Σημαντικές βλάβες στον πλακούντα ενδέχεται να προκληθούν αν μια έγκυος προσβληθεί από κορωνοϊό, όπως είχε πρόσφατα τονίσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Κοιτάξαμε τους πλακούντες, είχαμε δει κάποιες αλλοιώσεις. Όμως τα μωρά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν εξαιρετικά καλή έμβαση. Στα τέσσερα συγκεκριμένα περιστατικά ενδομήτριου εμβρυϊκού θανάτου ο κορωνοϊός απομονώθηκε στον πλακούντα», σημείωσε, από την πλευρά της, στο Mega η Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής.

«Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο κορωνοϊός προσβάλει το ενδοθήλιο που δείχνει ότι είναι συστηματική η λοίμωξη covid. Πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ως συστηματική λοίμωξη», υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα για το αν πρέπει οι γυναίκες που κυοφορούν να εμβολιάζονται τόνισε: «Αυξάνοντας τον αριθμό που έγιναν τα εμβόλια, η αρχική μας άρνηση για τις εγκύους, άλλαξε και είδαμε ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και συστήνονται από τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες. Στο τρίτο τρίμηνο είναι μεγάλη η επικινδυνότητα στις εγκύους να υπάρξει σοβαρή νόσηση».

Ειδήσεις σήμερα:

Υπουργείο Υγείας: Μέσα στον Ιούνιο ο εμβολιασμός πολιτών κατ’ οίκον – Ποιους αφορά και ποιοι θα τον διενεργούν

Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός στο νοσηλευτικό προσωπικό και στις μονάδες φροντίδας

Κορωνοϊός: Στα 1.339 τα νέα κρούσματα – 381 οι διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι