Οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι το lockdown στην πολιτεία Βικτόρια θα παραταθεί, παρά την ελαφριά μείωση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, καθώς οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας δίνουν μάχη για να σταματήσουν την εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα.

Ο πρωθυπουργός της πολιτειακής κυβέρνησης στη Βικτόρια, ο Ντάνιελ Άντριους, τόνισε πως τα μέτρα δεν θα αρθούν διότι συνεχίζουν να εντοπίζονται κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα, υποσχόμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αύριο Τρίτη.

«Ίσως να περνάγαμε μερικές ημέρες με λιακάδα και μετά υπάρχει πολύ υψηλή πιθανότητα πως θα επιστρέφαμε στο λοκντάουν. Αυτό προσπαθώ να αποφύγουμε», είπε ο κ. Άντριους, εξηγώντας για ποιο λόγο τα μέτρα δεν θα αρθούν όπως προγραμματιζόταν.

Η Βικτόρια, η δεύτερη πολυπληθέστερη αυστραλιανή πολιτεία, όπου υπάγεται διοικητικά η Μελβούρνη, κατέγραψε σήμερα 13 κρούσματα που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, από 16 την προηγουμένη. Όλες οι μολύνσεις συνδέονται.

Σχεδόν ο μισός από τον πληθυσμό της Αυστραλίας (25 εκατ.) έχει λάβει οδηγία να μείνει σπίτι, με το Σίδνεϊ, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας-ηπείρου, σε λοκντάουν επί πέντε εβδομάδες και όλη τη Βικτόρια να εφαρμόζει το ίδιο μέτρο καθώς η παραλλαγή Δέλτα πυροδότησε το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού φέτος.

Η Νέα Νότια Ουαλία, της οποίας είναι πρωτεύουσα το Σίδνεϊ, ανακοίνωσε 98 κρούσματα οφειλόμενα σε μετάδοση στην κοινότητα, από 105 την προηγουμένη. Τουλάχιστον 20 από τους ανθρώπους που διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν είχαν επαφές στην κοινότητα, αριθμός χονδρικά ίσος με αυτούς των τελευταίων ημερών.

Αυτόν ακριβώς τον αριθμό «θέλουμε να μειώσουμε (…) όσο πιο κοντά τον φέρουμε στο μηδέν, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσουμε να τερματίσουμε το λοκντάουν», εξήγησε η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζίκλιαν.

Στη Νέα Νότια Ουαλία τα μέτρα έχουν παραταθεί δύο φορές. Αναμένεται πλέον να αρθούν το νωρίτερο την 30ή Ιουλίου.

Μολονότι τα κρούσματα μειώθηκαν σήμερα η κυρία Μπερετζίκλιαν σημείωσε πως τα αποτελέσματα του λοκντάουν δεν θα γίνουν αισθητά παρά «σε τέσσερις ή πέντε ημέρες ακόμη».

Η άμεση επιβολή περιοριστικών μέτρων, η τήρηση των κανόνων της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης και η διεξοδική ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων οι οποίοι μολύνθηκαν θεωρείται πως επέτρεψαν στην Αυστραλία να ελέγξει – συγκριτικά – την πανδημία και κυρίως να διατηρήσει σε χαμηλό επίπεδο τον απολογισμό των θυμάτων. Έχει καταγράψει ως εδώ κάπου 31.900 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και 914 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Ωστόσο ειδικοί προειδοποιούν πως η χώρα ενδέχεται να μπει σε νέο κύκλο αλλεπάλληλων λοκντάουν ωσότου το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως να έχει φθάσει στο απαιτούμενο επίπεδο.

Δημοσκόπηση της εφημερίδας The Australian που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει πως ο αργός ρυθμός της εκστρατείας ανοσοποίησης – έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 13% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι εδώ – έριξαν το επίπεδο αποδοχής του πρωθυπουργού της χώρας, του Σκοτ Μόρισον, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Αξιωματούχοι εκφράζουν εξάλλου απογοήτευση για τις παραβιάσεις των μέτρων κοινωνικής απόστασης στο Σίδνεϊ, που ώθησαν την αστυνομία να ξεκινήσει περιπολίες στις παραλίες, ιδιαίτερα τις πιο τουριστικές.

Επίσης σήμερα ανακοινώθηκε ότι η ακροδεξιά βρετανίδα σχολιάστρια Κέιτι Χόπκινς, που είχε πάει στην Αυστραλία για να συμμετάσχει σε τηλεοπτικό «ριάλιτι» σόου, θα απελαθεί μετά τον σάλο που προκάλεσε μεταφορτώνοντας στον λογαριασμό της στο Instagram βίντεο στο οποίο διατράνωνε πως άνοιξε την πόρτα, γυμνή και χωρίς να φοράει μάσκα, σε μέλη του προσωπικού που της παρέδιδαν γεύματα ενόσω υποτίθεται βρισκόταν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο στο Σίδνεϊ.

Η 46χρονη έχει προκαλέσει επανειλημμένα σάλο με τοποθετήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ρατσιστικές, αντιισλαμικές, αντιμεταναστευτικές, ενώ έχει επίσης ταχθεί εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ειδικά των λοκντάουν.

«Το ότι θεωρούσε πως τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει για να προστατεύσουμε την κοινότητά μας μπορούν να αντιμετωπίζονται με τέτοια εφηβική, ανόητη συμπεριφορά είναι αδιανόητο», εξεμάνη ο υπουργός Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο Μπραντ Χάζαρντ.