Σε κινήσεις και δηλώσεις που σηματοδοτούν την επιστροφή της Αμερικής, όπως έχει χαρακτηρίσει άλλωστε και ο Αμερικανός πρόεδρος τις διεργασίες του, προχώρησε ο Τζο Μπάιντεν εστιάζοντας στις βαθιές διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες, επί σειρά ετών, συμμαχικές δυνάμεις.

Στην ομιλία του από τη Βρετανία, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο της G7, στην πρώτη στάση της οκταήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του αλλά και στο πρώτο ταξίδι, με την ιδιότητα του προέδρου, εκτός ΗΠΑ υπογράμμισε τη γενναία συνεισφορά της Αμερικής όσον αφορά στη διανομή 500 εκατομμυρίων εμβολίων της Pfizer, σε περίπου 100 χώρες, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σε μια περίοδο που εκφράζονται προβληματισμοί περί νέου κύματος πανδημίας, εξαιτίας των μεταλλάξεων που προσβάλλουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και εν μέσω αγωνίας για τα άπορα κράτη που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στα εμβόλια, ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγγειλε τη διανομή 200, περίπου, εκατ. δόσεων σε άλλες χώρες μέσα στο τρέχον έτος.

Ο Μπάιντεν χαρακτηρίζοντας ιστορική κίνηση τη διανομή μισού δισ. εμβολίων, μίλησε για την ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας, παγκοσμίως, ενώ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα εξελιχθούν στο μεγαλύτερο «οπλοστάσιο» ενέσιμων σκευασμάτων.

Μετά τη Βρετανία, ο Μπάιντεν θα αναχωρήσει για Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια για τη Γενεύη όπου θα συναντηθεί με τον Πούτιν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο Μπάιντεν σε αυτήν του περιοδεία, που θα έχει ειδική σημασία, θα εστιάσει στην ενίσχυση των συμμαχιών με ΕΕ και Βρετανία, ενώ θα συσφίξει σχέσεις με αρχηγούς κρατών, όπως με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ύστερα από τους τριγμούς που προκάλεσε η προεδρία Τραμπ.

Το γεγονός ότι ο Τραμπ είχε «αδειάσει» συμμάχους του ΝΑΤΟ, ζητώντας να ενισχυθούν τα κονδύλια στην άμυνα, δημιούργησε ηλεκτρισμένο κλίμα, όπως επίσης όξυνε τα πνεύματα και η τότε απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα  καθώς και από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.