Συνεχίζεται η επιχείρηση ανάσχεσης του τέταρτου επιδημικού κύματος από τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές στη χώρα μας. Έπειτα από δύο εβδομάδες κατακόρυφης αύξησης η επιδημία πλέον φαίνεται να κινείται πιο ήρεμα, να βρίσκεται σε μια μικρή ύφεση η προηγούμενη ραγδαία αύξηση, όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η επέκταση των εβδομαδιαίων ελέγχων – ένα rapid test και ένα self test- στους εργαζόμενους της εστίασης και του τουρισμού σε όλη την επικράτεια μετά την εφαρμογή του μέτρου σε έξι επιβαρυμένες νησιωτικές περιοχές την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνει ότι η αρχική στόχευση στις συρροές κρουσμάτων σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους είχε θετικό αποτέλεσμα το οποίο και αναμένεται να αποτυπωθεί περαιτέρω.

Παράλληλα, οι αρμόδιοι επικεντρώνονται στην αναχαίτιση του κορωνοιού εντός των οικογενειών όπου το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι οι νεότεροι με την έντονη κοινωνική ζωή να επιστρέφουν σπίτι από διακοπές ή εξόδους κουβαλώντας μαζί τους και…κορωνοιό και μολύνοντας τους γονείς τους ή τους παππούδες τους. Είναι ενδεικτικό ότι η ειδικός, η κυρία Παπαευαγγέλου απηύθυνε χθες έκκληση προς όλους τους πολίτες άνω των 40 ετών να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους καθώς πλέον οι μολύνσεις από τους νέους μεταφέρονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κυρίως μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, θέτοντας την υγεία τους σε κίνδυνο λόγω νόσησης με λοίμωξη COvid-19. «Ο κάθε ανεμβολίαστος ενήλικας πρέπει να κατανοήσει ότι ο εμβολιασμός του ωφελεί, προστατεύει, πρώτα από όλα τον ίδιο. Ο εμβολιασμός του, ακόμα και τώρα, θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να νοσήσει από κορωνοϊό μέσα στον Αύγουστο» είπε χαρακτηριστικα η καθηγήτρια.

Η μετατόπιση της επιδημίας στους 40χρονους και άνω

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που παρουσιάστηκαν στην ενημέρωση, κατά την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου σημειώθηκαν 3.163 κρούσματα σε ενήλικες στην ηλικιακή ομάδα 40-60 ετών, αυξημένα κατά 75% στον αριθμό σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα στη συγκεκριμένη ομάδα.

Οι ειδικοί ανησυχούν για την αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες ηλικίες 40-60 ετών, καθώς πρόκειται για μια ηλικιακή ομάδα με σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η καθηγήτρια στις ηλικίες από 40 έως 60 ετών μόλις το 65% είναι εμβολιασμένο. Ενας στους τρεις, δηλαδή, είναι σε κίνδυνο και «πρόκειται για τους γονείς των παιδιών που είναι τώρα στα νησιά με τον ιό στο σακίδιό τους», είπε.

Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί η κατά τόπους χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπου η μετατόπιση της επιδημίας από τους νεότερους στους μεγαλύτερους φθάνει και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 χρόνων, όπου η σοβαρή λοίμωξη και η νοσηλεία είναι μονόδρομος.

«Η μετατόπιση, λοιπόν, της διασποράς της πανδημίας προς τις μεγαλύτερες ηλικίες είναι ανησυχητική και συμβαδίζει και με την παρατηρούμενη αύξηση των νοσηλειών. Αυτή η αλλαγή του σκηνικού είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, κυρίως γιατί με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σταδιακά και πάλι σε αύξηση των νοσηλειών και πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου. Και ανέφερε ενδεικτικά, ότι την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση των εισαγωγών κατά 70%, με τον κυλιόμενο μέσο όρο νέων εισαγωγών του 7ημέρου να ανέρχεται στις 129 εισαγωγές ανά ημέρα και τον συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων να ξεπερνά μετά από πολλές εβδομάδες και πάλι τους 1.000 συνολικά στην επικράτεια.

Κατά 44% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα

Πρόσφατη επιστημονική εργασία με τη συμμετοχή του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, δείχνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι κατά 44% πιο μεταδοτική συγκριτικά με τη βρετανική μετάλλαξη.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, ταυτοποιήθηκαν επιπλέον 219 θετικά στη μετάλλαξη Δέλτα στελέχη, με το σύνολο των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα να είναι 1.087 από τα οποία τα 759 στην Αττική και τα 178 στην Κρήτη (110 στο Ηράκλειο, 43 στο Ρέθυμνο, 14 στον Άγιο Νικόλαο και έντεκα στα Χανιά).

Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος τείνει να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει γρήγορη αναπαραγωγή μολύνσεων ιδιαίτερα στον ανεμβολίαστο πληθυσμό, είναι προφανής η αναγκαιότητα μέτρων που θα ανακόψουν τη διασπορά. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται ο υποχρεωτικός διπλός έλεγχος των ανεμβολίαστων εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό σε όλη τη χώρα αλλά και η ισχυρή σύσταση για διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) σε όσους ταξιδεύουν με πλοία ή αεροπλάνα από τουριστικούς προορισμούς προς την κατοικίας τους. Τέσσερα με πέντε στα 10 νέα κρούσματα προέρχονται από τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους ασυμπτωματικών πολιτών.

Είναι ενδεικτικό της ανάγκης για τήρηση των μέτρων που συρρικνώνουν την επιδημία η ισχυρή σύσταση που απηύθυναν η καθηγήτρια, κυρία Παπαευαγγέλου και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς για χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, για παράδειγμα στα σοκάκια των νησιών όπου επικρατεί έντονος συνωστισμός την περίοδο αυτή.