Οι ελλείψεις δωματίων στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν τουρίστες που έχουν διαγνωστεί με Covid – 19 κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει το υπουργείο Τουρισμού στην αναζήτηση ξενοδοχείων καραντίνας στα νησιά. Μάλιστα όπως φαίνεται και σε σχετικό έγγραφο στην Πάρο αναζητούνται 130 δωμάτια ενώ σε άλλα νησιά αναζητούνται από 25 ώς 40. 

Στην Περιφέρεια Κρήτης και συγκεκριμένα εντός των Π.Ε ΗρακλείουΡεθύμνουΧανίων αναζητούνται έως 30 δωμάτια σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Στην Κέρκυρα έως 40, στη Μύκονο έως 30, στη Νάξο έως 30, στη Σκόπελο έως 25, στην Αλόννησο έως 25.

Στο μεταξύ τα τουριστικά καταλύματα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο αστέρων ή δύο κλειδιών ενώ όσα θα επιλεγούν θα έχουν ως αποκλειστική δέσμευση τη φιλοξενία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους.

Την ίδια ώρα είναι υποχρεωτική και η παροχή γευμάτων.  Μάλιστα εάν εντός των τουριστικών καταλυμάτων λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  θα πρέπει να εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο όσους διαμένουν εκεί. Ακόμη θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από το προσωπικό ενώ οι δίσκοι με το φαγητό θα τοποθετούνται έξω από την πόρτα κάθε δωματίου. 

Στα συγκεκριμένα καταλύματα απαγορεύεται ρητά η λειτουργία της πισίνας και για τον λόγο αυτό οι ιδιοκτήτες των τουριστικών μονάδων είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τη διακοπή λειτουργία της καθ’όλη τη διάρκεια της μίσθωσης.

Οι περιοχές στις οποίες αναζητούνται δωμάτια

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Π. Ε. / Ν.* ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΩΜΑΤΙΩΝ

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ν. ΣΚΟΠΕΛΟΣ 25

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ν.ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ 25

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Ν.ΚΕΡΚΥΡΑ 40

ΚΡΗΤΗΣ Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 30

ΚΡΗΤΗΣ Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ 30

ΚΡΗΤΗΣ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ 30

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ν.ΜΥΚΟΝΟΣ 30

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ν.ΝΑΞΟΣ 30

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ν.ΠΑΡΟΣ 130

Τι θα γίνει με την αποζημίωση

Το κόστος αποζημίωσης υπολογίζεται ανά δωμάτιο και διαμορφώνεται σε 15 ευρώ/ημέρα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ όταν τα δωμάτια είναι κενά και προσαυξάνεται κατά 45 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου κόστους σίτισης και ΦΠΑ, όταν γίνεται χρήση των δωματίων.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν σε διάστημα 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής των προβλεπόμενων δικαιολογητικών προκαταβολή, ίση με το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στη μίσθωση του συνόλου των δωματίων επί του κόστους μίσθωσης κενού δωματίου, δηλαδή 15 ευρώ/δωμάτιο, για όλο το χρονικό διάστημα μίσθωσης.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν τα καταλύματα

1)Τα δωμάτια φιλοξενίας των ατόμων σε καραντίνα πρέπει να έχουν φυσικό επαρκή αερισμό. Εάν δεν είναι εφικτός ο φυσικός αερισμός, θα πρέπει ο τεχνητός αερισμός να παρέχει 100% φρέσκο αέρα χωρίς ανακύκλωση.

2)Κάθε άτομο θα πρέπει να διαμένει σε ξεχωριστό δωμάτιο με εσωτερική ατομική τουαλέτα εξοπλισμένη με υγρό σαπούνι και νερό.

3)Εάν δεν είναι δυνατόν τα άτομα της ίδιας οικογένειας να τεθούν σε καραντίνα σε ξεχωριστά δωμάτια, τότε θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των κρεβατιών απόσταση 1 μέτρου. Τα άτομα σε καραντίνα θα πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον 1 μέτρο απόσταση μεταξύ τους κάθε στιγμή.

Πόση διάρκεια θα έχουν οι μισθώσεις των καταλυμάτων

Οι μισθώσεις θα έχουν διάρκεια έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 ενώ στην περίπτωση, που κατά την λήξη τους, εξακολουθούν να διαμένουν νοσούντες στα καταλύματα και μέχρι τη συμπλήρωση των αναγκαίων ημερών διαμονής που έχουν οριστεί για το καθένα από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές θα καταβληθεί από το υπουργείο Τουρισμού πρόσθετη οικονομική αποζημίωση.

Δείτε περισσότερα εδώ