Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Οικονόμου και τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτη Σερέτη, εγκαινίασε νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης το νέο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε και το εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου, στο οποίο έχουν γίνει μέχρι σήμερα 42.000 εμβολιασμοί.

Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΓΝ Λαμίας το οποίο διαθέτει υπερσύγχρονο ψηφιακό Καρδιαγγειακό Συγκρότημα Στεφανιογραφίας, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 172 στεφανιογραφίες, 68 αγγειοπλαστικές, 18 επεμβάσεις door to door, 3 παρακεντήσεις περικαρδίου, ενώ έχουν τοποθετηθεί 12 βηματοδότες.

kikilias-lamia__1_
Είναι το μοναδικό Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στη Στερεά Ελλάδα και εξυπηρετεί ασθενείς σε όλη την Περιφέρεια, ενώ με τη λειτουργία του αποφεύγονται ετησίως πάνω από 440 διακομιδές ασθενών για την πραγματοποίηση αγγειοπλαστικών.

Το υπουργείο Υγείας, με τις συντονισμένες προσπάθειες της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας έχει αναβαθμίσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το Νοσοκομείο, καθώς εκτός του νέου Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου λειτουργεί και η νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

kikilias-lamia__7_

Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας λειτουργεί τον τελευταίο χρόνο και το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων, το οποίο εξυπηρετεί τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και μεγάλο αριθμό τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, στο ΚΥ Καμένων Βούρλων έχουν εξεταστεί πάνω από 11.500 πολίτες.

Πρόκειται για μια πρότυπη, σύγχρονη, ψηφιοποιημένη δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία διαθέτει Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), σταθμό ΕΚΑΒ, όλα τα βασικά εργαστήρια (ακτινολογικό, ψηφιακό μαστογράφο, μικροβιολογικό, ανοσολογικό, βιοχημικό) και 8 ιατρεία για τακτικά περιστατικά (γενικής ιατρικής, παιδιατρικό, οδοντιατρικό, γυναικολογικό-μαιευτικό, παθολογικό, ορθοπεδικό, χειρουργικό-αγγειολογικό και ψυχιατρικό).

Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει ISOBOX υποδοχής και εξέτασης ύποπτων περιστατικών COVID-19, ενώ τους τελευταίους 7 μήνες λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο, στο οποίο πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 20.339 εμβολιασμοί.

kikilias-lamia__3_

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Λαμία, ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε και το Κέντρο Υγείας Λαμίας που λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο, στο οποίο έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 13.886 εμβολιασμοί.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των κ.κ. Κικίλια και Σταϊκούρα

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣΕίμαι πολύ ευχαριστημένος και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην Υγειονομική Περιφέρεια, στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, στον Δήμο, αλλά και σε όλους τους συναδέλφους για τις προσπάθειες που έχουν κάνει, έτσι ώστε να είμαστε σήμερα εδώ στη Λαμία για να εγκαινιάσουμε άλλη μια πολύ σημαντική προσπάθεια που έχει ευοδωθεί και ένα σημαντικό κομμάτι το οποίο προσθέσαμε στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, το οποίο λειτουργεί πλέον εντός του Νοσοκομείου της Λαμίας, είναι το μοναδικό στη Στερεά Ελλάδα. Καλύπτει με νέες τεχνικές, ψηφιακά με 3D ανάλυση, περιστατικά αγγειογραφιών, αλλαγής βαλβίδων και ψηφιακής διερεύνησης για όλη την Περιφέρεια, αλλά έρχονται και περιστατικά από αλλού και μας έχει γλιτώσει από περίπου ήδη 440 διακομιδές εκτός Περιφέρειας για τις ανάγκες αυτών των περιστατικών.

kikilias-lamia__5_

Βλέπετε ότι παρά την πανδημία και εν κινήσει, το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύεται. Το όραμά μας είναι να το μετεξελίξουμε στο νέο Ε.Σ.Υ. και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας για όλους.

Παράλληλα, επισκέφθηκα και το εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου. Με ικανοποίηση είδα ότι έχουν γίνει ήδη στο συγκεκριμένο εμβολιαστικό 42.000 εμβολιασμοί και είδα το προσωπικό σε πολύ υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και σε πολύ σωστή λειτουργία. Τους ευχαριστώ όλους.

