Με σχέδια επί χάρτου επιχειρούν τα συναρμόδια υπουργεία να αντιμετωπίσουν το μείζον ζήτημα των δεκάδων παιδιών που έχουν απομακρυνθεί με εισαγγελική εντολή από τις οικογένειές τους και φιλοξενούνται σε παιδιατρικά νοσοκομεία, λόγω έλλειψης προνοιακών δομών.

Τις προσχηματικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση των «εγκαταλελειμμένων παιδιών» στηλιτεύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), μία ημέρα μετά τη διαμαρτυρία των εργαζομένων του Παίδων «Η Αγία Σοφία» για τα παιδιά με εισαγγελική εντολή που μεγαλώνουν μέσα στο νοσοκομείο, αλλά και τη σπουδή της κυβέρνησης να υποσχεθεί πως θα μετακινηθούν κάποια παιδιά σε δομές και πως θα ιδρυθούν δύο ξενώνες.

Επισημαίνει μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ τη θλιβερή σύμπτωση να εγκαινιάζει η υπουργός Εργασίας, κυρία Έφη Αχτσιόγλου το Ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Αναδοχής και Υιοθεσίας στη βασική προνοιακή δομή της χώρας, στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα, που στενάζει από τις ελλείψεις προσωπικού και τα εγκαίνια να γίνονται στον απόηχο της κατακραυγής για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα Παίδων.

Εβδομήντα έξι παιδιά «φιλοξενούνται» στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Ομοσπονδία, στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αττικής φιλοξενούνται 76 εγκαταλελειμμένα παιδιά ηλικίας από μηνών έως 16 ετών. Συγκεκριμένα, φιλοξενούνται 41 παιδιά στο Παίδων «Η Αγία Σοφία», 20 στο Παίδων Πεντέλης και 15 στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Άλλα 15 «εγκαταλελειμμένα βρέφη» βρίσκονται σήμερα στα δύο μαιευτικά νοσοκομεία «Έλενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα» τα οποία αδυνατεί να φιλοξενήσει το Κέντρο Βρεφών Μητέρα.

«Τα 30 εξ αυτών θα μπορούσαν, εάν υπήρχε η δυνατότητα σε προσωπικό, να απορροφηθούν στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα και τα υπόλοιπα σε Προνοιακές Μονάδες Παίδων και Εφήβων. Πώς να συμβεί αυτό όταν οι Προνοιακές Μονάδες είναι υπερπλήρεις από περιστατικά και στενάζουν από προσωπικό; Η λύση που δόθηκε χθες από το Υπουργείο Υγείας είναι στάχτη στα μάτια και μεταθέτουν το πρόβλημα μετά τις εκλογές, για να μην εμφανίζεται ότι έχει καταρρεύσει το Κράτος Κοινωνικής Προστασίας στη χώρα μας» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, και προσθέτει χαρακτηριστικά πως από τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στο «Η Αγία Σοφία» αποφάσισαν να μεταφερθούν 7 παιδιά σε Μονάδες του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Αττικής.

Σημειώνεται πως και στην αρχή του έτους είχαν γίνει ανάλογες ανακοινώσεις χωρίς ωστόσο να υλοποιηθεί τίποτα – τα παιδιατρικά νοσοκομεία δεν αποσυμφορήθηκαν ούτε ενισχύθηκαν οι προνοιακές δομές.

Μάλιστα, είχε τονιστεί πως οι Εισαγγελικές εντολές εγκαταλελειμμένων παιδιών θα απευθύνονται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο θα κατευθύνει τα εν λόγω παιδιά στις Προνοιακές Μονάδες. «Η απόφαση αυτή είναι η μία και μοναδική λύση. Δεν προχώρησε γιατί οι Προνοιακές Μονάδες καταρρέουν, συγχωνεύονται, καταργούνται λόγω ελλείψεων προσωπικού και χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει σε εξέλιξη κανένα πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης με αποτέλεσμα για να φιλοξενηθεί ένα νέο παιδί στις Μονάδες πρέπει να καταλήξει κάποιο που ήδη φιλοξενείται», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Κέντρο Βρεφών Μητέρα: κλείνει ένα τμήμα λόγω έλλειψης προσωπικού

Στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα, όπου η κυρία Αχτσιόγλου ανακοίνωσε το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αναδοχής και Υιοθεσίας, φιλοξενούνται 68 βρέφη και παιδιά. Ωστόσο, οι δυσλειτουργίες είναι πολλές και σχετίζονται κυρίως με την έλλειψη προσωπικού. Οι υιοθεσίες στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα καθυστερούν λόγω έλλειψης κοινωνικών λειτουργών.

Είναι τόσο οριακή η κατάσταση, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, που η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Θεανώ Φωτίου ανακοίνωσε πως πρέπει να κλείσει ένα τμήμα 10 βρεφών λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στον αέρα βρίσκεται και η δημιουργία των δύο Ξενώνων. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δρομολογεί πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ΜΚΟ για τη λειτουργία δύο Μονάδων φιλοξενίας Εφήβων για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά σε κτήρια του Υπουργείου Εργασίας. Η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει ότι και πριν από τέσσερις μήνες είχαν ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσει Ξενώνας φιλοξενίας 45 παιδιών στο Καλαμάκι Αττικής για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, αλλά έμεινε σχέδιο επί χάρτου.

«Οι δύο Ξενώνες, που ανακοινώθηκαν εάν τελικά λειτουργήσουν, θα λειτουργήσουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν επιλύουν το πρόβλημα. Είναι Ξενώνες Εφήβων, άρα τα εγκαταλελειμμένα παιδιά έως 10 ετών θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία με Εισαγγελική εντολή και επειδή οι Ξενώνες αυτοί θα συμπληρωθούν αμέσως με εγκαταλελειμμένα παιδιά από τα ήδη υπάρχοντα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.