Γράφει ο Χρήστος Μπόκας

«Το lockdown δεν μπορεί να είναι η λύση» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας έξαρσης κρουσμάτων covid-19.

Μιλώντας για το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2022 – 2025 και απαντώντας στο αν η ελληνική οικονομία αντέχει νέους περιορισμούς ανέφερε «η Ελλάδα έχει ταμειακά διαθέσιμα. Έχει υποστεί όμως σοβαρή δημοσιονομική αφαίμαξη. Από την ώρα που υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού το lockdown δεν μπορεί να είναι λύση. Από την στιγμή που ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών εμβολιάζεται και υπάρχει απόθεμα εμβολίων πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με εμβολιασμό. Δεν μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι της λύσης το lockdown που θα έχει δημοσιονομική επίπτωση γιατί τα δημοσιονομικά είναι αθροιστικό «παιχνίδι». Είναι κάτι που μπορεί να πηγαίνεις καλά αλλά αν αφήσεις να σου ξεφύγει υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε κανένα ατύχημα».

Αισιοδοξία για αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης

Πάντως, ο κ. Σκυλακάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας σημειώνοντας πως τα επόμενα χρόνια θα κινηθεί με αυξημένους ρυθμούς η ανάπτυξη. Ο ίδιος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι παράλληλα με την μικρή αύξηση του πληθωρισμού θα υπάρξει άμεσα αύξηση των μισθών τονίζοντας ωστόσο ότι το βασικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα θα είναι η εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα πρόσθετα πλεονάσματα που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο από το 2023 και μετά θα κατευθυνθούν για την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών το ύψος της οποίας θα καθοριστεί από την τελική συμφωνία των κρατών μελών της Ε.Ε. για τους νέους κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Το μεσοπρόθεσμο δεν έχει νέες πολιτικές παρά μόνο όσες έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εξού και μετά το 2023 εμφανίζει πρόσθετα πλεονάσματα τα οποία όπως γράφουμε θα αξιοποιηθούν για μείωση φόρων και εισφορών. Αλλά σήμερα δεν έχουμε γνώση τι θα συμφωνήσουμε ως ΕΕ για τους στόχους μετά το 2023 γι αυτό και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα μείνει για να εξειδικεύσουμε το τι θα δώσουμε. Υπάρχουν βεβαίως και αβεβαιότητες που είναι η ουρά της πανδημίας που αφορά τον εμβολιασμό και οι παρενέργειες της γρήγορης ανάπτυξης στον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Υπάρχουν και παρενέργειες ταχείας ανάπτυξης που θα δούμε στην εργασία καθώς θα έχουμε αύξηση μισθών. Σε κάποιους κλάδους παρατηρείται ήδη. Αρνητική πτυχή είναι ότι θα έχουμε ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. Την προηγούμενη περίοδο έφυγαν χιλιάδες Έλληνες και πρέπει να τους πείσουμε να γυρίσουν πίσω» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Προανήγγειλε επάνοδος στους δημοσιονομικούς κανόνες

Ο ίδιος ενημέρωσε τους βουλευτές πως «θα υπάρχει προφανώς μια επάνοδος στους δημοσιονομικούς κανόνες. Θα πρέπει να καταλάβει το Σώμα ότι η επάνοδος σε δημοσιονομικούς κανόνες θα είναι για την Ελλάδα το κλειδί του επόμενου διαστήματος γιατί εμείς δεν θα έχουμε διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτή είναι η βασική συμφωνία. Το θέμα είναι τι θα σημαίνουν οι κανόνες αυτοί σε μια χώρα με μεγάλο χρέος. Εδώ έχουμε την διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη και όταν κλείσει θα αποτυπωθούν οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν στο επόμενο μεσοπρόθεσμο».

Πέραν αυτών ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 25 δις ευρώ χωρίς παράλληλα να διαταραχθεί η «κουλτούρα» πληρωμών.

Ειδήσεις σήμερα:

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι: Έτσι θα μπαίνουμε στα μαγαζιά – Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι – Γιατί θα γίνονται δεκτά μόνο rapid και PCR τεστ

Εμβόλια για τον κορωνοϊό – AstraZeneca, Pfizer, Moderna: Πόση κάλυψη παρέχουν από τη μετάλλαξη Δέλτα;

Κικίλιας: Η Κρήτη πρέπει να είναι πρωτοπόρος και στον εμβολιασμό