*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Για εκτίναξη κρατήσεων των Βρετανών τουριστών σε «πορτοκαλί» χώρες -ανάμεσά τους και η η χώρα μας- κάνουν λόγο οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, επισημαίνοντας ότι με την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους, έσπευσαν να κλείσουν εισιτήριο.

Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία «Easy Jet», μόλις ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι πλέον δεν χρειάζεται η αυτοαπομόνωση των Βρετανών τουριστών που επιστρέφουν από πορτοκαλί χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κ.α), οι κρατήσεις εκτοξεύτηκαν κατά 400%.

Οι κρατήσεις για την Ελλάδα τριπλασιάστηκαν, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο «Sky News», με τη χώρα να εμφανίζεται ως η πιο κερδισμένη από την απόφαση της κυβέρνησης του Λονδίνου.

Aπό τις 19 Ιουλίου, «Ημέρα Ελευθερίας» για τους Βρετανούς με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον να έχει προαναγγείλει την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων κατά της νόσου Covid-19, οι Βρετανοί θα απολαμβάνουν τις διακοπές τους σε «πορτοκαλί» χώρες δίχως να μπαίνουν σε δεκαήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή στη χώρα τους.

Το νέο μέτρο ισχύει για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς -όσους δηλαδή έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού- ή για όσους είναι κάτω των 18 ετών. Προτού όμως επιστρέψουν στην πατρίδα τους, οι Βρετανοί τουρίστες θα πρέπει να κάνουν τεστ Covid και να υποβληθούν σε μοριακό τεστ Covid την ημέρα που φθάνουν στη χώρα τους.

Όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, πλέον θα ισχύουν για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες όσα ισχύουν για όσους επιλέγουν να κάνουν διακοπές σε χώρες που ανήκουν στην «πράσινη λίστα» (χαμηλού κινδύνου σε ότι αφορά της κρούσματα Covid).

Η απόφαση της κυβέρνησης του Λονδίνου, όπως αναφέρει η «EasyJet», οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των κρατήσεων για τις χώρες της «πορτοκαλί λίστας». Οι κρατήσεις εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 400% την τελευταία εβδομάδα, με την αεροπορική εταιρεία να κόβει επιπλέον 145.000 εισιτήρια.

Από την πλευρά της, η εταιρεία «Τόμας Κουκ» ανέφερε ότι, τις τελευταίες ώρες οι κρατήσεις εισιτηρίων για τις πορτοκαλί χώρες έχουν διπλασιαστεί. Εκπρόσωπός της έσπευσε να δηλώσει, όπως αναφέρει το «Sky News» ότι η Ελλάδα είναι η πιο κερδισμένη από την «πορτοκαλί οικογένεια» καθώς οι κρατήσεις της τελευταίες στιγμής με προορισμό τη χώρα μας έχουν τριπλασιαστεί.