Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Ένας στους πέντε Αμερικανούς θεωρούν ότι τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 έχουν μικροτσίπ για να παρακολουθούν οι κυβερνήσεις τους πολίτες εν αγνοία τους.

Tο 20% των συμπολιτών του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν πιστεύουν ότι, στα ενέσιμα σκευάσματα κατά της νόσου Covid, υπάρχουν αυτές οι μίνι συσκευές προηγμένης τεχνολογίας.

Όπως φαίνεται, τα fake news που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω των social media για τα εμβόλια κατά της Covid, κερδίζουν πρόσφορο έδαφος με τους συνωμοσιολόγους να στηρίζουν με θέρμη την θεωρία των μικροτσίπ. Για πολλούς από αυτούς, η νόσος Covid-19 είναι απλώς μια κάλυψη για την παρακολούθηση ανθρώπων μέσω των εμβολίων.

έρευνα της YouGov και του περιοδικού «Εconomist» δείχνει ότι, περίπου το 20% των Αμερικανών πιστεύουν στη θεωρία συνωμοσίας ότι τα μικροτσίπ μπορεί να έχουν τοποθετηθεί στα ενέσιμα σκευάσματα κατά του κορωνοϊού. Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για την υποστήριξη ενός τέτοιου ισχυρισμού, η δημοσκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, το 15% των Αμερικανών δηλώνει ότι αυτή η θεωρία συνωμοσίας είναι «πιθανόν αληθινή», ενώ ένα άλλο 5% θεωρεί ότι είναι «σίγουρα αληθινή» .

pinakas_1

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι, το 27% των ατόμων, ηλικίας 30-44 ετών, υποστηρίζουν αυτήν τη θεωρία. Επιπλέον, το 8% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων του Τζο Μπάιντεν και το 29% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ είναι υποστηρικτές της θεωρίας αυτής.

Η παραπληροφόρηση σχετικά με τη νόσο COVID-19 υπήρξε αμφιλεγόμενο θέμα στη διάρκεια του περασμένου έτους εν μέσω πανδημίας. Πρόσφατα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η παραπληροφόρηση που διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον ιό, «σκοτώνει ανθρώπους».

Πολλοί θεωρητικοί συνωμοσίας είχαν μάλιστα ενοχοποιήσει τον «γκουρού» της Πληροφορικής, Μπιλ Γκέιτς και την πρώην σύζυγό του Μελίντα λέγοντας ότι βρίσκονται πίσω από αυτήν τη συνωμοσία. Σε απάντησή του στο BBC, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έκανε λόγο για «fake news».

pinakas_2

Tον Ιανουάριο, κυκλοφόρησαν φήμες, σύμφωνα με τις οποίες τα εμβόλια κατά της COVID-19 προκαλούν στειρότητα ή εμπεριέχουν προϊόντα από χοιρινό, με πολλούς Εβραίους γιατρούς να σπεύδουν να επισημάνουν ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένα αποδεικτικό στοιχείο» γι’ αυτόν τον ισχυρισμό.

Ειδήσεις σήμερα:

Freedom pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ στους νέους

Κορωνοϊός: Νέα «όπλα» στη μάχη κατά της μετάλλαξης Δέλτα – Εμβολιασμοί κατ’ οίκον και αυθημερόν – «Καμπανάκι» για τα νησιά

Κορωνοϊός: Οι παιδίατροι ζητούν να επιτρέπονται οι εμβολιασμοί ανηλίκων στα ιδιωτικά ιατρεία τους