Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στη μονάδα Covid-19 του νοσοκομείου Αλ Χουσέιν, στην πόλη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πάνω από 67 είναι οι τραυματίες. Ο αριθμός των νεκρών πιθανόν να αυξηθεί.

Τα 39 πτώματα ήδη αναγνωρίστηκαν, όπως ανακοίνωσε ένας υπεύθυνος του κεντρικού νεκροτομείου της πόλης, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα πτώματα είναι δύσκολο να αναγνωριστούν.

Η πυρκαγιά, η οποία προκλήθηκε από έκρηξη φιαλών ή δεξαμενής οξυγόνου, σύμφωνα με μια ιατρική πηγή της επαρχίας Ντι Καρ, μαινόταν επί πολλές ώρες στην μονάδα Covid του νοσοκομείου, το οποίο διαθέτει 70 κλίνες και προκάλεσε σκηνές χάους με τους πυροσβέστες, τους διασώστες και κατοίκους της περιοχής να απομακρύνουν τους αρρώστους από το φλεγόμενο κτίριο.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου και ο υγειονομικός υπεύθυνος της επαρχίας ανακρίθηκαν από την αστυνομία και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τον πρωθυπουργό Μούσταφα αλ-Καζίμι, ο οποίος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τους “μάρτυρες” της Νασιρίγια.

Μετά την τραγωδία ξέσπασαν πολυάριθμες οργισμένες αντιδράσεις με πολίτες να καταγγέλλουν την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητα των δημόσιων αρχών.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τη νύχτα μπροστά από το νοσοκομείο της Νασιρίγια φωνάζοντας “Οι πολιτικοί μας καίνε!”.

Τον Απρίλιο, μια παρόμοια τραγωδία είχε προκαλέσει πάνω από 80 νεκρούς σε πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε νοσοκομείο για ασθενείς με Covid-19 στη Βαγδάτη, η οποία είχε προκληθεί από σειρά λαθών που είχαν οδηγήσει στην παραίτηση του τότε υπουργού Υγείας.