«Αυτή η τομή, οι προτάσεις τις οποίες εισηγείστε, θα δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ηπατικών, καρδιολογικών και πνευμονολογικών νοσημάτων οι οποίοι ζουν καθημερινά με την αγωνία και την προσδοκία να βρεθεί ένα μόσχευμα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραλαμβάνοντας σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, τη μελέτη για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων.

«Θα αλλάξει όμως πιστεύω και την ποιότητα ζωής δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, νεφροπαθών, οι οποίοι σήμερα υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση. Πρόκειται λοιπόν για μία επείγουσα ανάγκη της κοινωνίας, ώστε αυτή η τόσο επώδυνη αναμονή των ασθενών να μετατραπεί σε ελπιδοφόρα προσμονή» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός ευχαριστώντας το Ίδρυμα Ωνάση, αλλά και τους Καθηγητές Ηλία Μόσιαλο και Βασίλη Παπαλόη, οι οποίοι ηγήθηκαν της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη.

«Πραγματικά δούλεψαν πολύ σκληρά για να έχουμε ως Πολιτεία στη διάθεσή μας αυτό το σπουδαίο πόνημα. Έχει η μελέτη αυτή τη σφραγίδα της εγκυρότητας και της διεθνούς εμπειρίας, εισηγείται μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η αναμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, απαντά όπως την έχω διατρέξει σε μία σειρά από εξαιρετικά σύνθετα θέματα βιοηθικής, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τη δωρεάν των οργάνων ύστερα από μία απώλεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

mitsotakis_metamosxefseis_3

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Υγείας, θα επεξεργαστεί τη μελέτη, ώστε πολύ σύντομα το Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς και Μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων στην Ελλάδα, να πάρει το δρόμο του προς τη Βουλή για κύρωση, ώστε να αρχίζει να εφαρμόζεται. «Εξάλλου το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο που θα ανοίξει τις πύλες του, ελπίζουμε το 2024, θα βρεθεί στον πυρήνα αυτής της μεγάλης προσπάθειας με πολλές άλλες μονάδες να το πλαισιώνουν, κάτι που αποδεικνύει και πάλι πόσο χρήσιμη για το κοινό καλό είναι η συστράτευση των δημοσίων δυνάμεων, των ιδιωτικών δυνάμεων, των μεγάλων μας Ιδρυμάτων», σημείωσε.

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, το Ίδρυμα Ωνάση σάς παραδίδει σήμερα τη μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια άρτια μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από μία διακεκριμένη ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων με επικεφαλής τους κ. Μόσιαλο και κ. Παπαλόη, για να αποτελέσει τον οδικό χάρτη στις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Στόχος δεν είναι άλλος από το να δώσουμε όλα τα απαιτούμενα εργαλεία και εφόδια σε γιατρούς και νοσηλευτές ώστε να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς, που σήμερα έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση. Για αυτό και έχουμε αναλάβει αυτή την Εθνική Πρωτοβουλία, επίκεντρο της οποίας αποτελεί το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, που ευελπιστούμε να παραδώσουμε στην Πολιτεία το 2024», σημείωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, ο Καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο Imperial College London και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων Βασίλειος Παπαλόης, ο Καθηγητής της πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του LSE Health Ηλίας Μόσιαλος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και Πρόεδρος του ΔΣ του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ιωάννης Μπολέτης, η Εκτελεστική Διευθύντρια Ιδρύματος Ωνάση Έφη Τσιότσιου και ο Υπεύθυνος Τομέα Υγείας του Ιδρύματος Ωνάση Αλέξανδρος Μωρέλλας.

*Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:*

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την σπουδαία δουλειά την οποία έχετε κάνει, διότι για πρώτη φορά η χώρα μας αποκτά μία πλήρη μελέτη για ένα Εθνικό Σχέδιο το οποίο θα αφορά τη δωρεά αλλά και τη μεταμόσχευση οργάνων.

Είναι ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για αυτή τη σπουδαία κατάκτηση της Ιατρικής, η οποία υπηρετεί κυριολεκτικά την ίδια τη ζωή. Πιστεύω ότι με την εφαρμογή αυτής της μελέτης θα μπορέσουμε να λύσουμε μία εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών για τη χώρα, είναι ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας. Τη σύνταξη αυτής της μελέτης την είχαμε ανακοινώσει πριν από ενάμιση χρόνο και παρά την πανδημία η οποία μεσολάβησε, γίνεται πραγματικότητα. Αυτή η τομή, οι προτάσεις τις οποίες εισηγείστε, θα δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ηπατικών, καρδιολογικών και πνευμονολογικών νοσημάτων οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως, ζουν καθημερινά με την αγωνία και την προσδοκία να βρεθεί ένα μόσχευμα.

