Το ΕΣΥ αποσυμπιέζεται, η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι σταθερά πτωτική, τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται. Αυτό είναι το  τρίπτυχο που επιτρέπει να προχωρά η σταδιακή άρση των μέτρων. Το πρώτο μεγάλο βήμα για την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα γίνεται από σήμερα, ενώ την ίδια ώρα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την 1η Ιουλίου όποτε και θα καταργηθούν οι βασικότεροι από τους περιορισμούς.

Από σήμερα, Σάββατο, επανέρχεται η μουσική σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ, αν και η ώρα για χορό δεν έχει φτάσει ακόμα, με την απαγόρευση τόσο του χορού όσο και της ζωντανής μουσικής να παραμένει. Την ίδια ώρα, η εστίαση θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τον κόσμο μόνο στους εξωτερικούς χώρους και μόνο καθήμενους.

Αντίστοιχα, άλλο ένα μέτρο το οποίο βαίνει προς χαλάρωση μέχρι τελικά την κατάργησή του από τον επόμενο μήνα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα από σήμερα η κυκλοφορία των πολιτών επιτρέπεται έως τη 01:30 αντί για τις 12:30 που ίσχυε μέχρι χθες. Από 1ης Ιουλίου όμως, το μέτρο καταργείται και δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά στις μετακινήσεις.

Από σήμερα επίσης, αυξήθηκε το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος – θεάματος από 50 σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων, σε 70% έως 5000 θέσεων, και σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ..

Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, τώρα, επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

Σταθερά πτωτική η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας

Καλή επιδημιολογική εικόνα στην επικράτεια – αν και υπάρχουν μεμονωμένες περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αυξημένο- και ταχεία αποσυμπίεση του ΕΣΥ: μετά από πολλές εβδομάδες «βαριάς» ή εύθραυστης επιδημιολογικής εικόνας, ο χθεσινός απολογισμός των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ήταν ξεκάθαρα θετικός για το τρίτο κύμα κορωνοϊού.

Με βάση τους τελευταίους επιδημιολογικούς δείκτες η χώρα βρίσκεται και πάλι στο επίπεδο που είχε στις αρχές του έτους και πριν από το ξέσπασμα του κύματος, καταγράφοντας ένα… επιθυμητό πισωγύρισμα κι έχοντας επιπλέον στη διάθεσή της το «δώρο» του εμβολίου.

koronoios-ellada-arthro

Την πρόβλεψη ότι στα μέσα Ιουλίου  τα κρούσματα θα πέσουν σε χαμηλά τριψήφια νούμερα εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης  σε τηλεοπτική εκπομπή  στον ΣΚΑΪ. Τόνισε δε ότι οι αριθμοί θα είναι τέτοιοι που θα ταξινομήσουν τη χώρα στο πράσινο χρώμα, δηλαδή του πολύ χαμηλού κινδύνου, γεγονός ιδιαίτερα αισιόδοξο για τον τουρισμό.

Πρόσθεσε  ότι η μεγάλη πτώση των πανδημικών δεικτών οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο: στο γεγονός ότι μετά τις 15 Μαΐου άρχισε να εμβολιάζεται το ενεργό τμήμα του πληθυσμού, αυτό το οποίο συμβάλλει πολύ στη μεταδοτικότητα. 

Το πλέγμα μέτρων για την αποφυγή έξαρσης το καλοκαίρι

Στο πλαίσιο αυτό -και τονίζοντας παράλληλα ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη συνιστούν αστάθμητο παράγοντα- η κυρία Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε τα εξής:

– Θα παρακολουθείται καθημερινά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε επίπεδο Δήμων, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.

– Η είσοδος των τουριστών στη χώρα θα γίνεται με το απαραίτητο έγγραφο προέλευσης, PLF και αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

– Θα συνεχιστεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος με rapid test στα αεροδρόμια και θα χρησιμοποιείται αλγόριθμος ο οποίος θα συνυπολογίζει τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα προέλευσης του επισκέπτη.

-Θα χρησιμοποιηθούν εφόσον χρειαστεί, ξενοδοχεία καραντίνας.

– Ιδιαίτερα μέτρα θα λαμβάνονται για τις μετακινήσεις τουριστών ημεδαπών και αλλοδαπών τους επόμενους μήνες. Ο βασικός στόχος είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αυξηθεί το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό.

– Μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η χώρα θα αποδέχεται πολίτες εμβολιασμένους και με «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα, πέραν αυτών που έχουν εγκριθεί στην Εευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα δεκτοί θα γίνονται όσοι έχουν εμβολιαστεί με Novavax (ΗΠΑ), Sinovac Biotech (Κίνα), Sputnic (Ρωσία), Sinopharm (Κίνα) και CanSino Biologics (Κίνα).

– Η λειτουργία της κρουαζιέρας όπως και των ξενοδοχείων θα γίνει με επικαιροποιημένα, αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

-Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση θα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) μία φορά την εβδομάδα, ενώ η Επιτροπή συστήνει τον εμβολιασμό τους.

Η «ύφεση» της επιδημίας σε αριθμούς

Πιο αναλυτικά σε σχέση με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η κυρία Παπαευαγγέλου, εξήγησε ότι η βελτίωση είναι σαφής και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 1.000 κρούσματα ημερησίως, φέρνοντας την Ελλάδα στο σημείο που ήταν στην αρχή του 2021 και πριν το τρίτο κύμα.

Καταγράφηκαν 6.500 κρούσματα σε μία εβδομάδα. Ενώ επισήμανε πως «η πραγματικότητα είναι ακόμα καλύτερη αν υπολογιστεί ότι τα μισά κρούσματα της περασμένης εβδομάδας έχουν διαγνωστεί με self test σε ασυμπτωματικούς, επιβεβαιώνοντας την αξία του ελέγχου». Η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει πέσει στα 36 έτη.

Σημαντική αποσυμπίεση καταγράφεται και στο ΕΣΥ με τον μέσο όρο εισαγωγών την εβδομάδα που πέρασε να διαμορφώνεται σε 128 νέους ασθενείς την ημέρα. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα συνολικά θα εισαχθούν στα νοσοκομεία περί τους 1.000 ασθενείς και 60 ασθενείς θα χρειαστούν διασωλήνωση. Οι 375 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 που είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ως στο τέλος Ιουνίου θα έχουν υποχωρήσει κάτω από τους 200, ανέφερε η καθηγήτρια επικαλούμενη προγνωστικά μοντέλα.

Χθες οι νοσηλευόμενοι ήταν 1.599, με περίπου το 1/3 αυτών να βρίσκονται σε Μονάδες, ενώ εισήχθησαν άλλοι 123 ασθενείς. Το 92% των πολιτών ηλικίας άνω των 65 χρόνων που χρειάστηκε να νοσηλευθούν και το 98% όσων κατέληξαν, δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, στοιχείο που παρέθεσε η καθηγήτρια για να τονίσει την αξία του εμβολιασμού για την αποφυγή σοβαρής νοσηλείας αλλά και θανάτου από κορωνοϊό.

Η διασπορά του ιού μειώνεται σταδιακά και σταθερά, παρόλα αυτά, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 9.500 ακόμα και σήμερα. Η Αττική, η Μαγνησία, η Λάρισα, η Φλώρινα, αλλά και νησιά όπως η Κως, η Νάξος, η Κέρκυρα είναι στο «πορτοκαλί», δηλαδή σε επιδημιολογικό συναγερμό. Για τις συγκεκριμένες περιοχές ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι απαιτείται να καταβληθεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για τον έλεγχο της επιδημίας.