Επιχειρησιακός συναγερμός έχει σημάνει και πάλι στο ΕΣΥ για το κύμα των ασθενών με λοίμωξη Cοvid-19 που κινείται προς τα δημόσια νοσοκομεία, μετά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τον Ιούλιο.

Η αύξηση των εισαγωγών νέων ασθενών, ιδίως στα νοσοκομεία της Αττικής, αποτυπώνεται συνεχώς ενώ προβληματισμός υπάρχει και για άλλες περιοχές, όπως οι νησιωτικές που «οδηγούν» τώρα την επιδημία μαζί με το λεκανοπέδιο. Ήδη ο αριθμός των νοσηλευομένων στο ΕΣΥ ανεβαίνει με ταχύτητα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ψυχολογικό και ουσιαστικό φράγμα των 1.000, που είχε καταγραφεί στις 22 Ιουνίου αλλά στην αντίθετη πορεία, κατά την γοργή τότε υποχώρηση της επιδημίας, συνεπώς και των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

Όπως δείχνουν πλέον οι εξελίξεις, χρειάστηκαν λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες για να χαθεί και πάλι ο έλεγχος της επιδημίας στη χώρα μας και να απειλείται ο τουρισμός στην καρδιά του καλοκαιριού, εκτός από την οικονομία και τη δημόσια υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα έχει προγραμματιστεί, έπειτα από ένα «διάλειμμα» περίπου δύο μηνών, σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού, στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη. Στην σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), κ. Παναγιώτης Στάθης και ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Χρήστος Ροιλός. Επίσης, στη διαδικτυακή σύσκεψη θα βρίσκονται ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ, κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, κ. Δημήτρης Τσαλικάκης, η Υπεύθυνη του ΚΕ.Π.Υ Βορείου Ελλάδας, κυρία Τζίνα Λεπτοκαρίδου καθώς και η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, κυρία Ελένη Μπορμπουδάκη.

Σε αυξημένη ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Με δεδομένο ότι στο τέλος Ιουνίου οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη Covid-19 ήταν 757 από τους οποίους οι 457 βρίσκονταν σε απλές κλίνες, και οι ημερήσιες εισαγωγές δεν ξεπερνούσαν τις 40, ενώ χθες ο απολογισμός των νοσηλευομένων ήταν 977 από τους οποίους οι 701 βρίσκονταν σε απλές κλίνες και οι εισαγωγές έφθασαν τις 166, γίνεται αμέσως αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης στο ΕΣΥ και η αναγκαιότητα της σύσκεψης στο ΕΚΑΒ παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η αύξηση των ασθενών στις απλές κλίνες Covid μέσα στο διάστημα αυτό, από 28 Ιουνίου έως και 20 Ιουλίου είναι περίπου στο 53%. Ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών με λοίμωξη Covid έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί: από τις 35 εισαγωγές που καταγράφηκαν στις 28 Ιουνίου ο αριθμός τους εκτινάχθηκε χθες στις 166.

Στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης θεωρείται βέβαιον ότι θα ζητηθεί από τους διοικητές των ΥΠΕ της Αττικής να προχωρήσουν για μια ακόμη φορά στη δέσμευση κλινών από κλινικές νοσοκομείων για τις ανάγκες νοσηλείας ασθενών με λοίμωξη Covid ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους. Τα νοσοκομεία πρώτης γραμμής όπως ο Ευαγγελισμός και το Σωτηρία, το Ιπποκράτειο και το “Γ.Γεννηματάς”, το Σισμανόγλειο, αναμένεται να κληθούν να παραχωρήσουν κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας σταδιακά ως το τέλος Ιουλίου ώστε αυτές να είναι διαθέσιμες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, εφόσον χρειαστεί.

Ανάλογες κινήσεις για την σταδιακή παραχώρηση των διαθέσιμων κλινών Covid-19 θα γίνονται σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε κάθε περιοχή που εμφανίζει έξαρση κρουσμάτων, με την Κρήτη να αποτελεί την αμέσως επόμενη περιοχή.