Θα αλλάξει όμως πιστεύω και την ποιότητα ζωής δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, νεφροπαθών, οι οποίοι σήμερα υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση. Πρόκειται λοιπόν για μία επείγουσα ανάγκη της κοινωνίας, ώστε αυτή η τόσο επώδυνη αναμονή των ασθενών να μετατραπεί σε ελπιδοφόρα προσμονή.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους δύο κορυφαίους Έλληνες Καθηγητές οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή την τηλεδιάσκεψη, τον κ. Ηλία Μόσιαλο, τον κ. Βασίλη Παπαλόη, οι οποίοι πραγματικά δούλεψαν πολύ σκληρά για να έχουμε ως Πολιτεία στη διάθεσή μας αυτό το σπουδαίο πόνημα. Έχει η μελέτη αυτή τη σφραγίδα της εγκυρότητας και της διεθνούς εμπειρίας, εισηγείται μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η αναμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, απαντά όπως την έχω διατρέξει σε μία σειρά από εξαιρετικά σύνθετα θέματα βιοηθικής, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τη δωρεάν των οργάνων ύστερα από μία απώλεια.

Και πιστεύω ότι προβλέπει και πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες για το πώς θα αυξηθούν τελικά τα διαθέσιμα μοσχεύματα και καλύπτεται με αυτό τον τρόπο όλο το φάσμα των μεταμοσχεύσεων από τη χρηματοδότηση του συστήματος, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων δομών, την ίδρυση νέων, μέχρι την ψηφιακή τήρηση δεδομένων και από την τόσο σημαντική επιμόρφωση των γιατρών ως τη διαρκή ανανέωση των πρωτοκόλλων, με βάση τη γνώση η οποία εξελίσσεται διαρκώς.

Και ακόμα ενισχύεται και η πρόληψη αλλά και η αντίληψη υπέρ της δωρεάς οργάνων ώστε η ενημέρωση αυτή να μειώσει τη δυσπιστία και να τονώσει την ευαισθησία των πολιτών. Συμπαραστάτες της πολιτείας σε αυτό το σπουδαίο έργο είναι το ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης στο οποίο αξίζουν ευχαριστίες και συγχαρητήρια, κ. Πρόεδρε. Εξάλλου το Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο που θα ανοίξει τις πύλες του, ελπίζουμε το 2024, θα βρεθεί στον πυρήνα αυτής της μεγάλης προσπάθειας με πολλές άλλες μονάδες να το πλαισιώνουν, κάτι που αποδεικνύει και πάλι πόσο χρήσιμη για το κοινό καλό είναι η συστράτευση των δημοσίων δυνάμεων, των ιδιωτικών δυνάμεων, των μεγάλων μας Ιδρυμάτων.

Φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φαίνεται και τώρα. Η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Υγείας θα επεξεργαστεί αυτή τη μελέτη, αυτό το Εθνικό Σχέδιο δωρεάς και μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων στην Ελλάδα, έτσι ώστε πολύ σύντομα να πάρει το δρόμο του προς τη Βουλή για να μπορέσει να κυρωθεί και φυσικά να αρχίσει να εφαρμόζεται, ελπίζω με την ίδια ευρεία αποδοχή που συνάντησε και στο ξεκίνημά της.

Έχουμε πια ένα σαφή οδικό χάρτη για το τι πρέπει να γίνει. Σειρά τώρα έχουν από μέρους μας, με τη δική σας υποστήριξη, τα έργα τα οποία θα κάνουν αυτούς τους πολύ συγκεκριμένους στόχους πραγματικότητα, στο όνομα δεκάδων χιλιάδων ασθενών και των οικογενειών τους, που δοκιμάζονται, αλλά στο όνομα και της Δημόσιας Υγείας η οποία μας αφορά όλους.

Ευχαριστώ, λοιπόν, και πάλι το Ίδρυμα Ωνάση για την πρωτοβουλία του. Ευχαριστώ τους διακεκριμένους καθηγητές μας οι οποίοι εργάστηκαν άοκνα για να μπορέσουμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα και εύχομαι καλή συνέχεια, καλή επιτυχία με την Ελλάδα πια, όχι ουραγό, αλλά πρωταγωνίστρια στα διεθνή στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις μεταμοσχεύσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Πελώνη: Όσοι δεν εμβολιαστούν θα έχουν περισσότερους περιορισμούς