Προτρέπω για ακόμη μια φορά όσοι συμπολίτες μας και εδώ στον Νομό και στην πόλη δεν έχουν εμβολιαστεί, να εμβολιαστούν. Το εμβόλιο σώζει ζωές, το εμβόλιο «θωρακίζει» την υγεία μας, της οικογένειάς μας, των γύρω μας.

kikilias-lamia__2_

Πίσω από το πρόγραμμα «Ελευθερία» και πίσω από τον εμβολιασμό, δεν κρύβεται τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό που λέει η λέξη: Η ελευθερία μας.

Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣΘα ήθελα να καλωσορίσω, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υγείας, κ. Κικίλια, τον φίλο Βασίλη, για τη σημερινή του παρουσία εδώ.
Να τον καλωσορίσω στη Λαμία, στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, για πολλοστή φορά τα δύο τελευταία χρόνια. Να τον συγχαρώ για το επιτυχημένο έργο μέσα στην υγειονομική κρίση, έτσι ώστε να βγούμε από αυτή με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Να τον ευχαριστήσω γιατί πριν δύο χρόνια είχαμε θέσει από κοινού – Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Οικονομικών, 5η ΥΠΕ και η Διοίκηση του Νοσοκομείου Λαμίας – κάποιους στόχους για να βελτιώσουμε τις υποδομές στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.
Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι αυτά, βήμα-βήμα, εξελίσσονται και αποτυπώνονται.

Ενδεικτικά, για να θυμηθούμε τι έχει γίνει από το Υπουργείο Υγείας με τη συμβολή όλων μας τα δύο τελευταία χρόνια.

Πριν από περίπου 1 χρόνο εγκαινιάσαμε την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, εδώ, στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Ένας στόχος υλοποιήθηκε.

kikilias-lamia__4_

Σήμερα, εγκαινιάζουμε το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το 2014 με τότε Υπουργική Απόφαση και υλοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση αρκετών ετών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, υπό την κατεύθυνση και καθοδήγηση της 5ης ΥΠΕ και της Διοίκησης που είμαστε σε καθημερινή επαφή.

Ευελπιστώ ότι θα δρομολογηθεί η υλοποίηση του έργου που πρόσφατα συζήτησα μαζί σας και είναι η Ογκολογική Κλινική με ακτινοθεραπεία. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες συνεχίζουμε τις τακτικές επαφές με τον Υπουργό. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου και η 5η ΥΠΕ είναι σε συνεχή συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και με το ΤΑΙΠΕΔ, έτσι ώστε στην επόμενη φάση ώριμων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, που προβλέπεται χρηματοδότηση του έργου, αυτό να δρομολογηθεί, να δημοπρατηθεί και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, σε αγαστή συνεργασία με τον φίλο Βασίλη, τελειώνουμε τη διαδικασία για την πρόσθεση 10 ασθενοφόρων σε όλη την Ελλάδα, με κανόνες που έχει θέσει το Υπουργείο Υγείας και ορθολογική κατανομή σε όλη την Ελλάδα. Εκτιμώ, με βάση την εικόνα που έχω, ότι ένα ασθενοφόρο θα έρθει στην περιοχή μας το επόμενο δίμηνο και τα άλλα 9 σε όλη την Ελλάδα με τη σωστή ορθολογική κατανομή που έκανε το Υπουργείο Υγείας.

Ταυτόχρονα, πριν από κάποιους μήνες, παρουσία του Υπουργού Υγείας, εγκαινιάσαμε και λειτουργεί εξαιρετικά το Κέντρο Υγείας στα Καμένα Βούρλα και δρομολογείται η υλοποίηση του Πολυδύναμου Ιατρείου στις Ράχες, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση εκτός προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, από το Υπουργείο Οικονομικών, με αλλαγή του Οργανισμού από το Υπουργείο και την 5η ΥΠΕ και με δρομολόγηση των εγκαταστάσεων εκεί.

Σας αποτύπωσα τι έχουμε μέσα σε δύο χρόνια για να βελτιώσουμε τις υποδομές σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, το Υπουργείο Υγείας και οι υπηρεσίες του, με την όποια συμβολή του Υπουργείου Οικονομικών.

Η κάθε επιτυχία πρέπει να είναι εφαλτήριο για την επίτευξη ακόμα περισσότερων στόχων. Το επόμενο ζητούμενο είναι βελτιώσουμε την ποσότητα και του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στην περιοχή μας.

Και είμαι απολύτως βέβαιος, ότι ο Υπουργός Υγείας, ο κ. Κικίλιας, ο φίλος Βασίλης, θα ενσκήψει πάνω και σε αυτό το θέμα. Τον ευχαριστώ πολύ και πάλι.