Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου για την πορεία της κλινικής μελέτης φάσης 3Β του εμβολίου της J&J που διεξάγεται στη Νότια Αφρική, η πλειονότητα των λοιμώξεων σε εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας με το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ήπιες.

Η μελέτη που ονομάζεται «Sisonke» (https://www.samrc.ac.za/media-release/vast-majority-breakthrough-infections-vaccinated-health-workers-are-mild?fbclid=IwAR1dDDq4aCniVq7L-4vgdyVPZMbnq2hcNGtiU9dIoRTMZD-hBMU_bWxaVqs) θα παρακολουθήσει μισό εκατομμύριο υγειονομικούς για δυο χρόνια, και καταγράφει τις λοιμώξεις μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της J&J. Οι λοιμώξεις προσδιορίζονται από το θετικό μοριακό τεστ για τη νόσο του COVID-19 σε εμβολιασμένους υγειονομικούς και περισσότερες από 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Οι υπεύθυνοι ερευνητές της μελέτης, χωρίς να προσδιορίσουν εάν θα προβούν σύντομα σε επιστημονική δημοσίευση, έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι το 94% των λοιμώξεων μετά από εμβολιασμό είναι ήπιες, 4% είναι μέτριες και μόνο 2% σοβαρές.

Το ίδιο δελτίο αναφέρθηκε σε δικές τους αλλά και άλλες εργαστηριακές μελέτες από τις ΗΠΑ που δείχνουν ότι με την πάροδο του χρόνου η ανοσοαπόκριση που προκαλείται από το εμβόλιο J&J καλύπτει τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα.

Πράγματι, τα ενθαρρυντικά εργαστηριακά δεδομένα -που μόλις ανακοινωθήκαν στο bioRxIV, (doi.org/10.1101/2021.07.01.450707)- αναφέρονται υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της J&J έναντι της Δέλτα παραλλαγής.

Και ξέρουμε πως θα έχουμε επίσης σύντομα και άλλα αποτελέσματα για την παραλλαγή δέλτα από την Αγγλία.«Sisonke» σημαίνει μαζί. Αυτό χρειαζόμαστε: συνεργασία μεταξύ ερευνητών και υγειονομικών και άμεση και αντικειμενική επικοινωνία των αποτελεσμάτων στους πολίτες.

Ειδήσεις σήμερα 

Μετάλλαξη Δέλτα: «Κόκκινος» συναγερμός για την Κρήτη – Σε ποιες περιοχές υπάρχουν κρούσματα

Johnson&Johnson: Αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Δέλτα, λέει η εταιρία