Την ανάκληση όλων των παρτίδων (και συγκεκριμένα των αριθμών παρτίδων: 1821, 1919, 2001, 2002, 2003) του φαρμακευτικού προϊόντος «Xomolix INJ.SOL 2,5MG/ML, BTx10 AMP», λόγω δυνητικού κινδύνου παρουσίας σωματιδίων υάλου, αποφάσισε τη Δευτέρα ο ΕΟΦ.

Η συγκεκριμένη απόφαση εκδίδεται προληπτικά στο πλαίσιο προάσπισης της δημόσιας υγείας, με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικής ανάκλησης της εταιρείας Kyowa Kirin Holdings B.V.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η εταιρεία ΑΝΑΒΙΩΣΙΣ Ι.Κ.Ε., ως Τοπικός Αντιπρόσωπος, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του συγκεκριμένου φαρμακευτικού προϊόντος και να το αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Προσοχή για σκευάσματα συμπληρωμάτων διατροφής

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ (FDA), τα προϊόντα Premium OrgaZen 7000 και Ginseng Power 5000 διαπιστώθηκαν ότι περιέχουν τις φαρμακευτικές δραστικές ουσίες σιλδεναφίλη και ταδαλαφίλη, χωρίς αυτές να αναγράφονται στην επισήμανσή τους. Τα προϊόντα, τα οποία παρουσιάζονται ως συμπληρώματα διατροφής είναι πιθανόν να διακινούνται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου, χωρίς ωστόσο να έχουν αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους. Συνεπώς, η χρήση τους θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του χρήστη.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Ε.Ο.Φ.

Υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.