με την παρουσίαση των CDC, η οποία φαίνεται να υποδηλώνει τον ίδιο βαθμό μεταδοτικότητας του ιού ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού.

Αντίθετα, υπήρξαν λίγες νοσηλείες (επτά μέχρι σήμερα) και κανένας θάνατος που να σχετίζεται με αυτή την εστία, σύμφωνα με τον τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Masslive.com.

Αυτή η παρακολούθηση «είναι ο κύριος παράγοντας για την αλλαγή των συστάσεων των CDC» για τη χρήση μάσκας, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σελίν Γκάουντερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης: «Δεν αφορά την προστασία των εμβολιασμένων που, αν μολυνθούν, θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα, αλλά γιατί βλέπουμε ότι μπορεί να μολύνουν άλλα άτομα».

Ειδήσεις σήμερα: 

Έγγραφο CDC: H μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται και από τους εμβολιασμένους